Odpoved, odpravnina, skrajšani delovni čas
Decembra sem začela delati skrajšani delovni čas zaradi starševstva. Z direktorjem sva podpisala novo pogodbo do julija 2009. Direktor mi je to predlagal sam, ker sem kak mesec prej rekla, da bi šla z veseljem delat za 4 ure.
Danes sem dobila namero o odpovedi delovnega mesta zaradi poslovnih razlogov. V podjetju sem zaposlena 10 let. Ne mislim se prerekati, tožiti,….preveč dobro poznam situacijo in to ne bi bila dobra poteza. Raje se mirno in s čistjo vestjo poslovim.
Zanima me ali mi pripada odpravnina vezana na bruto v zadnjih treh mesecih (za 4 ure) ali odpravnina kakršna bi naj bila, če bi delala polni delovni čas. Glede na to, da delam skrajšani delovni čas zaradi starševstva in mi pripadajo vse ostale pravice kot pri polnem delovnem času.
Pa še nekaj. Kdaj mi mora biti izplačana odpravnina, regres? Do konca odpovednega roka ali prej? In kaj lahko storim, če mi ne bo izplačana?
Upam, da je napisano kolikor tolikor razumljivo.
Hvala in lep pozdrav.
Ups, bom samo svoja predvidevanja napisala, nisem pa sto procentna, ker lahko, da je kje točno določeno kaj velja, če je skrajšani delovni čas zaradi otrok. Samo ker gre v pokojninsko in v vse obračune drugi del samo kot zajemčena plača,si mislim, da boste imeli na ta način nižjo odpravnino (no odvisno od plače, če imate zajamčeno, potem ni razlike, višja kot je plača, večja bo razlika). In odpravnina bo vezana polovico na vašo plačo, drugo polovico pa na zajamčeni OD.
Regres morate dobiti najkasneje ob zadnji plači ali do konca junija kot je določeno v zakonu.Kar je preje. Tudi odpravnina naj bi bila ob zadnji plači, lahko pa se z delodajalcem dogovorite, če se strinjate, da vam jo plača v več obrokih.
Nadomestilo na zavodu boste dobila glede na povprečje zadnjih 12 mesecev.
Mogoče bi še vseeno povprašala na Center če imate kakšne druge možnosti.
Odgovorila pa raje nisem, ker sem upala, da bo kdo rekel, da imate kakšne druge pravice, pa ni nikogar. 🙁
Hvala.
Zagotovo imam še kakšne druge pravice, vendar kot sem napisala, mi je škoda časa, energije (ki je zagotovo negativna) za delovno mesto, kjer ne bom več delala. A tam ostane še nekaj ljudi in res ne želim, da jim še bolj zagrenim življenje, kar bi s kakšno inšpekcijo sigurno povzročila.
Jaz se bom zagotovo znašla. Sicer pa vsaka šola nekaj stane.
Lep dan vsem.
Forum je zaprt za komentiranje.