Odpoved pogodbe, dojenje, nadomestilo – sodno varstvo
Februarja mi je bil vročen sklep o nameravanem prenehanju delovnega razmerja iz poslovnih razlogov (ukinitev mojega delovnega mesta zaradi zaprtja oddelka). Navedeno je bilo tudi, da imam 1 mesec odpovednega roka (čeprav je po zakonu 45 dni za mojoj delovno dobo), ki mi je začel teči 18.3. Ta papir sem morala tudi podpisati.
Pred kratkim sem urejala denarno nadomestilo za brezposelnost in je bilo tam vprašanje ali dojim. IN SEM NAPISALA, DA DOJIM. Ker pač dojim. Potem
me je gospa na Zavodu vprašala zakaj nisem uveljavljala sodnega varstva in da verjetno ne bom mogla dobiti denarno nadomestilo.
Zanima me, ali še lahko uveljavljam sodno varstvo zaradi nezakonite odpovedi del. razmerja (zaradi dojenja) kljub temu, da je iztekel rok 30 dni od vročitve sklepa?
Meni nobeden ni povedal, da je odpoved moje pogodbe nezakonita. In da moram v roku 30 dni od izročitve sklepa vložiti tožbo na sodišče.
Ali se sklep lahko šteje za ničen, glede na to, da ni imel pravnega pouka o varstvu pravic??
Kaj naj naredim?
Hvaležna brezposelna in doječa mati
Najlažje bi bilo, če bi na zavodu poskusili nekako preklicati vašo izjavo, da dojite. Poskusite se dogovoriti z vašo svetovalko; mogoče v smislu, da niste dobro razumeli.
Sicer pa lahko po mojem mnenju vseeno vložite tožbo za ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, saj je v tretjem odstavku 204. člena ZDR zapisano, da se le-ta lahko vloži v roku 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko je delavec izvedel za kršitev. Vi ste očitno za krištev izvedeli šele kasneje (ko vam je povedala gospa na zavodu) in po tej logiki torej rok za vložitev še ni potekel. Vsekakor pa si poiščite pravno pomoč.
Lep pozdrav,
Katarina
Obrnite se na pravno pomoč v vam najbližji območni organizaciji ZSSS. Seznam in naslove najdete tukaj :
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.