Odpoved s strani delodajalca
Pozdravljeni!
Prosila bi za malo pomoči. Zaposlena sem za nedoločen čas, delodajalec me namerava odpustiti. Glede na to, da mojega delovnega mesta ne bo več sklepam, da bom tehnološki višek oz. da se je/ bo zmanjšal obseg dela. Je to eno in isto?
Vem, da mi pripada odpravnina, sem si jo tudi približno izračunala, nekaj pa sem slišala tudi o sorazmernem deležu regresa in dopusta. Je to res? Kako delodajalca “opozoriti” tudi na to, ker sam bo poskušal kaj “pozabiti”. Zaposlena pa sem od 1.6.2007, najprej za določen čas, potem nedoločen. Aja, a obstaja kakšen način, da se plačilu odpravnine izogne??
Pa še glede dopusta, baje ga lahko izkoristim v odpovednem roku. Po pravici rečeno, me je malo strah, da mi ne bi kaj podtaknili, kake napake in bi svoje delovno mesto nerada zapustila, me pa zanima, se lahko prenese, izplača?
Prvič sem v taki situaciji in se ne znajdem preveč dobro, zato hvala za pomoč.
Glede na to, da bo delovno razmerje prenehalo po 1.7., delali ste torej letos več kot 6 mesecev, vam pripada POLN regres in POLN dopust, ki ga seveda lahko izkoristite v odpovednem roku.
Sorazmerni del bi vam pripadal, če bi takoj po prenehanju delovnega razmerja pri zdajšnjem delodajalcu začeli delati drugje, takrat bi vam bila dolžna star in nov delodajalec izplačati vsak sorazmerni del regresa in priznati sorazmerni del dopusta.
In še, odpravnino vam je dolžan izplačati, če je prišlo do odpovedi iz poslovnih razlogov (višek).
In še to, odškodnino za neiskoriščen dopust lahko terjate, če boste dopust želeli izkoristiti in vam ga delodajalec ne bo odobril (dajte pisno, da ga želite koristiti).
Vse terjatve iz delovnega razmerja (regres, odpravnina…) zapadejo v roku 5 let, tako da lahko delodajalca tudi tožite, če ne boste dobili vsega izplačanega.
O, hvala Barca. Malo prej sem govorila z njim in je rekel, da dopusta ne bom mogla koristiti, ne vem zakaj sicer, baje ima premalo ljudi (?).
Pisno – kam, kako, kaj? In še to, odškodnino za neiskoriščen dopust lahko terjate, če boste dopust želeli izkoristiti in vam ga delodajalec ne bo odobril (dajte pisno, da ga želite koristiti).
Odpoved pa baje še pripravlja, nisem vedela, da je toliko dela s tem. 🙂 In zdaj mi je jasno zakaj si je tako zelo želel, da si najdem prej službo, zanimivo, ni kaj. 🙂
Glede dopusta – res je, da vam delodajalec sme zavrniti koriščenje dopusta, če poslovni proces tega ne omogoča, res pa je tudi, da če ga ne morete izkoristiti (ker vam ga je delodajalec zavrnil), vam pripada odškodnina.
Verjetno ste vedno izpolnjevali kak obrazec “koriščenje dopusta” in so vam tam zapisali, li je odobren ali ne – dajte kar takega in če bo zavrnjen, si naredite kopijo. Drugače pa napišite dopis, da želite koristiti dopust in naj vas obvestijo, če ga smete.
In še glede dodatkov – niti Zakon o delovnih razmerjih niti Panožne kolektivne pogodbe ne določajo posebnih izplačil ob obletnicah. Če pa ima podjetje to zapisano v svoji Podjetniški kolektivni pogodbi, pa se seveda sme izplačati.
Drugače pa ja, kar tako dati odpoved delavcu, brez pravilno speljanega postopka (objava namere, odpoved, upoštevanje vseh členov zakona…) pomeni, da odpoved ni zakonita in jih lahko tožite zaradi neupravičenega prenehanja delovnega razmerja in je zanemarljivo mala verjetnost, da bi vi kot delavka primer izgubili.
Pri sporazumnem prenehanju delovnega razmerja (če si najdete službo drugje in se takoj po prenehanju tu zaposlite pri novem delodajalcu) pa je postopek zelo enostaven.
Barca, res hvala za vse te odgovore. Če bi le lahko, bi se narisala s kilogramom kave v zahvalo. 🙂
Obrazcev za dopust nismo nikoli imeli, se pravi bom kar poslala mejl, upam, da bo odgovoril, ker tako neumen pa spet ni, zagotovo ve, da bo ta dopis “orožje” v mojih rokah. : / Bomo videli.
Maaaa, pri nas je toliko nepravilnosti, da glava boli, ravno zato se me malo boji (hkrati pa mu grem na živce), ker ve, da sem v tem trenutku sposobna it in vse prijavit in tega ni malo. In če ne bo zadeve izpeljal kot je treba, bom to tudi storila. Če tako pogledam je tudi moja pogodba o zaposlitvi nična, saj niti ena stvar v njej ne drži, od plače, ur, delovnega mesta, nič…
Pa še eno majceno, majceno podvprašanje, glede regresa. Napisali ste, da mi pripada poln, ampak mi smo ga dobili 30.06. – a potem vseeno velja napisano tisto iz prvega odgovora?
Hvala Barca, še enkrat… 🙂
Že imaš novo službo? In greš iz zdajšnje takoj tja brez prekinitve? Le v tem primeru ti v zdajšnji pripada sorazmerni del, drugače ti pripada poln regres in dopust.
In to, da so regres izplačali 30.6. je prav, saj je to zakonsko določeno (če podjetje nima denarnih težav, je 30.6.zadnji rok za izplačilo).
In če so ga slučajno izplačali samo polovico, vam morajo izplačati tudi razliko (seveda, če ne greste takoj v novo službo).
V mail glede dopusta pa napišite,d a bi ga želeli koristiti v terminu …. in da želite, da vam odgovori, ali je odobreno.
Ne, službe nove še nimam, žal… tako da bo kar polni regres. Se ne bom branila, vsekakor. 🙂 Ma ne, malo sem bila zmedena, ker sem si rekla, kako mi pripada cel, če smo ga pa “ravnokar” dobili… se vidi, da se do sedaj nisem preveč poglabljala v te zadeve. : /
OK, mislim, da mi je za zdaj več ali manj jasno vse. Hvala Barca še enkrat, super si, res!!!
Forum je zaprt za komentiranje.