Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpoved + nova pogodba

odpoved + nova pogodba

Zanima me vaše mnenje glede mojega primera. V podjetju sem zaposlena 11 let in sicer za nedoločen čas. Gre za dobrostoječe podjetje, v katerem sem bila zadovoljna tako z ureditvijo, kot s plačo, predvsem pa sem se počutila varno, imela sem občutek, da imam varno službo. Decembra sem se vrnila s porodniškega dopusta. Namesto starega delovnega mesta me je pričakalo povsem novo delovno mesto v novem podjetju, ki je nastalo znotraj starega podjetja. Kmalu sem dobila v roke tudi razveljavitev pogodbe s prejšnjim podjetjem in novo pogodbo z enakimi pogoji kot prej (gre za neke vrste hčerinsko podjetje). Čeprav naj bi bilo vse bolj ali manj isto kot prej, me vse skupaj moti, saj gre za povsem novo podjetje. Tudi delo je precej bolj zahtevno in odgovorno in nisem prepričana, da ga bom z dvema malima otrokoma sposobna dobro opravljati. Na skrajšan delovni čas, ki mi po zakonu pripada, ne smem niti pomisliti. Naj povem, da tudi še vedno dojim, kljub temu od mene nekako pričakujejo, da bom najverjetneje morala kdaj delati tudi popoldne itd, saj gre za odgovorno delo, pri katerem je potrebno upoštevati roke. Šef mi je še navrgel, da če podpišem pogodbe, bom najverjetneje prva na spisku, če bodo na vrsti odpuščanja delavcev. ?!?!?! Totalno sem šokirana, saj sem bila vedno prepričana, da sem dobra delavka in da so bili z mojim delom zadovoljni, vsaj nikoli ni bilo nobene pripombe. Nadrejeni se moji jezi čudijo in mi govorijo, da je ta menjava zame dobra, saj bom osvojila nova znanja itd. Kljub temu gre pa le za odpoved delovnega razmerja s prejšnjim delodajalcem, s čimer se nikakor ne morem strinjati, a sem kljub temu prisiljena podpisati in to do jutri (pogodbo sem dobila v ponedeljek), zato prosim, za čimhitrejši odgovor oz. mnenje. Naj še povem, da se je nekaterim sodelavcem zgodilo podobno in ker so se preveč upirali, so bili na koncu prisiljeni podpisati novo pogodbo z mnogo slabšimi pogoji kot prvotno.

Pravno niste bili prisiljeni v ničesar. Problem pa je, ker potrebujemo službo in dohodek, da preživimo, zato menimo, da smo “prisiljeni” v določene stvari. Res bi bilo laže, če bi imeli možnost preživeti drugače oziroma če bi bil slovenski trg dela bolj prožen, da bi se dalo dobiti drugo delo…

Če prav razumem, vam je delodajalec dal odpoved pogodbe pri trenutnem delodajalcu s ponudbo sklenitve nove pogodbe pri drugem delodajalcu. Za to veljajo posebna pravila:
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/delovna_razmerja/zdr/sds_zdr_2007/#c17299
http://www.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/visje_del_in_soc_sodisce/64114/

Če ni bilo tako, vam je mogoče dal v podpis sporazum o prenehanju trenutne pogodbe (obe stranki se strinjata s tem, da delovno razmerje preneha) in novo pogodbo pri novem delodajalcu, kar pa res ni bilo pravilno.

Danes so težki časi za marsikoga, vendar to ne pomeni, da se je treba do delavcev obnašati nesramno. Po drugi strani pa ima tudi delodajalec pravico odpustiti delavce iz določenih razlogov. Danes varne službe ni, saj so razmere tako kritične in se tudi tako hitro spreminjajo, da je o tem nemogoče govoriti. Zato se tudi z vašim, da se “nikakor ne morete strinjati z odpovedjo” ne morem popolnoma strinjati. Če menite, da so vam bile kršene pravice iz delovnega razmerja, se lahko obrnete na inšpektorat ali proti delodajalcu naperite tožbo.

Nikakor pa ne izgubite zaupanja vase in jemljite novo zaposlitev kot nov izziv in možnost napredovanja na osebnem in kariernem področju. Če nam delo postane rutina, lahko obstanemo tudi sami, zato so večkrat spremembe, čeprav se nam zdijo težke, dobrodošle.

Srečno!

Trenutna situacija naše države-masovno odpuščanje, predvsem tistih, ki vzamejo porodniški, mobing na kvadrat, goljufanje…trenutno nimamo več niti pravne kaj šele socialne države

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close