Odpoved pogodbe
Pozdravljeni!
Delam v manjši (srednjeveliki) firmi, kjer se dogajajo same čudne stvari in za nameček je vse le še slabše. Direktor vpije na nas, nas žali ipd. Prijava zaradi mobinga ne pride v poštev, saj so ga že v preteklosti večkrat prijavili inšpekciji, tožili … pa ni bilo nobenega učinka. Ima dobre odvetnike in je vpliven v svojem okolju. Fluktuacija je ogromna, v enem letu se zamenja ca. 70 % zaposlenih. V tem podjetju sem zaposlena dobro leto in pol. Najprej za določen čas enega leta, po poteku prve pogodbe sem dobila drugo za določen čas treh let. Ves čas dobivam nove delovne naloge (brez aneksov in podobnega), zdaj pa se mi obeta (dodatno) še delo na popolnoma drugem področju, kot sem sedaj. Zanima me, ali lahko to naredijo brez pogodbe? Kaj se mi lahko zgodi, če dobim v podpis novo pogodbo in je ne želim podpisati?
Da ne bo pomote – službo želim zaradi vsega zgoraj naštetega zapustiti, vendar me skrbi naslednje: v pogodbi piše, da ima “delavec pravico in dolžnost do izobraževanja in usposabljanja … Za vsako posamezno strokovno izobraževanje se določijo medsebojne pravice in obveznosti s posebno pogodbo. Na splošno velja za izobraževanja, katerih stroški presegajo 420 EUR, da če želi delavec sporazumno (ali enostranski odpovedi oz. ob prenehanju del. razmerja po volji ali krivdi delavca) prekiniti del. razmerje pred iztekom enega leta od zaključka plačanega izobraževanja, je dolžan delodajalcu povrniti stroške izobraževanja v celoti …” itd. – v dveh letih 70 %, v treh 50 % … Lani sem bila na dveh izobraževanjih (tja so me poslali – torej sem morala iti), ki sta stali ca. 350 EUR – torej nobeno ni preseglo zneska v pogodbi. Vendar direktor k temu prišteje še prevoz (čeprav je ta s službenim vozilom, ga zaračuna kot se sicer obračunajo potni stroški) + dnevnice in potem vse skupaj nanese. Ker bi se temu rada izognil, me zanima, ali obstaja kakšna pot. Če torej ne podpišem pogodbe, ali me lahko zato odpustijo – in potem to ni sporazumna odpoved? Ali je možno razveljaviti pogodbo, sklenjeno za tri leta, ki ni v skladu z zakonom? Ali je kakšna luknja pri tistem v zvezi z izobraževanjem – nismo namreč podpisovali nobenih posebnih pogodb? Ali obstaja še kak drug način? Zaradi psihičnega pritiska v službi tam enostavno ne zdržim več.
Prosim za odgovor.
Anuška
zanima me najprej tole. ste dobili plačan prevoz čeprav je bil služben avto, v primeru, da ste dobili in se to upošteva pri izobraževanju, boste po moje morali plačati, če presega 420e. če ne podpišete pogodbe boste brez vsega vključno brez pomoči, v primeru pa, da obstajajo luknje v tej pogodbi mislim pa, da lahko dosežete vsaj to da ne bi ostali brez denarne pomoči. še enkrat sem prebrala, kar ste napisali. če je v pogodbi napisano da glede izobraževanja dobite aneks k tej pogodbi in ga niste dobili podpisali, ni to v skladu s tisto pogodbo,kar je lahko dobro. drugače je pa bolje da se obrnite na sindikat delavcev kjer vam brezplačno svetujejo. če pa ne bo pomagalo pa odvetnik. lahko tudi na internetu vpišete brezplačni odvetniki ali pa brezplačno svetovanje in vam izpiše odvetnike kjer se dogovorite za termin in se pogovorite o vsem. raje se o vsem pozanimajte pri zgoraj navedenih ker vam lažje pomagajo.
veliko sreče.
Živjo!
Hvala obema za odgovor. Nelly, nisem dobila plačanega prevoza, plačali so mi samo seminar in dnevnico, ker sem bila toliko ur na poti. Za prevoz nisem dobila nič, vendar direktor obračuna gorivo, amortizacijo, obrabo gum … in pri vsem skupaj tako pretirava, da stroške oceni kar na toliko, kot se sicer obračunava kilometrina. Brez upoštevanja prevoza nobeden od obeh seminarjev ne presega 420 EUR. Gtt, zakaj naj na izobraževanja pozabim, zakaj mi ne more tega obračunati in mi zagroziti s tožbo, če ne plačam. Kolikor ga poznam, bo točno to naredil in (kot ponavadi) dosegel svoje.
Odvetnika si žal ne morem privoščiti, se bom pa vsekakor še poskusila pozanimati.
Lp
Anuška
Forum je zaprt za komentiranje.