Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti odpoved podedovani nepremičnini?

odpoved podedovani nepremičnini?

Ali se lahko odpovem neki nepremičnini katere lastnica sem?

pred 25 leti mi je umrla mami in po njej sem podedovala 1/18 te nepremičnine (hiša z nekaj gozda) bili so tudi drugi dediči. ker sem bila takrat še premajhna da bi se temu odpovedala bi se rada sedaj, je pa problem ker ostali dediči mojega deleža nočejo, ali lahko dam to nepremičnino občini, ali kako je s tem. jaz v zameno nočem nič, kako je v tem primeru z davkom, sem ga dolžna plačati?

namreč ta nepremičnina me bremeni predvsem pri plačilu vrtca smo zaradi tega razred višje, kot bi bili sicer

Spoštovani,

nepremičnini se ne morete enostavno odpovedati, lahko pa jo podarite komurkoli, pri čemer mora obdarjenec darilo sprejeti (se z njim strinjati). Davek na darila določa poseben zakon, dolžni ste ga plačati v primeru, če boste solastni del nepremičnine podarili nekomu, za katerega zakonodaja določa, da spada v krog obdarjencev, za katere se tak davek plača (tudi višina je odvisna od tega, kdo je obdarjenec).
Napisali ste, da ostali solastniki vašega deleža nočejo, niste pa zapisali, ali svoj solastni delež uporabljate, ali ga uporablja kdo drug ( v tem primeru ste upravičeni do uporabnine v višini 1/18 tržne najemnine za to nepremičnino). V poštev bi prišel tudi nepravdni postopek razdelitve nepremičnine, s katerim bi druge solastnike »prisilili«, da vam izplačajo vrednost vašega solastnega deleža, ki bi ga prenesli v last na katerega drugega izmed solastnikov. Razmislite.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close