Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved delovnega razmerja

Odpoved delovnega razmerja

Danes sem prejela odpoved iz poslovnih razlogov. Če kdo ve, imam nekaj vprašanj:

kako izračunam povprečne tri bruto plače, če sem bila na porodniški pred tem (ali vzamem porodniško ali zadnje tri plače v podjetju)?
Zaposlena sem bila 6 let 1mesec in 26 dni. Prej sem bila zaposlena v podjetju, ki je bil last istega lastnika, vendar sta se s partnerjem razšla in nas je vse prezaposlil na novo podjetje, ali se tudi to šteje v odpravnino?

Skupne delovne dobe imam malo čez 16 let, nisem prejela jubilejne nagrade. Ali mi še vedno priprada, oziroma ali jo lahko “zahtevam” sedaj?

Kako je z lanskim dopustom, če mi porodniška poteče 14.5.? In kako z letošnjim, če mi delovno razmerje poteče 26.6.?

Najlepša hvala

-IZRAČUN ODPRAVNINE
Osnova za izračun odpravnine je delavčeva povprečna mesečna plača, ki jo je delavec prejel ali, ki bi jo prejel, če bi delal v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
Nisem 100 %. Mislim, da se šteje porodniška.
-DELO PRI DELODAJALCIH
Za delo pri delodajalcu se šteje tudi delo pri njegovih pravnih prednikih, z vsemi prekinitvami.
V Vašem primeru se šteje tudi to v odpravnino, če sta bila star in nov delodajalec v kakšnem “razmerju”, če sta torej bila kakor koli povezana.
-JUBILEJNA NAGRADA
Jubilejna nagrada je pravica delavcev, ki je Zakon o delovnih razmerjih ne ureja, pač pa jo določajo posamezne kolektivne pogodbe. Glede na to omenjeni zakon tudi ne določa pristojnosti inšpektorja za delo, da bi lahko v primeru, ko jubilejna nagrada delavcu ni bila izplačana (oz. mu ni bila izplačana v ustrezni višini), zoper delodajalca ukrepal v postopku o prekršku ali z izdajo odločbe po drugem odstavku 227. člena Zakona o delovnih razmerjih, s katero bi delodajalcu naložil izvajanje zakona.
Denarno terjatev do delodajalca (seveda skupaj s pripadajočimi obrestmi) uveljavljateneposredno pred pristojnim delovnim sodiščem – ne da bi torej predhodno na kršitev obveznosti morali delodajalca posebej opozoriti. Terjatve iz delovnega razmerja glede na določbo 206. člena Zakona o delovnih razmerjih zastarajo v roku petih let.
-IZRABA LANSKEGA DOPUSTA
Kadar je delavec odsoten z dela zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, pa ima pravico izrabiti preostanek letnega dopusta nad dvema tednoma do 30. junija naslednjega leta le v odgovoru z delodajalcem.
IZRABA LETOŠNJEGA DOPUSTA
Delovni proces mora delodajalec organizirati tako, da je zagotovljena izraba letnega dopusta vseh delavcev do konca tekočega koledarskega leta.
Vsekakor Vam pripada tudi pravica do izrabe letošnjega dopusta. O tem, koliko ga boste porabili in koliko Vam ga bo ostalo Vam je delodajalec doložan izdati potrdilo.

Upam, da sem Vam bila v pomoč.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close