Odpoved med poskusnim rokom
Bom še tukaj vprašala, ker ponavadi ste hitrejše:-))
Ob nastopu nove službe sem se dogovorila za pogodbo za določen čas za obdobje 1 leta, s 3-mesečnim poskusnim rokom.
Danes (po 1,5meseca dela), me direktor pokliče k sebi, reče, da z mojim delom ni zadovoljen in da jutri dalje ne delam več.
A to lahko naredi ? Nekje sem brala, da ti med poskusnim rokom ne more dati odpovedi (sklepam, da je to izredna odpoved).
Nisem dobila nikakršnega opozorila vnaprej (iskreno rečeno, mi niti niso znali pametno pojasnit, zakaj niso zadovoljni, ampak so bile cel čas tako mučke, da njihovih argumentov tako ali tako ne jemljem za kredibilne).
Jutri torej ne grem v službo več, podpisala nisem nič, od njih pa tudi nisem nič dobila.
Kaj naj naredim, kakšne so moje pravice ?
thanks
Zakon o delovnih razmerjih
125. člen
(poskusno delo)
(1) V pogodbi o zaposlitvi se delavec in delodajalec lahko dogovorita o poskusnem delu.
(2) Poskusno delo traja največ šest mesecev. Poskusno delo se lahko podaljša v primeru začasne odsotnosti z dela.
(3) V času trajanja poskusnega dela lahko delavec odpove pogodbo o zaposlitvi s sedemdnevnim odpovednim rokom.
(4) Na podlagi ugotovitve o neuspešno opravljenem poskusnem delu lahko delodajalec ob poteku poskusnega dela izredno odpove pogodbo o zaposlitvi.
(5) V času trajanja poskusnega dela delodajalec delavcu ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi, razen če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi postopka za prenehanje delodajalca ali prisilne poravnave.
To sem tudi jaz prebrala in iz tega sklepam, da mi ne sme odpovedati del razmerja, razen če ne navede razlogov za izredno odpoved. če pa grem pogledat razloge za izredno odpoved, se pa res ne najdem tam noter. Torej kaj naj zdej nardim ? Oni pričakujejo, da podpišem sporazumno odpoved, men se pa to iskreno rečeno zdi butasto. Ne mislim več nazaj, ampak zgleda, da oni niso ravnali fer in po zakonu.
Ne, pogodba je seveda podpisana. Ampak nisem nič podpisala glede odpovedi, niti so mi dali kaj za podpisat. Bi sklepala, da glede na to, da je poskusni rok, vsaj (kvazi) oceno komisije, kljub temu, da ni konec poskusnega roka. po moje zato, ker hočejo sporazumno odpoved, men se pa zamal zdi, da bi jim to kar podarila (po vsem, kar se je zgodilo v tem mesecu in pol, pa ne bom pisala o odnosu).
Kot sem jaz razumela, mi mora (če me hoče odpustit med poskusnim rokom) dati dokumentirane razloge za izredno odpoved in se sploh držati enega hudega postopka. In vsega tega ni blo.
Mah, res se mi za mal zdi.
Ja, delodajalec med poskusnim delom ne sme odpovedati pogodbe, razen če gre za izredno odpoved. Če pa z delavcem ni zadovoljen, mu lahko da zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela odpoved (tudi v tem primeru gre za izredno odpoved) šele po poteku poskusnega dela.
Če ti niso dali ničesar za podpisat, se jutri vrni na delovno mesto, ker si uradno še vedno zaposlena in bi šlo za kršitev delovnih obveznosti.
Zakaj pa bi sploh podpisala sporazumno odpoved? Ali ni tako, da če jo podpišeš, ti ne pripada nadomestilo na zavodu za zaposlovanje?
Je pa res, če ne boš šla nazaj v službo, te pet dni ne bo, pisala boš pet ‘plavih’, s tem kršila delovno obveznost, potem pa ti bodo lahko res rekli – čao. In še krivi ne bodo. Očitno je to namen, glede na to, da nimaš nobenega papirja v rokah. Torej si uradno še vedno zaposlena pri njih.
Povprašaj na inšpekcijo za delo.
Mislim da ima AnaAna kar prav. Nič ne podpisuj sporazumno. Saj se nista sporazumela, da greš stran. On te ne želi, torej, naj on ukrepa v zakonskih okvirih. Ne se pustiti, pa četudi ti služba ne odgovarja in so slabi odnosi.Zdajle lahko rečeš, ah bom podpisala da bo mir, ko pa boš iskala, bo pa prav prišel kakšen dinarček od Zavoda. Tam pa te ne bodo sprejeli s sporazumno odpovedjo. Sprejeli da, nadomestila pa ne bo.In opravljaj delo, kot si ga dosedaj.Samo ne zamerljivosti zganjat, ker v današnjem času to ni dobro. Češ, so se mi zamerili, podpišem, sam da se jih rešim. Vztrajaj in se medtem pozanimaj.Saj si dobila dovolj informacij tlele.Delovna inšpekcija ali svetovalka na Zavodu delajo in so tam zaradi takih stvari.Čisto mirno greš lahko vprašat, kaj ti je storiti in kakšno je realno in pravniško mnenje.Pa srečno,lp
Pri neuspešnem opravljenem poskusnem delu poteka zadeva tako, da te mora delodajalec z dejstvi seznaniti in ti dati pisno izredno odpoved. Tu nima kaj “praskati” s sporazumi in ti jih nimaš kaj podpisovati!!!
