Odpoved delovnega razmerja
delodajalec me bo v teh dneh zaposlil za nedoločen čas. vendar sem od drugod (v mojem primeri bliže domu in boljša plača) dobil ponudbo da me zaposlijo. sedaj me zanima kakšna je moja odgovornost če dam odpoved recimo po 1 mesecu? in odgovornost delodajalca? kakšne so posledice tega za mene?
prosim za odgovor
Lp
Pozdravljen.
Odpoved pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas določa Zakon o delovnih razmerjih. To, kdaj podate odpoved načeloma nima posebne povezave, predvsem v vašem primeru, ko to želite storiti zaradi druge, boljše ponudbe.
Za več informacij, nas kontaktirajte na naš e-mail naslov: info@legas-kranj.si in vam lahko pripravimo konkretno poročilo o pravni podlagi v tej zadevi, z vsemi posledicami in predpisi, ki se tičejo odpovedi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, za vas lahko sestavimo tudi odpoved in vam pomagamo, da bo vse izpeljano, kot je potrebno to po zakonu.
Lep pozdrav,
LEGAS s.p.
Pozdravljeni!
Če pogodbe niste podpisali, ni težav. Obvestite delodajalca, da je prišlo do take situacije, da ste dobili drugo zaposlitev, ki je za vas boljša in da pogodbe ne boste podpisali oz. da njim ni potrebno pripravljati pogodbe za vas. Zgolj iz vljudnosti, čeprav niste k ničemer vezani, če do sklenitve delovnega razmerja sploh še ni prišlo (do podpisa pogodbe).
Če vas zanima še kaj nas kontaktirajte na info@legas-kranj.si
Lep pozdrav,
LEGAS s.p.
Če bi te zaposlil prvi ponudnik, imaš pač odpovedni rok, ker boš zaposlen in tega ti določa pogodba. Če si prepričan, da te bo drugi delodajalec z boljšo plačo čakal, mu to sporoči in se ne zaposli pri prvem ponudniku, razen, če se čas čakanja povleče tako, da boš v minusu kot morebitno doslej. In se ti prvi ponudnik bolj splača, tudi za mesec dni. Če boš zaposlen, imaš obveznosti, pravice, posledice, če nisi nič sklepal, ne obstaja nič iz slednjega naslova. Razen, v izjemnih primerih, če bi nepodpis ogrozil sam posel, kar pa tu ni govora.
Če nisi prepričan ne v enega ne drugega, kot je brati nadaljnje, pa če nimaš sploh nobenega papirja še niti od enega, je obvezno, da imaš v rokah pisno dokumentacijo.
Poudarjam le, da dokler z boljšim ponudnikom nimaš pogodbe, pač nič ne velja vsa okrancljana ustna idila. Če s prvim nič nisi sklenil, pa nisi nič dolžan obrazlagati. Bi bil, če bi bil od tega odvisen posel, pa še to je področje, ki pač ni teoretičen.
Glej tako, da ne boš ostal na dveh stolih brez vsega. Da ne boš pustil enega ali drugega, potem pa ostal brez vsega. Vedno, ko imaš le ponudbe, še vedno lahko pride kdo boljši in ti spelje posel. Zato je nujna pismena funkcionalnost, poleg teoretičnega znanja.
Ustno namreč nič ne velja. Četudi se sliši ustno dobra ponudba. Če kdo pozabi to povedati. Sploh, ko se gredo dokazovanja, “kdo je koga”.
Če nimaš pisno od nikogar nič, potem velja, da nimaš nič v rokah. In nimaš nobene obveze, pravic, dolžnosti, posledic.
Pozanimaj se pri boljšem ponudniku do mere, da skleneš pogodbo. Meni bi sicer dalo zelo misliti, če imaš že “skoraj” sklenjeno pogodbo, pa jo bodoči delodajalec ne sklene, ker čaka “kar nekaj” in sam ugibaš – kaj? Ni variante, da nekdo tako muti, da bi že sklenil pogodbo z menoj kot bodoči delodajalec, samo še ne vem, kaj čaka in v odgovor dobim “kar nekaj” in si lahko le verjetnostno predstavljam svoje scenarije. Ker pač navajaš verjetnost, ne poznaš pa ozadja. Skoraj verjamem, kako pestro bi bilo šele, ko bi bil pri takem zaposlen. Nikoli ne bi nič vedel. Pa venomer bi spraševal, kako in kaj. Zato bi rekla, da nisi dodatno dolžan niti reči nič prvemu ponudniku in bi se na tvojem mestu ognila na dolgi rok. Razen, če meniš, da kot delavec nisi upravičen tudi do dostojnega ravnanja in bo govora spet, “po domače” za drobtine kruha. Kot se venomer sliši, prebira itd..
Vse kar je, imej pisno. Tudi boljšo ponudbo s plačilom. Vse ostalo je brezpredmetno.
Legas s.p. – če še ni podpisana pogodba, ni potrebno obsežne razlage,niti razlogov, temveč pač sporočiš, da z njimi ne boš sklenil ponujene pogodbe. Ni potrebno navajati razlogov. In če do nečesa ne pride, kot razumem, jih ni dolžan niti nič obveščati. In če on čaka, ker oni mutijo, potem pa sploh res ni nič dolžan še sporočati. Če ima boljšo ponudbo, se naj zaposli in poskrbi, da bo to tudi pisno njemu ugodno in bodo tako nastale pravice in obveznosti, potem pa naj v nedogled čaka na tisto nekaj, kar ne gre prvemu ponudniku v lajšto. To, da ne ve, kaj sploh čaka ali kaj mu je sedanji ponudnik rekel, kaj naj bi čakal, je pač tako za vrat privlečeno. Ker je verjetnost, da bo pri tem, če ne ve niti sedaj bodoči delavec, kaj čaka ponudnik, pač imel težave s takšnim podjetjem, kjer bi bil morebitno zaposlen.
