Odpoved pogodbe o delu s strani delavca
Odg za “nimaš pojma”
Mogoče sem mal nerodno zapisal. Mislil sem takole: če napišeš odpoved, ter se držiš odpovednega roka je čisto vseeno ali se delodajalec s tem strinja ali ne. Pridevnik “sporazumna” je čisto odveč v tem primeru.
Sporazumna je takrat (po moje), ko npr. obe stranki ne ravnata tako, kot je predvideno v pogodbi, ampak se glede tega sporazumeta, da je tako OK.
Jaz sem pred enim letom dala sporazumno odpoved. Izpisala sem jo jaz. Po pogodbi sem imela odpovedni rok (mislim, da 3 mesece), jaz pa sem želela zaključiti takoj, s tem da sem v dopisu tudi napisala, da bom izkoristila še dopust.
Sporazumna je takšna, da se delodajalec in delavec strinjata o takojšnji prekinitvi.
Če je zdaj kaj drugače, pa ne vem.
lp
Tule je en elektronski obrazec: Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi po delavcu
kaj pa če pogodba poteče in je ne želiš podaljšati. Kakšne izkušnje imate s tem? Ker to jaz mislim storiti poteče pa mi 31.1 tako da naj samo obvestim delodajalca o tem in pridem po delovno knjižico? kako je s tem če imaš neizkoriščen dopust (delodajalca sem prosil zanj a mi ga ni hotel dati!) se to mora izplačati? Kaj pa plus ure ki se mi vsak delovnik nabirajo? pri nas izplačujejo samo tisto kar je nad 100 pa še to v nekih tuševih bonih, a ure moram delati ker se vozimo na teren v ljubljano kjer se dela 8 ur nato pa še vsak dan 2 uri vožnje tja in nazaj!
31.1. gres v kadrovsko po knjizico, ce si jo dal kadrovski ob zaposlitvi, prosis za potrdila, ki jih potrebujes (npr. o izkoriscenem dopustu, nalogah , ki si jih opravljal, potrdila o opravljenih izobrazevanjih…) in to je to. Drug dan , 1.2. pac ne gres v sluzbo. Ce ti pred 31.1. ponudijo novo pogodbo pa reces “ne, hvala”. Neizkoriscen dopust bi ti mogoce se celo mogel izplacat, a ce nimas pisno, da si dopust zahteval,pa zaradi delovnega procesa nisi smel na dopust, ne bo nic. Plus ur ti tudi ne bodo izplacali.
Prosim za pomoč ,zaposlena sem radno bila na 8 urni delovnik,in sicer po 2 leti zaposlitve so me sami dali na 4 urni delovnik,pogodbu mam o zaposlitvi se do konc 2011 leta,regres sem dobila 200 eur lanski let in zdaj tudi enako,želim dat otpoved….prosim za nasvet.Sploh nevem a me pripada pogodba za nedoločen čas,al kako…mal sem izgubljena….hvala
Pozdravljeni,
prosim Vas, če lahko, za čim bolj uporaben odgovor, prosim odgovorite na naslednja vprašanja:
ali ste imeli sklenjeno pogodbo in kakšno ?
ali v njej kaj piše o odpovedi in odpovednih rokih ?
ali v njej kaj piše o uporabi prava in pristojnem sodišču ?
ali ste morda detaširani delavec ?
Hvala, pozdrav, Daša Modic Gorjup
Pozdravljeni,
delam v šolstvu že 16.leto. Letos, en teden pred pričetkom pouka sem izvedela, da nisem več zaposlena na šoli, kjer sem delala 15 let. Da razložim: zaradi premalo ur na tej A šoli, sem pred petimi leti dobila dodatno zaposlitev na šoli B- ta je postala moja nova matična šola, kjer so me zaposlili za polovičen ned. čas, nekaj ur sem dopolnjevala na šoli A (pogodba za polovičen ned. čas). Šola A mi ni nikoli dala odpovedi pogodbe ali mi dala kakorkoli vedeti, da lahko kadarkoli zgubim službo. Nikoli nisem podpisala pogodbe, kjer bi pisala kakšna datumska določba, do kdaj tam delam. Mislila sem, da na šoli A nikakor ne morem izgubiti ur. Je pa res, da mi je šola A nehala plačevati pok.zavarovanje, ker ga je prevzela šola B. Ravnateljica A, mi je dala vedeti, da na šoli A sploh nisem zaposlena, in da me ne potrebuje več. Moje delovno mesto (prof. na predmetni stopnji), bo prevzela vzgojiteljica s 6. stopnjo izobrazbe.
Po premisleku sem šla do odvetnice, ki je od ravnateljice A dosegla dopis, kjer piše, da me vzame nazaj na delovno mesto, konec septembra. Glede na vso krizo in obup, sem se odločila, da ne zmorem v enem mesecu prenesti toliko psihičnih muk, sem odgovorila, da se letos ne morem vrniti, ker imam še druge delovne obveznosti, da pa se lahko vrnem drugo leto. V tem času nisem prejela nobene odpovedi (pisne) od šole A. Kaj mi svetujete da naredim? Ravnateljica A se zaveda nepravilnega postopka. Službo bi mi vrnila samo z odvetniškim posredovanjem… Kaj naj storim drugo leto? Ali naj jo prijavim? Letos ji poteče mandat in bo spet kandidirala. Lahko povem, da veliko stvari na tej šoli ni ok.
