odpoved dobrinam za čas enega leta
Nekateri delajo ob prestopu v novo leto letne plane in zaobljube v smislu… bom shujšal/a, se začel/a rekreirati, varčevati…., sem si jaz zadala (moji družinski člani ne v celoti, ker se marsičemu ne želijo odpovedati), da se od 1.1.2011 do 1.1.2012 odpoved dobrinam, ki so sicer bile leta in leta “prisotne” v življenju naše štiričlanske družine. Dodati moram, da smo povprečno situirana družina, ni nam hudega, kriza nas ni prizadela in kaže, da nas tudi ne bo (z možem oba opravljava deficitarna iskana poklica). No, če pa nas bi, imava tudi za najslabšo varianto pripravljen plan kot so prodaja nepremičnin, ki niso nujno potrebne za naše življenje, preživljanje z oddajanjem nepremičnin, zasebni posli v deficitarnem poklicu, preoranje njive, piške na dvorišču….
Odrekla/odrekli sem/smo se in prihranila/prihranili:
– pediker 1x mesečno oba z možem, prihranek 60 € na mesec;
– kozmetičarka 1x mesečno zame, prihranek 80 € na mesec;
– kupljeno rezano cvetje, prihranek 80 € na mesec;
– 4 tedne počitnic poleti, letos smo bili le dva tedna, prihranek 3.000 € v mesecu avgustu;
– 2 x po 1 teden (zimske počitnice in prvomajske počitnice) potovanje v tujino, prihranek za 4 člane družine 5.000 € v februarju (stroški potovanja, namestitve, organizacija potovalne agencije + denar za s seboj) in 4.000 € v maju (enako kot zgoraj);
– kupovala/kupovali sem/smo manj oblačil in obutve za vse člane družine in prihranila cca 1.000 € do septembra 2011;
– z jedilnika sem zaradi zdravega sloga življenja in posledično prihranka črtala ves kruh in tovrstne izdelke, vse mleko, vse rdeče meso, vse sladkarije… za take nakupe smo običajno plačali najmanj 100 € na teden, res pa je, da je zdrava hrana (zelenjava, sadje, riževo mleko, jedi brez glutena…..) dražje kot ostala, zato je tukaj prihranek relativen;
– odrekli smo se kosilu in večerjam “zunaj”, kar nas je stalo najmanj 200 € na teden;
– odpovedala sem se vsem prehranskim dodatkom kot so kalcijeve tablete, Mg, B-vitamini in ostalo.. in je prihranek presenetljivo vsaj 70 € na mesec;
– v kino smo šli v devetih mesecih le enkrat (sicer večkrat na mesec) in ničesar ne pogrešamo.
Po dobrih devetih mesecih sem ugotovila/smo ugotovili, da ne pogrešam/pogrešamo ničesar od zgoraj napisanega, razen potovanj in počitnic, kar se bo z novim letom spet uvedlo. Presenetilo me je, koliko se lahko privarčuje oz. koliko se lahko vrže denarja “skozi okno”.
–
Na veliki nogi? Na veliki nogi živi Roman Abramovič, ne pa mi. Tako so živeli moji starši in moja osnovna družina, moževi starši, naši prijatelji, sosedje, znanci…. To je normalno življenje in razen naštetega (počitnice in potovanja bomo uvedli nazaj), se nismo odpovedali npr:
– frizer zame 1 x na teden,
– fitnes zame, moža in hčer,
– pomoč v gospodinjstvu in hiši – vrtu (gospodinja in hišnik);
– 150 € na teden za gorivo (trije avtomobili – trije tanki na teden);
– kozmetika za vse;
– telefoni, dlančniki, naročnine….
Dajte no, tako živijo vsi, ki jih poznam. Če bi imela možnost živeti na veliki nogi, bi bilo bistveno drugače.
Kok mata pa vidva z možem plače da sta si lahko vse to privoščila a sta ministra al kaj??? 1x na teden frizer? Halo si ga še na tri mesece ne morem privoščiti. Za kupljeno rezano cvetje 80 eur mesečno? Ma vi ste pa res bogataši al pa pretiravaš. Ti si sigurno nekakšna direktorica nekje če si vse to lahko privoščiš.
Aja? Nisem vedela, da imajo taki zaslužki kaj z izobrazbo. Oba z možem imava VII. stopnjo, plače imava vsak malo več kot 1100 eur (pa sem vesela, da sploh imava službi), torej o zapravljanju, kot je navedeno zgoraj, lahko samo sanjava.[/quote]
O tem tudi pišem! Da je sramota, da imamo ljudje s VII stopnjo po 1100 evrov plače. Ne pa da živimo iz rok v usta, tudi jaz zadnje čase tako živim, iz rok v usta. Da je sramota, da ljudje, pa ne glede na izobrazbo, delajo po pet, šest dni v tednu za 600 evrov in niti za jogurt nimajo. To je sramota vseh sramot. Bi bilo normalno, da bi si vsaka zaposlena ženska lahko enkrat na mesec privoščila frizerja.
– pediker enkrat na mesec – jaz sem bila pri njem enkrat v življenju zaradi kurjega očesa
– kozmetičarka enkrat na mesec – jaz sem bila pri njej enkrat v življenju
– kupljeno rezano cvetje vsak mesec za 80 evrov!! zdaj nas pa že jebeš v glavo!
– o tvojem preseravanju s počitnicami in kešem v zvezi z njimi ne bi
– najmanj 200 evrov na teden za kosila in večerje zunaj!! to je od marsikoga polovice plače!!!!!
– pojdi se testirat za kakšno avitaminozo – kolko si spravla vsega vase za 70 evrov mesečno?
kaj naj rečem: opica s polno ritjo, ki se smeje v fris folku; sram te je lahko
In si zdej zadovoljna, ker si se pohvalila vesoljni Sloveniji? Na bruh mi gre folk, ki nima toliko empatije do sočloveka, da pametuje o šparanju, rekoč, minus dva tedna počitnic poleti 3.000 eur.
Pa koliko tednov dopusta ste meli? 4 poleti, 1 pozimi, 1 prvomajski, 1 krompirjeve, 1 božične…
Kokoš jedna.
Na veliki nogi? Na veliki nogi živi Roman Abramovič, ne pa mi. Tako so živeli moji starši in moja osnovna družina, moževi starši, naši prijatelji, sosedje, znanci…. To je normalno življenje in razen naštetega (počitnice in potovanja bomo uvedli nazaj), se nismo odpovedali npr:
– frizer zame 1 x na teden,
– fitnes zame, moža in hčer,
– pomoč v gospodinjstvu in hiši – vrtu (gospodinja in hišnik);
– 150 € na teden za gorivo (trije avtomobili – trije tanki na teden);
– kozmetika za vse;
– telefoni, dlančniki, naročnine….
Dajte no, tako živijo vsi, ki jih poznam. Če bi imela možnost živeti na veliki nogi, bi bilo bistveno drugače.[/quote]
Eh, mislim, da si rahlo neuravnovešena 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.