Odpoved, dopust in regres
Živijo,
Na kratko: Želim zapustiti delovno mesto, da bi se posvetil lastnim projektom – kako izvesti, kako je z izplačilom regresa in dopustom. Za več informacij sem situacijo opisal spodaj.
V podjetju, kjer sem trenutno zaposlen kot programer, želim dati odpoved. Zaposlen sem v dokaj veliki IT firmi in sem z ljudmi v dobrem odnosu, vendar mi delo, ki ga opravljam več ni všeč, kar se mi čedalje bolj pozna tako pri samem delu in motivaciji zanj, kot pri vsakdanjem počutju. Trenutno ne mislim iskat nove službe, saj imam nekaj malo privarčevanega denarja in tudi delam na lastnem projekti za katerega potrošim večino prostega časa in dopusta, ter bi rad še več, kar pa ne morem zaradi službe.
1) Na tem in še nekaj drugih forumov sem našel kako pripraviti dopis, vendar pa me zanima tudi kako vse skupaj praktično izvesti, da ne bi prišlo do zamer, saj je to seveda občutljiva zadeva. Predvidevam, da se je prvo najboljše pogovoriti s svojim neposrednim nadrejenim. Tisti, ki imate s tem izkušnje vas prosim za kako kratko zgodbico, kako ste to vi izvedli.
2) Na firmi, kjer sem zaposlen smo lani dobili regres konec junija (kar približno sovpada z datumom mojega želenega odhoda). Predvidevam, da bo letos enako. Kako je z dolžnostjo podjetja do izplačila regresa? Mi mora izplačati regres neglede na to kdaj zaposlim delovno mesto? Če ja, a mora izplačati to v celoti ali (kot sem nekje prebral) se to deli glede na število mescev/dni, ki sem jih to leto opravil v firmi? Predvidevam, da je tu pomemben podatek, da dopusta ne bom prenašal v kako drugo firmo. Glede regresa mi je še posebej pomemben, da ne bi prišlo do kakih neprijetnih situacij in pa seveda, da vem kako planirat z denarjem. Vsak evro bi mi prišel prav, da ga lahko vložim v lasten projekt.
3) Imam še veliko dopusta. 8 dni starega, ki ga moram izkoristiti do konca junija, in celih 20 dni novega. Mi lahko delodajalec prepreči, da izkoristim kateri koli del tega dopusta? Nekaj ga imam planiranega za prvomajske praznike, kakšna dva tedna pa bi ga rad izkoristil tik preden odidem – dejansko bi zadnja dva tedna službe bil na dopusti. Vem, da mi to ne pokuri celoten dopust, vendar mi to ni toliko mar. Bolj mi je pomembno zato, ker se hočem s koncem delovnega razmerja izselit iz Ljubljane v domače kraje. V Ljubljani imam seveda najeto stanovanje in bi rad odhod iz službe ter ta dopust skoordinaral tako, da mi ni treba plačati nove najemnine. Lastnica je sicer zelo razumna in nisva imela nikakršnih težav, vendar bi rad izvedel stvar s čim manj komplikacijami.
Hvala za vsak nasvet, ki mi ga lahko ponudite.
— ggaleb
Forum je zaprt za komentiranje.