Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved med poskusnim rokom

Odpoved med poskusnim rokom

Ob nastopu nove službe sem se dogovorila za pogodbo za določen čas za obdobje 1 leta, s 3-mesečnim poskusnim rokom.
Danes (po 1,5meseca dela), me direktor pokliče k sebi, reče, da z mojim delom ni zadovoljen in da jutri dalje ne delam več.
A to lahko naredi ? Nekje sem brala, da ti med poskusnim rokom ne more dati odpovedi (sklepam, da je to izredna odpoved).
Nisem dobila nikakršnega opozorila vnaprej (iskreno rečeno, mi niti niso znali pametno pojasnit, zakaj niso zadovoljni, ampak so bile cel čas tako mučke, da njihovih argumentov tako ali tako ne jemljem za kredibilne).
Jutri torej ne grem v službo več, podpisala nisem nič, od njih pa tudi nisem nič dobila.
Kaj naj naredim, kakšne so moje pravice ?
thanks

Poskusno delo je definirano kot obdobje, v katerem obe strani ugotavljata, ali sta zadovoljni ena z drugo. Razlogi za neuspešno opravljeno poskusno delo morajo biti utemeljeni in podani v pisni obliki. Mnenje poda komisija, ki mora biti vnaprej znana obema stranema. tako nekako pravi zakon, če ga prevedemo v “prijazen” jezik.

Vaša pravica je zahtevati najmanj pisno pojasnilo z natančno utemeljitvijo razloga za prekinitev delovnega razmerja – da lahko popravite vaše morebitne napake. Verjetno bi lahko tudi zahtevali ponovno zaposlitev. Ugibam, ker ne poznam vseh okoliščin.

Je pa zadeva vredna premisleka… Če vas je delodajalec kar tako “postavil na cesto”, ali lahko to še kdaj ponovi? Bi se v takšni službi počutili varno? Ali bi v službo hodili zaskrbljeni, češ kaj ga bo spet pičilo?

In še druga plat… Ali si želite delati v kolektivu, ki vas je zavrnil? Ne bi raje poiskali kolektiva, kjer obstajajo obojestranske simpatije, ali vsaj ni vnaprejšnje “stigmatizacije” zaradi česarkoli že?

Lep pozdrav in obilo uspehov vam želim, Željko (PikoSoft)

Spoštovani g. Željko,

Najprej hvala za vaše mnenje. Vendar pa moram reči, da se z njim absolutno ne strinjam. Kar je moj delodajalec storil, ali poskuša, storiti, je v nasprotju z zakonom oz. me bo prikrajšalo ob uveljavljanju pravic, ki mi kot delavcu pripadajo.
Nikakor se nimam želje vrniti v kolektiv ali ostati zaposlena pri tem delodajalcu. Vendar želim, da se drži pravnih direktiv in zakonov. Vsekakor pa imam po le-teh tudi možnost, da (s pritožbo na izredno odpoved oz. posledično izvensodnim sporazumom) dobim plačilo vsaj za vse 3 mesece poskusnega dela in si tako v miru iščem dalje službo. Predvsem pa tudi delodajalcu pokažem, da vsakega pač ne more prinesti naokoli in so zakoni veljavni za vse, varujejo pa tudi nas delavce.
Lahko pa povesim glavo, si rečem, da se njimi ne bom ubadala in ostanem brez podpore Zavode, brez plače in na koncu brez samospoštovanja.
Vendar vsak pač preceni situacijo po svoje.
Lep večer.

Zelo lepo ste napisali. ko bi le več ljudi razmišljalo kot vi. Želim vam, da bi se vse dobro končalo in vam uspelo uveljaviti svoje pravice.

Mi pa iz vašega pisanja ni jasno nekaj… S katerim delom mojega odgovora se ne strinjate?

LP, Željko.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close