Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved pogodbe o zaposlitvi med porodniškim dopustom

Odpoved pogodbe o zaposlitvi med porodniškim dopustom

Čez mesec dni se mi izteče porodniški dopust. Delodajalec me je obvestil (zaenkrat samo ustno), da bo moje delovno mesto zaradi reorganizacije ukinjeno in mi bo delovno razmerje prenehalo konec leta. Imam pogodbo za nedoločen čas pri istem delodajalcu že več kot 17 let.

Oseba, ki me nadomešča in ima pogodbo za določen čas do aprila in kot sem razumela, njej ne bodo prej odpovedali pogodbe.

Prosim za nasvet, kaj lahko storim.

Delodajalec ti lahko odpoved vroči šele po preteku enega meseca po koncu porodniške. Če si noseča ali dojiš (potrebuješ potrdilo zdravnika) ti odpovedi ne sme vročiti. Če zanosiš v obdobju odpovednega roka in o tem obvestiš delodajalca, te prav tako ne sme odpustiti.

O odpopvedi zaradi reorganizacije smo že veliko pisali, malo pobrskaj po tem forumu, zelo na kratko pa tole: preden te odpusti, mora preveriti, ali obstaja v podjetju kako drugo delovno mesto ustrezno tvoji izobrazbi. Če ga ni, mora preveriti, ali te lahko dokvalificira oz. prekvalificira. V ZDRju ni sicer nikjer napisano, da mora delodajalec najprej “počistit” študente oz. zaposlene za DČ, pravna praksa pa kaže, da delodajalci, ki odpuščajo zaposlene za NČ in imajo vseeno zaposlene za DČ, na sodišču ponavadi izgubijo.

Moji nasveti:

1.) takoj si poišči odvetnika
2.) z delodajalcem čim manj govori, vse ponudbe itd. naj ti da pisno (vztrajaj na tem)
3.) ničesar ne podpisuj
4. ) za domače branje preberi:

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/delovna_razmerja/zdr/vodnik/#c17270

(predvsem poglavja 97 do 106 in 161 do 167)

http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/zakon_o_delovnih_razmerjih/

(115. člen govori o dojenju/nosečnosti in odpovedi)

Na uč bi rekla, da imaš kar nekaj možnosti, da službe ne izgubiš, nekaj je odvisno od tega, ali gre za malega delodajalca (imajo nekaj ugodnosti)…

Veliko sreče. Če potrebuješ še dodatno pomoč, pa se oglasi.

Hvala za hiter odgovor.

Dobila sem dokumente na vpogled, vendar je tudi delodajalec medtem že ugotovil, da mora po koncu porodniške počakati še en mesec, da mi izroči odpoved. Poleg tega bom ta mesec in še 75 dni med odpovednim rokom na 100% plači lahko doma – nimajo dela zame.:):):)

Imam pa še eno vprašanje: poleg zakonsko določene odpravnine, bi mi delodajalec izplačal dodatno vsoto. V zakonih sem zasledila, da je potem od celotnega zneske (ker bo višina presegala 10 plač) potrebno plačati davek in prispevke + na zavodu za zaposlovanje ne dobivam nadomestila določen čas. A to še drži in kje lahko kaj več izvem?
Hvala že vnaprej.

Glede dohodnine in prispevkov drži. Dohodnino ureja ZDoh (Z. o dohodnini) – mislim da 37. in 44. člen. prispevke pa ZPSV (zakon o plačilu soc prispevkov). Definitivno velja tudi tvoja trditev o nadomestilu za brezposelnost, a mi je ušlo iz glave kateri zakon to ureja (najbolje, da povprašaš kar na zavodu).

Očitno imaš kar fer delodajalca (če te že odpusti, ti vsaj plača primerno odpravnino). Ne pozabi še na višji otroški dodatek, ki ti pripada (če otrok ne bo šel v javni vrtec ti pripadajo 10% višji dodatek), morebitno socialno pomoč… Pa ne pozabi si urediti zdravstvenega zavarovanja.

