Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved iz razloga nesposobnosti

Odpoved iz razloga nesposobnosti

Imam vprašanje glede redne odpovedi iz razloga nesposobnosti. Ali lahko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti tako, da najprej 4 in več mesecev zbira kršitve, nato pa delavca povabi na pogovor in mu na pogovoru da odpoved? Ali je opozorilo na izpolnjevanje pogodbenih obveznosti in možnosti odpovedi v primeru ponovne kršitve (v njem pa navedene kršitve, ki navajajo razlog nesposobnosti, pa tudi grožnja z odpovedjo iz razloga nesposobnosti) sploh zakonito? V ZDR je namreč navedeno, da se zgoraj navedeno opozorilo izda pred vročitvijo odpovedi iz krivnih razlogov in ne iz razloga nesposobnosti (prvi odstavek 83. člena ZDR – opozorilo je bilo izdano še po ZDR, ki je veljal do novembra 2007)… Glede razloga nesposobnosti se mi postavlja še vprašanje, ali lahko delodajalec da delavcu odpoved iz razloga nesposobnosti potem, ko mu je po ugotovljenih kršitvah (nedoseganje pričakovanih rezultatov na prejšnjem delovnem mestu) dal drugo delo, pri katerem je delavec mnogo uspešnejši in dosega pričakovane rezultate? (delavec je dobil le drugo delo, ne pa tudi aneksa k pogodbi o zaposlitvi) Ali lahko v primeru, da je dati odpoved iz razloga nesposobnosti v primeru iz prejšnjega stavka dovoljeno, v odpovedi navaja kršitve, ki jih je delavec dobil, preden je dobil drugo delo? V kolikšnem času zastara nedoseganje pričakovanih delovnih rezultatov, ki je lahko razlog za odpoved iz razloga nesposobnosti?

Tudi jaz sem bila sedaj v podobni situaciji, ko so hoteli me dati iz podjetja ven zaradi neznanega vzroka. Eden izmed predlaganih predlogov je bil tudi, da podpišem, da sem nesposobna. No pa sem se malo pozanimala, kako je s tem. V primeru, da te imajo za nesposobnega, ti morajo nuditi manj zahtevno delo in tudi dajo ti rok v katerem moraš delati na tem delovnem mestu uredu.
kar pa očitajo tebi, gre za odpoved iz krivdnega razloga. Sam postopek naj bi bil tak, da bi te moral delodajalec ob vsaki napaki obvestiti in če je ta napaka lahko usodna za podjetje, moraš dobiti tri dneve pred disciplinskim postopkom obvestilo, s katerim te obvestijo o disciplinskem postopku, o vzroku ter kdo so člani disciplinskega postopka. Ti lahko s seboj pripelješ svojega odvetnika ali sindikalnega zaupnika. V samem postopku imaš možnost zagovora ter seveda krivdo ti morajo dokazati.

Torej je postopek pri tebi čisto zgrešeno speljan in se lahko po moje mirne duše obrneš na sindikat ali pa na odvetnika, ki se ukvarja z delovnim pravom. Kajti v 90 % dobi delojemalec tožbo in ne delodajalec.

Veliko sreče ti želim.
1212

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close