Odpoved s strani delodajalca
Lepo pozdravljeni. Upam, da mi lahko kdo pomaga…
Kmalu se mi izteče porodniški dopust. Imam sklenjeno delovno razmerje za nedoločen čas, vendar sem projekt, za katerega sem bila zaposlena pred nastopom porodniškega dopusta, opravila. Vmes so na “moje” delovno mesto zaposlili drugo delavko, ki pa je po izobrazbi primernejša za opravljanje novih projektov, ki bi jih sicer prevzela jaz, če bi ne bila odsotna.
Zvedela sem, da me najbrž, po koriščenem letnem dopustu, čaka redna odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov.
Zdaj me pa zanima, kakšen je postopek odpovedi, na kaj moram paziti, če me doleti odpoved in ali je morebiten nadzor nad pravilnostjo odpovedi samoiniciativen s strani inšpektorja oz. moram pravno varstvo zahtevati sama? Ah, ja in še to, kako se prijaviš na Zavodu za zaposlovanje in uveljavljaš pravico do nadomestila za čas brezposelnosti?
Hvala za morebitne odgovore in miren teden vsem.
Če si v sindikatu, se lahko obrneš na njih. Drugače pa si preberi Zakon o delovnih razmerjih, kjer imaš vse zadeve lepo opisane. Najprej ti izročijo obvestilo o nameravani odpovedi iz poslovnega razloga, potem pa v roku 8 dni še dejansko odpoved. Odpovedni rok ti začne teči s prejemom odpovedi. Ko se ti odpovedni rok izteče, dobiš v podjetju delavsko knjižico in jo skupaj s prejeto odpovedjo neseš na Zavod za zaposlovanje, kjer ti bodo povedali še vse ostalo.
Če pa misliš, da kaj ni v redu, se pa obrni na inšpekcijo. Lahko samo informativno povprašaš.
Predvsem dobro preučite prejeto odpoved, ki mora biti pisna. Iz vaše objave se za slutiti, da bo delodajalec odpovedni razlog rahlo privlekel za lase. Tega ne sme. Ne samo, da mora biti odpovedni razlog resen in utemeljen, delodajalec ga mora tudi obrazložiti. Prav tako pa mora preveriti, ali obstajajo možnosti za zaposlitev pod spremenjenimi pogoji (npr. za drugo delo). V nasprotnem primeru je odpoved nezakonita in lahko zahtevate varstvo pred delovnim sodiščem.
Forum je zaprt za komentiranje.