Veliko sreče!

NUJNO – danes so me klicali, da mi bodo v ponedeljek izročili odpoved. Želela sem imeti sklep o spremembi Akta o sistemizaciji delovnih mest in nov Akt, ker naj bi mi odpovedali pogodbo iz poslovnih razlogov zaradi ukinitve delovnega mesta.

Ravno so mi poslali še nepodpisano verzijo novega Akta. In v tem aktu je “nova” pozicija, ki bi mi jo lahko ponudili!!! Sicer se zanjo zahteva V. stopnja izobrazbe, jaz pa imam VI., vendar sem ob zaposlitvi v podjetju imela V. stopnjo in sem nato ob delu študirala in dosegla VI. stopnjo. Zahtevajo tudi samo eno leto delovnih izkušenj, jaz pa jih imam 18. Opisa delovnega mesta mi niso poslali, ampak si predstavljam, da ni nič takega, kar ne bi izpolnjevala.

Lepo prosim, če mi lahko pomagate: kolikor jaz razumem zakon, bi mi morali to mesto najprej ponuditi, vendar mi ga ne bi bilo treba sprejeti, ker ni moja stopnja izobrazbe in potem bi šlo pač naprej v odpoved.

Mislite, da imam kaj možnosti, da jim to dopovem in obdržim službo? Vseeno mi je, če mi dajo nižjo plačo – jo sprejmem. Že od septembra namreč pišem prošnje in gledam oglase, pa ni nič kaj obetavno. Tudi če službo dobim, bo plača polovična.

Sicer bi po drugi strani dobila fino odpravnino in še na Zavodu 9 mesecev nadomestila, a služba je le služba!!!

Imate prosim kakšen dober nasvet, kako naj postopam? Ali naj vzamem odpoved in jim nato v 15 dneh izročim pritožbo na odpoved? Mislim, da to lahko naredim. Ne bi rada šla kar takoj na Delovno sodišče.

Hvala že vnaprej.

Najbolje bo, da si poiščeš odvetnika. Ali je to novo delovno mesto že zasedeno? Si bila edina odpuščena?

Ko sem malo prespala in premislila situacijo ter ponovno pregledala dejstva sem ugotovila, da se me je nekdo želel pač znebiti na tak način. Vendar je vse tako amatersko, da sem jih popolnoma spregledala. Ugotovila sem, da so osebo, ki naj bi me nadomeščala med porodniško in ji je pogodba za določen čas potekla aprila, zaposlili na novo odprto delovno mesto. Ne vem pa ali za določen ali nedoločen čas. Če bi bili pošteni, bi njeno pogodbo podaljšali do izteka moje porodniške in potem bi prišla jaz nazaj. Vendar so kršili tudi interna pravila, saj me niso obvestili o spremembi Akta o sistematizaciji in odprtju delovnega mesta za katerega izpolnjujem pogoje.

Ali imam po zakonu kaj manj pravic, če sem na porodniški?

Zaradi tega, ker si na porodniški ne smeš biti diskriminirana. Kot rečeno ti svetujem, da si poiščeš odvetnika in se začneš boriti za svojo službo. Veliko sreče!

Pozdravljeni,

nisem zasledila odgovora na problem – po končanem porodniškem dopustu naj bi imela mama samohranilka neke določene prednosti ki jo varujejo pred odpovedjo, Govorim za odpoved delodajalca iz poslovnih razlogov.Se pravi med ljudmi ki opravljajo enake delovne naloge kot jaz, je potrebno prioritetno metat ljudi na cesto, Imam prav ali ne? In zanimajo kakšni so ti prioritetni kriteriji?
lp Š.

Žal ne. Edina prednost, ki jo imaš je ta, da te delodajalec ne sme odpustiti med porodniškim dopustom in še en mesec po njem, ter v primeru, da še dojiš (dokler dojiš).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close