Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpoved pogodbe

odpoved pogodbe

pozdravljeni,

pogodbo imam podpisano za določen čas 3mesecev in sicer mi piše:

POGODBA O ZAPOSLITVI ZA DOLOČEN ČAS
(poskusna doba 3 mesecev )

datum od 23.aprila do 31.7 2014. v pogodbi piše glede odpovednega roka .

8 člen
Odpovedni rok za to delovno mesto znaša sicer 30 dni,ker je to delovno mesto na drugi stopnji zahtevnosti.Odpovedni rok se lahko v sporazumu med obema strankama tudi skrajša.

Ali drži ta odpovedni rok??

namreč 1 julija bi nastopil drugo zaposlitev,ki je takoj za nedoločen čas in večja plača,pa me je strah,da če nesem odpoved pogodbe šefu,da bi mi se skliceval na odpovedni rok enega meseca?ar pomeni,da nebi mogel z 1 julijem nastopit dela drugje.Drugje že imam vse dogovorjeno.
Pri tem delodajalcu sem mislil dati v ponedeljek sporazumno odpoved,ali samo odpoved pogodbe z 30 junijem.Da bi me 30 odjavili da me lahko drugi prijavi 1 julija.
Zdaj pa se bojim,da me nebi spustil prej kot v 1 mesecu.

Kako je z odpovednim rokom v mojem primeru??
nekje sem čitau,da je pri poskusnem delu odpovedni rok 1 teden če dam odpoved je to res??

kaj pa,če me šef ne spusti naprimer ali mi ne podpiše odpovedi,ali me lahko vseeno novi delodajalec kar 1 julija zaposli,kljub temu da sem še pri starem prijavljen??Nekje sem slišal,da ima prijava prednost pred odjavo ali je to res??
kaj naredit,če me ne spusti? jaz pa nujno bi rad šel drugam,ker so boljši pogoji in večja plača.

hvala

Pozdravljeni.

V kolikor je v pogodbi zapisan odpovedni rok kot ste ga navedli, ta odpovedni rok drži, se pravi v vašem primeru 1 mesec.
Odpovedni rok v času poskusne dobe je zakonsko določen na 7 dni.,
Glede na vaše navedbe, je očitno, da imate sklenjeno pogodbo za 3 mesece in ti trije meseci so poskusno delo? V kolikor je tako, vi lahko enostransko odpoveste pogodbo z odpovednim rokom 7 dni.

Delavec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi brez navajanja razlogov. Govorim o enostranski odpovedi.
Najboljša rešitev je sporazumna odpoved, kjer se lahko prosto dogovorite o odpovednem roku in vsem ostalem.

V primeru enostranske odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz vaše strani, odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi delodajalcu. Predlagamo, da odpoved vročite s povratnico ali pa osebno na sedežu podjetja, odgovorni osebi v roke. V kolikor se boste odločili za sporazumno odpoved, zapišite v odpoved kolikšen je odpovedni rok. Sporazumno odpovedo morata seveda podpisati tako delavec kot delodajalec.

Glede prijave in odjave je tako, da v kolikor bo vaš odpovedni rok 1 mesec, je vaša dolžnost, da prihajate na delo, ker ste v odpovednem roku tudi plačani. Lahko pride do zapletov, ker vas bo seveda potreboval novi delodajalec, hkrati pa boste v odpovednem roku pri starem. Predlagamo, da stvar poizkušate urediti sporazumno.

v kolikor potrebujete več info in pomoč nas lahko kontaktirate na: info@legas-kranj.si
spletna stran: http://www.legas-kranj.si/

Lep pozdrav,

Ekipa LEGAS

hvala za odgovor.

da pogodbo imam za tri mesece in to poskusno.Če prav razumem imam potem 7 dnevni odpovedni rok,če bi dal sporazumno odpoved???
tudi,če delodajalec vztraja pri 1 mesecu,nima zakonske podlage za eno mesečni odpovedni rok,da bi me držal??

Jaz bom v ponedeljek nesel sporazumno odpoved ,kjer bo pisalo,da bi s 30 junijem se prenehala pogodba.Kaj če mi je šef ne podpiše,ker hoče da en mesec odpovednega roka mine kljub temu, , da je zakonski rok 7 dni??
Jaz nujno moram 1 julija začeti delati drugje,sepravi,da bi me s 30 morali odjaviti.
Saj mislim,da nebi komplicirali,sam vseeno raje vprašam,kaj če vztraja pri eno mesečnem odpovednem roku?
kaj pa,če bi komliciral pa me enostavno pač več ni na delo,pa mi plave piše,pa me novi delodajalec prijavi kar s 1 julijem??
Imam še 5 dni dopusta,se pravi da bi še to izkoristil pred prenehanjem.Tomi tud pripada,da izkoristim ne ??

bi tako bilo vredu :

DELODAJALEC
datum
in

DELAVEC

sklepata

na podlagi 79. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/2002) naslednji

Sporazum o razveljavitvi pogodbe o zaposlitvi

Stranki sporazuma ugotavljata, da obstaja obojestranski interes, da se pogodba o zaposlitvi, sklenjena dne 23.aprila.2014,za delovno mesto vodja skladišča razveljavi.

Razveljavitev pogodbe velja z dnem 30. 6. 2014 .

Sporazum prične veljati, ko ga podpišeta obe stranki sporazuma. Sporazum je napisan v treh izvodih, od katerih prejme vsaka stranka po en izvod.

Delavec : Delodajalec :

Pozdravljeni.Zanima ma po kolikem času lahko delodajalec zaposli novo osebo če je prejšnj dal odpoved 2.12.2013?

A ja še to odpoved je bila iz poslovnih razlogov.

Ni nobenga roka, stvar okoliščin, lahko se promet oz. proizvodnja poveča v treh mesecih bistveno, zaradi česar lahko podjetje povsem v skladu z zakonom odpusti delavca kot višek in čez tri mesece zaposli drugega.

Zdej, kdorkoli je že dobil odpoved pogodbe, če ni v 30 dneh od vročitve odpovedi vložil tožbe, tako ali tako nič ne more, četudi podjetje že naslednji dan zaposli novega.

Stvar je taka:ODPOVED POGODBE O ZAPOSLITVI IZ POSLOVNEGA RAZLOGA(pogodba je bila za nedoločen čas)…..Obrazožitev odpovednega razloga:da se je družba z vidika stroškovne učinkovitosti odločila da je potrebno izvesti reorganizacijo in racionalizacijo poslovanja družbe…..Delavc je imel funcijo prodajalec z dodatno funcijo vodja trgovine,odpoved je bila 2.12 2013 nato je delodajalec 2.6.2014 na to za to isto funkcijo pripeljal drugega in še dodatno zaposli enega prodajalca……Tožba je bila po enem tednu odpovedi vložena…..

Pozdravljeni,

Na delovneo mesto, kjer sem bil zaposlen za nedoločen čas sem podal sporazumno odpoved delovnega razmerja. Razlog je selitev v drug zelo oddaljen kraj. V kraju, kjer bom bival se mi ponuja takojšnja zaposlitev vendar najprej za obdobje 1 meseca (določen čas). Če mi novi delodajalec po preteku 1 meseca ne podaljša pogodbe oz ne ponudi nove, ali mi pripada denarno nadomestilo s strani zavoda za zaposlovanje za primer brezposelnosti?

Hvala za odgovor

Mojmir

Nadomestilo na zavodu ti zagotovo pripada (seveda, če boš od zadnjega morebitnega prejemanja denarnega nadomestila zaposlen vsaj 9 mesecev). To lahko kadarkoli preveriš na ZRSZ.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close