Najboljš, da se držite tega, kar vam je svetovala odvetnica. Dejstvo pa je, da tudi če niste prejeli pisne odpovedi pogodbe, pa veste, da so vas odjavili iz obveznih zavarovanj, tj. da tam niste več zaposleni, morate na podlagi 204. člena ZDR najkasneje v 30 dneh od dneva, ko ste izvedeli za zadevo, vložiti tožbo na pristojno sodišče. Skoraj gotovo je ta rok že zamujen, tako da je verjetno dobra volja ravnateljice, če vas bo zopet zaposlila septembra. Na vsak način, več in bolje, kot vam bo povedala vaša odvetnica, vam kdo drug preko interneta ne bo mogel.
Lahko pa se poizkusite v gospodarstvu, če vam to kar opisujete predstavlja tako velike psihične muke….eni ste res malo preveč razvajeni, torej če želite službo jo obdržite na način kot vam svetuje odvetnica. Malce preveč je pričakovati, da vas bo ravnateljica čakala še 1 leto, da boste vmes vi blagovolili urediti vaše težave in delovne obveznosti drugje…..Tudi če vas zamenja nekdo z nižjo stopnjo izobrazbe pa kljub temu zadovoljuje pogoje še ne pomeni, da ni boljši učitelj od vas…..Saj stopnja izobrazbe ne pomeni vsega…. V gospodarstvu se meri učinek in kvaliteta dela, stopnja izobrazbe je nekaj kar potrebuješ, ampak te ko delaš po tem noben več ne sprašuje..plačan si po tem koliko narediš in kako dobro narediš….da bi se lahko pogajal o tem ali boš imel službo čez eno leto je milo rečeno smešno, sicer pa seveda marsikaj ne štima, če je očitno tudi ravnateljica nesposobna ker niti odpovedi ne zna pravilno izvesti…..
Pozdravljeni !
Prosila bi za vzorec izredne odpovedi. Prvič pišem odpoved in ne vem kako to gre.
Zaposlena sem za nedoločen čas, vendar sem se zaradi bolezni otroka odločila, da dam odpoved. Vprašala bi še, če lahko naredim brez odpovednega roka, z takojšnjim pričetkom.
Porodniško imam še do 30.7, tolk da moram itak počakati, da se konča.
Hvala za odgovor
Maja Mohar
Za izredno odpoved morajo biti izpolnjeni razlogi po 111. členu ZDR-1 http://www.informiran.si/portal.aspx?content=izredna-odpoved&showMenu=1&showRightFrame=1
Če so razlogi najprej opozoriš delodajalca in inšpektorat, v roku 3 delovnih dni pa lahko daš izredno odpoved, ki velja takoj, brez odpovednega roka.
Maja,
če prav razumemo, želiš ti podati odpoved zaradi bolezni otroka. Kot je omenila že Yacka, za to ne pride v poštev izredna, temveč redna odpoved.
Odpoved lahko podaš takoj, ne rabiš čakati na konec porodniške, saj si sedaj še vedno zaposlena. V odpovedi lahko zaprosiš tudi za skrajšanje odpovednega roka oziroma se lahko z delodajalcem dogovorita o prenehanju delovnega razmerja in skleneta sporazum o tem.
Je pa tako, da ti ne pripada nadomestilo za brezposelnost, saj sama podajaš odpoved.
Odpoved se pa spiše zelo enostavno, recimo nekaj takšnega:
Ime priimek v skladu z XY. členom pogodbe o zaposlitvi z dne tega in tega in 82. členom Zakona o delovnih razmerjih odpovedujem pogodbo zaposlitvi. Zaradi osebnih razmer prosim za skrajšanje odpovednega roka oziroma sporazumen dogovor o prenehanju delovnega razmerja z dnem tem in tem.
Odpoved nesi osebno tja in zraven svojo kopijo, nanjo ti naj dajo datum prejema. Ali pa jo pošlješ priporočeno s povratnico, da imaš dokaz o tem, kdaj so jo prejeli (če ne bi želel spustiti prej). Najbolje je seveda, da se zmeniš za sestanek in neseš odpoved in jim jo daš tam in poveš, kakšna je situacija. Tako je bolje, osebno, razen če to ni mogoče, v tem primeru predlagam klic. Odpovedni rok ne bi smel biti daljši od 60 dni, je pa treba pogledati tvojo pogodbo in morebitno kolektivno pogodbo. Amapk če je delodajalec normalen, ne bi smel kaj komplicirati.
Jaz sem dala sporazumno odpšoved zaradi bolezni’dobila sam raka in zaradi moje bolniske su me poklicali na pogovor in mi razlozili da tako negre vec i da si moraju zaposliti delavca na katerega lahko racunaju.Nisu mi isli na roko niti toliko da bi me oni dali na borzo tako da ze 10 mes nimam nobenih nadomestil pa me zanima’ali sam sploh upravicena do kakrsne koli denarne pomoci?Nisam bila stalno zaposlena ampak zacasno lepo prosim za odgovor
Forum je zaprt za komentiranje.