Odpove mora biti podkrepljena z dejstvi oz. konkretnimi argumenti in dokazljivimi razlogi! Brez tega je odpoved neutemeljena in ga ahko za to tožiš – odškodnina + da te npr. vzame nazaj.
Kaj pa imaš navedeno v pogodbi v zvezi s poskusnim delom. Si poleg pogodbe dobila tudi kakšen “sklep o poskusnem delu”, kjer je navedena komisija, ki te ocenjuje? Oni morajo namreč napisati zapisnik z argumenti, ki sem jih omenila že zgoraj in se pod to podpisati!!!!
Tvoj delodajalec pa mi deluje, da dela precej po domače….
tamara v. to pa ni res!Če ti delodajalec med poskusnim delom da izredno odpoved jo mora argumentirati!Pa zakonskih rokov se mora držat!Če ti po preteku poskusnega obdobja prekine delo ker pač ni zadovoljen si upravičen do nadomestila!Sporazumne odpovedi ti pa ni treba podpisat nikjer,razen v primeru da si v delovnem razmerju in imaš urejeno drugo službo s te te pa ne spustijo!Takrat se lahko pogovarjaš o sporazumni prekinitvi!Ali pa v primeru da pri delodajalcu nisi zadovoljen pa se zavedaš da če podpišeš sporaz.odp.da na zavodu ne dobiš NIČ!!!
Nič podpisovat,sploh pa ne sporazumne odpovedi!Jutri se lepo vrni v službo ker si pravno gledano še vedno zaposlena pri njih!
Prilagam ti tel.št.kjer se lahko pozanimaš o svojih pravicah!Če ne gre drugače jih prijavi na inšpektorat za delo!
To je brezplačna tel. 080 12 13(od pon-čet od 10 do 12 ure)!
Tukaj pa imaš tel.šte.od inšpektoratov za delo
INŠ.RS LJUBLJANA 01/280 36 60
CELJE 03/425 53 30
GROSUPLJE 01/786 23 11
JESENICE 04/580 90 00
KOPER 05/663 45 20
KRANJ 04/231 93 22
KRŠKO 07/498 13 68
LITIJA 01/896 28 50
LJUBLJANA 01/306 24 90 01/306 30 00
MARIBOR 02/234 86 00
MURSKA S.02/521 49 20
NOVA G.05/331 18 60
NOVO M.07/394 21 52
POSTOJNA 05/721 18 60
TRBOVLJE 03/562 54 80
VELENJE 03/898 20 50
lahko pa pokličeš tole gospo-meni je dala kup koristnih informacij in je zelo prijazna!MAGDA LOMBAR 04/28 061 18
Vsem MILJONKRAT hvala za vse odgovore.
Danes sicer nisem šla v službo, sem si odprla bolniško (nisem se mogla pripravit, res ne, na bruhanje mi je šlo). Tako, da nisem naredila tega, da se kar ne bi prikazala, ker sem že slišala za to foro s “plavimi”.
Klicala sem na MZDDSZ, kjer so mi samo povedali to kar vi. Ne rabim podpisat sporazumne, lahko mi samo vročijo izrdeno odpoved, na katero imam 30 dni časa, da se pritožim na delovnem sodišču.
Ostale kontakte, ki mi jih je dala Urša81 (HVALA, HVALA, HVALA), sem probala, pa sem bila žal prepozna oz se gospa Lombar ni oglasila. Bom probala še jutri, s tem, da bom jutri tudi poklicala g.delodajalca, da ga obvestim, da ne bom podpisala sporazumne odpovedi, da naj se poloti zakonsko predpisanega procesa in da povem, da sem na bolniški. Če pa vmes zvem na zgornjih kontaktih kaj dodatnega, pa naredim še to.
Mislite, da je tako OK ?
Hvala res vsem.
Ni za kaj,malenkost res!Upam pa da veš da ti pa med bolniško (in takoj po njej tudi ne)sploh ne sme dati odpovedi-tako da si kar dobro naredila ker si si na tak način pridobila dodaten čas!
Aja pa še to-nastopi resno in nič cvikat,verjamem v to da če boš prepričana v to kar veš in da se boš borila za svoj praj ti ne bodo nič upali!Danes je inšpekcija huda stvar in mislim da si je ne želijo na hrbtu!
Srečno!!
No, saj je tole zelo podoben primer zgornjemu…
Ustna odpoved je neveljavna. Jutri v službo kot ponavadi,če pa jim kaj ne bo prav pa naj dajo pismeno. Pa nič podpisat. Naj dajo iz poslovnih razlogov, če se te hočejo znebiti ali pa iz razloga nesposobnosti. V obeh primerih pripada zavod, drugače ne.Srečno.
Zanima me kakšno je to podjetje. Je gospodarska družba ali javna uprava. Ker ne morem razumeti, kako so ti dali odpoved med poskusnim delom. Očitno v službi nimajo pravnika, oz. če ga imajo nima osnovnega znanja delovnega prava.
Ne rabiš sporočit imena podjetja. Lahko mi samo napišeš za kakšno vrsto podjetja oz. delodajalca gre ter kakšno delo si opravljala.
Forum je zaprt za komentiranje.