V vaših odgovorih je jasno, da želite zaslužiti tudi s svojim oglaševanjem, ampak, sama menim, da vam morda v kakšni fazi primankuje ali znanja ali izkušenj. Ker morda podrobnosti ne poznate in bi na sodišču ali že v sami praksi brez sodišča, z vašo pomočjo morda le kasirali, ne pa tudi pridobivali sami.
To je le moje osebno mnenje, ki naj vas ne zavezuje k prepreki nadaljnemu podajanju mnenj. Če imate dovoljenje oglaševanja. Zato verjetno tudi niste moderator, ki bi zastonj širil svoje znanje. Morda bi bilo to priročno in bi tako več zaslužili, če bi se ljudje prepričali tudi v vaše znanje ter izkušnje. Na mojem mestu, s svojim znanjem ter izkušnjami na več področjih, čeprav nisem pravnik, se za vas ne bi odločila.
Se pa strinjam, da je veliko naivnih ljudi, neukih ljudi, predvsem v stiski, ki predvsem zaradi svojega neznanja pograbijo vse, kar je plačljivo, čeprav od tega le vse plačajo, bonitet, še manj znanja svojega, ki ga ne predloži druga stran kot zastopnik, nimajo. Če ga pač ni.
Svetovala bi vam, da se opredelite le na eksaktno področje, ki vam ustreza in ne vsepovprek, ker morda šepate kot ponudnik storitev, ki so plačljive.
Zato ponovno svetujem, da ostanete le pri zastonj nasvetih. Ker je pravna praksa pač praksa, s katero predvidevam, nimate izkušenj. Ne podrobno, ne širše.
Pozdravljeni!
Dva mnenja – spoštujemo vsako mnenje in kritiko. Naš odgovor ni oglaševanje pač pa zgolj ponudba pomoči za natančnejši odgovor, ker velikokrat ljudje vprašajo, vendar ne navedejo dovolj podatkov. Vaše sklepanje, da zgolj želimo služiti, pa je sklepanje brez podlage, saj nismo predložili ponudbe s ceno pač pa kontakt, za več informacij. Kot pravniki vam lahko povemo, da ena beseda lahko spremeni celotno situacijo, vendar nekdo ki ni vešč prava tega ne ve ali pa se ne zaveda, da marsikateri podatek lahko vpliva na končno rešitev posameznega primera. Sicer pa smo delili in ponudili že zelo veliko brezplačnih pravnih mnenj in so vaši očitki neutemeljeni. Na tem forumu smo se pojavili, ker smo opazili, da v tej temi (delovno pravo) ne odgovarja nobena odvetniška družba ali pravna svetovalnica, področje pa je zelo specifično in kompleksno, roki v posameznih primerih so kratki in pomembni, ljudje potrebujejo pomoč in nasvete na žalost skoraj vsak dan.
Zahvaljujemo se vam za vaš “nasvet” in vas obveščamo, da je pravna praksa, če ste jo že omenili, dostopna prav vsem, če ne drugje na spletnih straneh naših nacionalnih sodišč in verjemite, da imamo s pravno prakso veliko izkušenj, sicer se v naš posel sploh ne bi podali.
Pravo je specifično področje, ki ga je potrebno razumeti in si ga znati interpretirati, kar pa je težko, če iz tega področja nimaš osvojenih vsaj osnovnih znanj uvoda v pravo, kjer pridobiš osnove pravne analogije. Ostalo prinese čas in “kilometrina”.
Vsak ima pravico do svojega mnenja, verjetno pa poznate znan rek – le čevlje sodi naj kopitar.
Uspešen in miren teden vam želimo,
LEGAS s.p.
Hvala, ker spoštujete drugačna mnenja ter da tudi navedbe, ki jih navajate, tudi s čim lahko utemeljite, npr. druge kot primere, ki jih konkretno ne navajate iz prakse.
Če nekdo ponuja storitev tudi posredno, ni nujno, da tudi ponuja ponudbo, dokler jo ne odda, tudi na poziv za oddajo le te, če se sam ponuja, kar ponudba je, tudi brez cene.
Izkažite znanje, šele nato pa ponujajte storitve, katere boste morda tudi lahko zaračunali. Ker vam bodo ljudje zaupali in bodo rade volje prispevali tudi cenejšo varianto, če bo najprej znanje, nato pa še praksa, na podlagi teorije.
V vsem ostalem naj vas lastno mnenje ne odvezuje k podaji le tega prav v tem podforumu s svojim znanjem.
Pozdravljeni,
mene pa zanima sledeče. Zaposlena sem preko javni del do konca leta. Zania me, kaj se zgodi, če v tem času zanosim in grem potem v bolniško, kar je velika verjetnost glede na zdr. stanje. Npr. da zanosim v mesecu marcu in grem v bolniško, ali mi pogodbo prekinejo ali ostanem zaposlena do konca leta in prejemam porodniško?
hvala za odgovor
Pozdravljeni.
Udeležencem javnih del so zagotovljene pravice iz zdravstvenega zavarovanja enako kot drugim delavcem, zavarovanim na podlagi delovnega razmerja. Pravice iz zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke pa upravičenci uveljavljajo pri Centrih za socialno delo.
Če potrebujete pomoč ali imate dodatna vprašanja, nam lahko pišete na: info@legas-kranj.si
Lep pozdrav,
LEGAS s.p.
Forum je zaprt za komentiranje.