Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved pogodbe s strani delavca in odpovedni rok

Odpoved pogodbe s strani delavca in odpovedni rok

Imam vprašanje glede odpovednih rokov. Upam, da mi bo kdo znak pomagati. Od novembra delam na šoli, in sicer samo 9ur/teden. Ker sem dobila službo na polni delovni čas nekje drugje, sem na šoli dala odpoved. Problem je v tem, da mi ravnateljica noče potrditi datuma zaključka, da mi pripravijo potrebne dokumente. Pravi, da če ne dobijo nekoga drugega, me ne bo spustila. Prosila sem za skrajšanje odpovednega roka in me je zavrnila. Če sem prav razumela, je po ZDR odpovedni rok zame 15 dni (zaposlitev manj kot 1 leto), ki se izteče na začetku majskih počitnic. A imajo kakšno podlago, da me ne spustijo po tem roku? Problem je tudi v tem, ker moram jaz podpisati pogodbo o zaposlitvi pri novem delodajalcu in če prejšnja pogodba še velja, to ne bo veljalo.

Hvala za odgovore!

Pozdravljena,
sem trenutno v podobni situaciji. Odvetnik me je podučil, da je odpovedni rok v primeru zaposlitve do enega leta 15 dni. Po pošti jim pošlji odpoved – priporočeno s povratnico, da boš imela dokazilo, da so prejeli pošiljko. Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi.
Pogodbo na drugi firmi moraš podpisati, preden podaš odpoved, npr. 20.4.2014, zaposlena pa si npr. od 10.5.2014.

Ne dovoli, da te izsiljujejo.

Lep pozdrav.

Mislim, da gre tu le za minimalno določene odpovedne roke (15 dni) in je potrebno upoštevati še kolektivno pogodbo ter samo pogodbo o zaposlitvi, kaj vam tam piše.

Delodajalec ima pravico se ne strinjati s predlaganim skrajšanim odpovednim rokom delavca, če se s tem ogrozi delovni proces.

Morda bo Rogi kaj bolj konkretno dodal.

Hvala za odgovora.

Moja največja dilema sedaj izhaja iz tega, ali zame velja 9. člen ZDR, kjer piše, da se s kolektivno pogodbo uveljavljajo le pravice, ki so za delavca ugodnejše. V mojem primeru je ZDR ugodnejši kot kolektivna pogodba v vzgoji in izobraževanju. Ali je ZDR hierarhično pomembnejši kot razne kolektivne pogodbe? Še posebej ker kolektivne pogodbe ne delajo nobenih razlik med zaposlitvijo za določen in nedoločen čas. V pogodbi o zaposlitvi je zapisano le, da se prekinitev pogodbe nanaša na veljavne zakone in kolektivne pogodbe.

Poglej 3. odstavek 9. člena ZDR-1, kjer so določene izjeme, ko je lahko s kolektivno pogodbo urejeno za delavca slabše, kot to določa zakon. Med njimi je naveden tudi 94. člen ZDR-1, kjer so določeni minimalni odpovedni roki.

Se pravi, imaš lahko daljši odpovedni rok od 15 dni, čeprav si zaposlena manj kot leto dni, če je tako določeno s (kolektivno) pogodbo.

Če pa si slučajno še v poskusni dobi, je pa odpovedni rok 7 dni.

Se bom navezala kar na to temo. Imam kolegico, ki ima isti problem. V pogodbi o zaposlitvi ima napisano, da se upošteva ZDR in kolektivna pogodba. Če ne more v roku 3-4 tednov priti v novo službo, bodo izbrali drugega. V zdajšnji službi vztrajajo pri 3 mesecih (gre za skupino VI).

Zdaj pa beremo ZDR-1: 94. člen (minimalni odpovedni roki)
(1) V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela s strani delavca ali delodajalca zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela je odpovedni rok sedem dni.
(2) V primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca je odpovedni rok:
– do enega leta zaposlitve pri delodajalcu 15 dni,
– od enega leta zaposlitve pri delodajalcu 30 dni.
S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 60 dni.

Kolektivna pogodba za izobraževanje (ne loči, ali gre za odpoved strani delavca ali delodajalca: 64. člen
Dolžina odpovednega roka:
– za delavce I., II. in III. skupine zahtevnosti 1 mesec
– za delavce IV. in V. skupine zahtevnosti 2 meseca
– za delavce VI. in VII. Skupine zahtevnosti 3 mesece
– za delavce VIII. in IX. Skupine zahtevnosti 4 mesece.

Kolektivna pogodba očitno ni usklajena z zakonom. Ne upošteva, kdo odpoveduje pogodbo in posledično določa daljše odpovedne roke (3 in 4 mesece), kot so dovoljeni z zakonom (60 dni).

Kaj pa sedaj??

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close