odpoved pogodbe pred nastopom dela
pozdravljeni
imam sledečo situacijo: sem dva meseca brez službe in sem v tem času hodila na razgovore. zgodilo se je sledeče. bila sem na dveh razgovorih pri podjetju X in pri dveh razgovorih pri podjetju Y. podjetje X mi je ponudilo službo, ki sem jo sprejela, opravila zdravniški pregled in podpisala pogodbo (to se je zgodilo v petek). v petek zvečer mi je podjetje Y sporočilo, da bi me prav tako radi zaposlili.
v ponedeljek imam prvi nastop dela pri podjetju X.
zanima me, če je mogoče prekiniti pogodbo pri podjetju X, saj bi veliko raje delala pri podjetju Y, ker bi imela boljši urnik, plačo in tudi delo bi bilo v mojem poklicu.
ali se kdo kaj spozna na pogodbe in kaj se lahko naredi?
hvala za odgovore
Pozdravljeni,
V skladu s temeljnimi načeli ZVZD-1, je zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu finančno breme delodajalca. Predhodni preventivni zdravstveni pregled pred zaposlitvijo mora delodajalec zagotoviti (na svoje stroške), če to narekujejo posebne zdravstvene zahteve delovnega mesta, na katerem bo delavec opravljal delo oziroma takšen ukrep izhaja iz ocene tveganja.
Glede na to da je pogodba o zaposlitvi dvostranska se jo lahko dvostransko s sporazumom tudi spreminja (stvar dogovora pogodbenih strank, kolikor je v skladu z zakonom).
Omenjena tematika pa gotovo ni predmet vsebine pogodbe o zaposlitvi. Če se boste zaposlili v podjetju Y tudi za njih velja, da morajo po ZVZD-1 zagotoviti predhodni preventivni zdravstveni pregled. Smiselno bi bilo torej, da se dogovorite, da že opravljeni preventivni zdravstveni pregled (če so za to podani pogoji) velja v podjetju Y. Enako – idealno – glede stroškov pregleda (v skladu z dogovorom bi bilo smiselno urediti da bi bil to strošek podjetja Y, ki bi ga povrnilo podjetju X).
Lep pozdrav,
LEGAS Kranj
info@legas-kranj.si
Forum je zaprt za komentiranje.