Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpoved iz poslovnih razlogov in dojenje

odpoved iz poslovnih razlogov in dojenje

Iztekla se mi je porodniška, zdaj sem na dopustu, delodajalec pa mi je povedal, da mi bo izročil odpoved iz poslovnih razlogov. Enoletnega otroka še vedno dojim (2x dnevno – ne vem, če je to kaj važno). Menda je mama, ki doji, je noseča ali na porodniškem dopustu zaščitena pred takšno odpovedjo. Zanima me, če kaj veste, kako je s tem – ali lahko delodajalcu povem, da še dojim in tako obdržim službo? In kako to dokažem – predvidevam, da z zdravniškim potrdilom? Ali ima kakšna mama s tem konkretne izkušnje? Kje že to piše – ima morda kdo kak link?
Hvala za vse odgovore in lp,

ena mama

Pravkar sem se vrnila v službo s potrdilom o dojenju.
Brez potrdila bi tudi sama prejela odpoved iz oslovnih razlogov.
Potrdilo sem dobila od svojega ginekologa (lahko tudi od pediatra),ki velja za 2 meseca. potem grem po novo.
Pripada mi tudi 1 ura malice za dojenje.
Malce si poglej ZDR. Vse natančno piše – lahko tudi pokažeš delodajalcu.
Sem se pa pozanimala tudi na Inšektoratu za delo; dokler dojiš si zaščitena.
LP

Linda,

kaj pa ti je delodajalec rekel, ko si “uveljavljala” dojenje? Če mi po zakonu pripada zaščita, pač razmišljam, da bi to pravico izkoristila, čeprav mi je po eni strani ta pravica malo hecna. Bo pa, če jaz ostanem, morala iti ena druga sodelavka … Skratka, ne vem, ali naj se spustim v to ali ne.
Lp,
ena mama

če imaš pogodbo za nedoločen čas ne bo šlo lahko, če pa je za določen čas ti lahko po datumu brez problemov prekine, med porodniško, med bolniško oz. samo ne podaljša pogodbe

pika+,

verjetno si mislila, da BO šlo lahko, če imam pogodbo za nedoločen čas. Ja, imam jo. Sem se pa vmes tudi na ministrstvu za delo pozanimala, kako je s tem in so dejansko doječe mame zavarovane – tako, kot piše v 115. členu. Nagibam se, da bi pravico uveljavila …

lp,
ena mama

Če imaš pogodbo za nedoločen čas,lahko mirne duše uveljavljaš pravico

Ko sem poslala potrdilo, sem zraven še dodala člen iz zakona, ki to omogoča.
Sprejeli so v redu,le to je, da ker sem pač “višek” mi morajo najti delo, oz.bom malo tu, malo tam,.. kjer me bodo pač potrbovali.
Ni bogve kaj, a dokler si ne najdem druge službe, oz.dokler bom dojila bom dostavljala potrdila.
Ne vem, zakaj bi jim pustila, če mi to pač pripada.
Mislim pa, da se nekaterim sodelavcem zdi malce čudno, a se na to ne oziram preveč.

lp

Ja imaš prav, sam če delodajalec s tem ni zadovoljen ti lahko nagaja pri drugi zaposlitvi. Npr. ti dobiš službo in novi delodajalec se pozanima pri starem delodajalcu o tvojih sposobnostih in lohk reče kaj takega da službe ne dobiš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close