Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved in denarno nadomestilo

Odpoved in denarno nadomestilo

Pozdravljeni,

delodajalec mi je že 3x zapored za eno leto podaljšal pogodbo za določen čas za isto delovno mesto in delo. Pogodba mi poteče v juniju. Prav tako mi je povedal, da ve, da krši zakon, vendar me za nedoločem čas ne namerava zaposliti. Zanima me, če sem po koncu del. razmerja upravičena do odpravnine? Če ja, sem morebiti upravičena tudi do odpravnine za lansko leto?
Hvala

Ko se izteče pogodba, lahko v roku 30 dni vložiš tožbo na delovno sodišče in zahtevaš zaposlitev za nedoločen čas. Lahko pa terjaš odpravnino, ampak to je drobiž, 3/5 ene mesečne bruto plače.

Pozdravljeni.

Imam eno veliko težavo in sicer delodajalec je lastnik dveh firm A in B.

Trenutno sem zaposlen na firmi A, katero pa želi spraviti v stečaj in delavce prenest na firmo B (2 delavca).

In tu nastopi težava, danes nam je na mizo dal predlog sporazumne odpovedi, kjer je napisano da sami dajemo odpoved in se odpovedujemo vsem nadomestil. Moram rečt da v tem podjetju delam že 8 let, in v zadnjih letih se je nabralo za 10.000 € dolgov do mene + odpravnina, ki bi mi pripadala v primeru odpovedi zaradi zmanjšanja dela.

Sledila pa je pogodba za podjetje B, kjer pa je že navedeno da bo pogodba za nedoločen čas in isto plačilo kot v podjetju A, le da je not dodal, da v primeru pomanjkanja dela in da bi bil tehnološki višek, da mi lahko dodeli odpoved pri čemer mi ne pripada nobeno nadomestilo…

Zdaj pa vas sprašujem je to sploh zakonito? Kam bi se lahko obrnil za svoje pravice, oz za nasvet glede nove pogodbe in pravic glede nadomestil, ki mi pripadajo še s podjetja A.

Ker se na tem področju res ne spoznam nič mi pride vsak namig nasvet več kot dobrodošel.

rogi69 hvala ti za odgovor, vidim, da se spoznaš na delovno pravo. Zanima me pa še nakaj, če mi lahko pomagaš, svetuješ: v vseh treh pogodbah o zaposlitvi mi piše razlog zaposlitve “delo na programu” – je to isto kot pravi 54. člen, 11 alineja ZDR-ja, ki pravi, da se lahko pogodba za dol.čas izjemoma sklene za določen čas, če gre za pripravo oziroma izvedbo dela, ki je projektno organizirano? Pa še, če mogoče veš, če za humanitarne organizacije “veljajo kakšna posebna pravila” glede zaposlovanja za dol. oz nedol. čas?
Hvala še enkrat

Posebnih pravil ni. Je pa tako, da mora v morebitnem postopku pred sodiščem delodajalec dokazati, da je res obstajalo triletno delo na točno določenem programu, da je šlo za projekt, ki je trajal tri leta.

Je pa možno, še zlasti, če gre za humanitarne organizacije, da za določen program prejemajo subvencije, bodisi od države, občine ali pa mednarodnih organizacij, in dokler jih prejemajo, izvajajo določen program, potem pa ga ukinejo.

Pozdravljeni rogi69

tudi sama imam vprašanje za vas. V kratkem mi poteče odpovedni rok- odpoved iz poslovnih razlogov. Zaposlena sem bila 12 let. Odpravnino bom dobila. na trr imam nekaj prihrankov ( ne prav velik znesek ( dve mesečni plači) ki je bil namenjen ravno za ta primer če se zgodi kaj takšnega…vprašanje ali lahko to kaj vpliva na izplačilo nadomestila.
Kako se izračuna višina nadomestila.. je 80% oz kasneje 60% od bruto plače ali od neto plače. in kaj pomeni da znesek nadomestila ne more presegati 800 in še nekaj € bruto. Koliko bi mi potem pripadalo ob 1000 € neto plače ( brez dodatkov)

Že vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor. Nekaterim se bo vprašanje zdelo smešno ali neumno a nismo vsi podkovani o vsem 🙂 predvsem pa se ne predvidevam da večina ne ukvarja takšnimi zadevami dokler to ne zahteva situacija v kateri se znajdeš in si potem malo zmeden 🙂 🙂

Pozdravljeni. Jaz pa imam sledečo zadevo in sicer sem se zaposlila v Avstriji,in sem že začela deat 2 dni ampak še vedno nisem dobila pogodbe o zaposlitvi v podpis. Dobila sem samo da sem zdravstveno prijavljena. Ali lahko prekinem delo in sem potem opravičena do nadomestila ali kako je s tem, moram sploh še it delat glede na to da nimam pogodbe? Je pa to neke vrste poskusno delo v Avstriji 1 mesec in sem prebrala da lahko prekinem kadar koli brez razlogov vendar se bojim namreč da če jaz rečem da ne bom več delala in mi dajo odpoved zaradi mojih razlogov ne bom dobila denarne pomoči. Aki kako je to v poskusni dobi? Hvala za pomoč in odgovor.

Pozdravljeni.

Vidim, da že nekaj časa ni nihče odgovarjal na vprašanja ampak vseeno bom poskusil, saj potrebujem to informacijo.

Meseca maja sem zamenjal službo. Prej sem bil zaposlen v podjetju, kjer sem imel pogodbo za nedoločen čas. Ker nisem bil zadovoljen z odnosom in načinom dela sem zamenjal službo. Nova služba z novim delovnim mestom je na prvi pogled delovala prava zame, vendar po štirih mesecih dela sem ugotovil, da mi služba nikakor ne gre. Imam vedno več dela in vedno več težav, ker se ne znajdem dobro na tem delavnem mestu, če skrajšamo nisem za to delo. Dal bi odpoved čim prej, vendar s tem izgubim nadomestilo na zavodu. Zanima me če je sporazumna prekinitev pogodbe ali mi pripada nadomestilo.

Že sedaj sem pod velikim stresom in pritiskom in tudi družinsko življenje trpi, zato bi moral čim prej končati delo v tem podjetju, ker drugače mislim, da bo samo še slabše.

Pozdravljeni,
od 01.01.2017 sem zaposlena za nedolocen cas (prej za dolocen – od 12.10.2015) in stanje na firmi postaja neznosno – imam obcutek, da se me zelijo znebiti – ampak to na tak nacin, da samo cakajo, kdaj ne bom vec psihicno dovolj mocna in bom sama dala odpoved. Tega seveda ne zelim storiti, saj se ne bom mogla prijavit na zavod. Kaj lahko v taksnem primeru storim? Ce mi uspe z umirjenim pogovorom doseci, da me bodo sami dali na borzo do koliksne odpravnine sem upravicena in koliko mesecev bom prejemala nadomestilo?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close