Odpoved in denarno nadomestilo
Spošptovani! Sem invalid lllkategorije, firma me je odpustila ker ni zame delovnega mesta (bila sem prestavljena na drugo del. mesto) Imam 34 let delovne dobe v omenjeni firmi, , dobila sem odpovedni rok 80 dni, z današnjim dnem. Koliko mi pripada odpravnine? Koliko regresa? Kdaj se moram prijaviti na zavod za zaposlovanje? Hvala za odgovor in lp, Meri
Meri 53, invalida je zelo težko odpustiti, zato bi bilo dobro najprej preveriti, ali je odpoved sploh zakonita. Tudi če ni delovnega mesta, to pogosto ni dovolj, saj je potrebno to ugotoviti v prav posebnem postopku.
Če želiš glede tega pomoč, mi lahko pišeš na ZS.
Ja, dobiti si morala mnenje komisije za ugotavljanje podlage za odpoved pogodbe…, če so dali pozitivno mnenje, potem te verjetno lahko odpustijo. Preveri tudi, če ti manjka manj kot pet let pokojninske dobe do upokojitve, ker si tudi v takem primeru zaščitena.
Sicer pa odpravnina znaša 1/3 bruto povprečne bruto plače v zadnjih 3 mesecih za vsako leto zaposlitve pri tem delodajalcu, vendar največ 10 bruto plač, razen, če je v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti določeno, da lahko znaša odpravnina tudi več, se pravi v tvojem primeru 11 plač in 1/3.
Ti pa na vsak način predlagam, da pravočasno stopiš do kakega pravnika oz. odvetnika.
30.aprila mi poteče pogodba za določen čas – že četrta v enem letu. Zaradi nevzdržnih razmer v podjetju pogodbe ne želim več podpisati za naprej, čeprav mi delodajalec trdi, da mi želi podaljšati še za 6 mesecev. Zanima me, kako poteka postopek – 30.aprila še delam, 1.maja enostavno ne pridem več na delovno mesto? namreč moje delo poteka tudi med vikendi in prazniki.Ali moram delodajalca predhodno opozorit, da me 1.maja ne bo več na delovno mesto?Ali mi mora delodajalec izdat kakšno potrdilo za zavod, ali avtomatično grem na zavod s to staro pogodbo in se prijavim – ali so to zadostni pogoji, da dobim denarno nadomestilo? Kaj v primeru, če mi delodajalec slučajno da v podpis pogodbo pred 1.majem (do sedaj mi je še vedno dal novo v podpis tudi en teden po začetku dela novega obdobja – totalna neresnost) in jo zavrnem? bojim se, da slučajno naredim kakšno neželeno napako, in bom ostala brez 3mesečnega denarnega nadomestila!
Prosim za odgovor, hvala!
Enostavno 1. maja ne prideš več na delo. Ne rabiš nič razlagati. Če ti delodajalec že pred tem datumom prinese novo pogodbo, mu poveš, da jo ne boš popdpisala. Ne rabiš navajati nobenih razlogov.
Na zavodu si upravičena do denarnega nadomestila.
p.s.: lahko tudi rečeš, da podpišeš novo pogodbo za npr. 20% višjo plačo. Če ti slučajno dajo, je tudi to ena varianta…
Če zavrneš pogodbo za nedoločen čas, za primerno delo, potem na zavodu nisi upravičen do nadomestila.
Če je pa pogodba za določen čas, potem pa zavod običajno kontaktira delodajalca in se pozanima zakaj delavec ni podaljšal.
tako da je to lahko res razlog da izgubiš pravico do nadomestila.
sicer pa je najboljš da kar na zavod vprašaš, bo najboljtočen odgovor.
Hvala obema za odgovor. Invalidska komisija mi je napisala (po predlogu ortopedinje za zmanjšani delovni čas – 4 ure) odločitev po osem ur z premestitvijo delovnega mesta ter pretežno sedeče. Na to odločitev sem se pritožila, da to delo, katerega delam že vsa leta, še najlažje opravljam ter da imam večje bolečine če samo sedim. Imela sem mešano delo, sedeče in stoječe s hojo. Imam poškodbo nogo in kolk. Vendar sem spet dobila odgovor za pretežno sedeče delo. In lepo sem jim napisala in razložila da na tem delovnem mestu še najlažje delam. Težko samo sedim, težko samo stojim. V gibanju se bolećina ne čutu tako, je pa res da se pojavi tudi v tem položaju bolečina. Firma pa pravi, da mora upoštevati mnenje komisije s premestitvijo delovnega mesta. Pa čeprav sem tudi njim rekla, da naj me pustijo kar na mojem dosedanjem mestu. Da pač ni delovnega mesta.Firma je dajala že pred mani nekaj delavcev na zavod. Upam,da sem dovolj razčlenila to, Kdaj sem oram prijaviti na Zavod za zaposlovanje, ali že seda,j ko se mi je začel odpovedni rok ali lahko počakam tik pred potekom roka, to je junija-80 dni? Hvala in lp
Kot rečeno, če nisi dobila pozitivnega mnenja Komisije za ugotavljanje podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi delovnemu invalidu, potem je takšna odpoved pogodbe nezakonita in moraš nujno pravočasno vložiti tožbo. Sicer ostaneš brez nadomestila na zavodu.
Če pa si takšno mnenje dobila, potem pač počakaš, da se odpovedni rok izteče in se šele nato v nadaljnjih 30 dneh osebno prijaviš oz. zglasiš na zavodu. Sedaj pa moraš zgolj sporočiti zavodu, lahko preko emaila, da si dobila odpoved pogodbe.
Pozdravljeni,
delavcu ne pripada odpravnina če pogodba preneha po njegovi volji ali krivdi. Odpravnina delavcu pripada kadar so podani pogoji za izredno odpoved pogodbe s strani delavca.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@legas-kranj.si
Pozdravljeni,
delavcu ne pripada odpravnina če pogodba preneha po njegovi volji ali krivdi. Odpravnina delavcu pripada kadar so podani pogoji za izredno odpoved pogodbe s strani delavca.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@legas-kranj.si[/quote]
Pozdravljeni,
Potem je vseeno, če podpišem sporazumno ali ne?
Hvala in lp,
Dejan
pozdravljeni,
6 let sem zaposlen pri podjetju za nedoločen čas. rad bi prenehal delovno razmerje. zanime me če me še zmeraj pripada nadomestilo na zavodu če se pri znancu zaposlim za mesec ali dva za določen čas in kako to na zavodu preračunavajo za višino in čas nadomestila? se šteje samo zposlitev za mesec ali dva ali se šteje tudi 6 prejšnih let? koliko časa me pripada nadomestilo? hvala ze vnaprej
Forum je zaprt za komentiranje.