Odpoved pogodbe s strani delavca in odpovedni rok
Pozdravljeni,
zanima me, kako je z odpovedjo pogodbe za nedoločen čas, po kateri imam dva meseca odpovednega roka.
Ali obstaja način, da preneha pogodba prej- (pri drugem delodajalcu (v tujini) bi moral namreč začeti delati že v naslednjem tednu.).
Ali lahko kako zmanjšam odpovedni rok? Trenutno sem na bolniški in imam še 16 dni dopusta, rad bi pa kot že rečeno začel naslednji teden v tujini.
Me lahko delodajalec toži, če ne pridem delat? Lahko zahtevam krajši rok in izrabim ves letni dopust- je to za delodajalca obligatorno- predvsem zato ker dopusta v tujino na drugega delodajalca ne morem prenašati?
Upam da sem bil jasen, kaj pravzaprav želim.
Hvala in LP
PP
Pozdravljeni,
možnost je vsekakor sporazumna odpoved, ki lahko skrajša odpovedni rok na minimum. Treba se je z delodajalcem dogovoriti o tem. Delodajalec Vam ni dolžan odobriti dopusta, kljub temu da zapuščate firmo. Razlogi so predvsem zaradi nedokončanega dela, nadomeščanje koga od zaposlenih ….
Poskusite vsekakor.
Ne prihod na delo se šteje za hujšo kršitev pogodbe o zaposlitvi, ki ima lahko za posledico prenehanje delovnega razmerja.
Priporočam Vam prvo varianto, sicer se pa ponovno oglasite.
Daša Modic Gorjup
Če se s trenutnim delodajalcem pisno dogovorita o sporazumnem prenehanju delovnega razmerja, ni nobenega problema.
Dopust lahko koristite v dogovoru z delodajalcem. Lahko pa mu omenite, da je itak on na boljšem, ker vi dopusta ne boste koristili (torej bi bili doma, a bi vas moral plačati) in da ga prosite za to, ker je takšna priložnost.
Predlagam, da se poskusite z njim dogovoriti, če želi vam in sebi dobro, bo vam šel na roko, saj nezadovoljnega delavca pač ni prijetno imeti v kolektivu (pa čeprav dela).
Forum je zaprt za komentiranje.