Odpoved delovnega razmerja
Pozdravljeni!
Potrebovana bi nasvet.
Dne 14.7.2011 sem v podjetju, kjer sem bila zaposlena eno leto in štiri mesece, dala odpoved.
Ker letnega dopusta še nisem mogla koristiti oz. sem ga koristila samo en teden, pa še to starega,nov mi je v celoti ostal, mi sedaj direktor ne daje opcije, da bi dopust, ki ga še imam v celoti pokoristila. Celo tako zelo je pohitel, da me je že z današnjim dnem odjavil.
Kaj storiti?
A imam kakšno možnost, da zahtevam vsaj izplačilo za neizkoriščen dopust?
Direktor trdi, da mi z izdajo potrdila o letnem dopustu le-ta ne zapade. Kolikor pa sem jaz seznanjena, dopust zapade v roku 8 delovnih dni, če se ponovno ne zaposliš.
Danes naj bi me to potrdilo čakalo, a me je čakal le sklep o prekinitvi delovnega razmerja.
Prosim za nasvet.
Hvala
Zakaj pa si ti tako pohitela z odpovedjo? Lahko bi napisala, da daješ odpoved z dnem 15.8.2011 in da bi od ___ do ___ izrabila pripadajoči dopust. Če bi ti on hotel dati sklep o prekinitvi DR prej, bi ti moral dati odpoved in odpravnino, pa še odpovedni rok, v katerem bi lahko izrabila dopust.
Novo službo že imaš?
Ta odpoved je bila nekaj najbolj impulzivnega, kar sem kadarkoli naredila.
Po enournem sestanku in obtoževanju, poniževanju, zaničevanju….sem samo vstala in odšla, ker sem bila sita takih odnosov, ki so bili v firmi vsakdanjik.
Mogoče sem naredila ravno to, kar so hoteli, ampak zdaj je kaj je.
Pravico do dopusta pa vendar imam, saj zato ga dobiš.
Za novo službo se dogovarjam.
Če si dala odpoved imaš odpovedni rok in te ne more kar odjavit iz zavarovanja, saj nima nobene podlage za to.
Ali si celo v zagonu adrenalina podpisala sporazumno odpoved?!
Ne razumem kakšen sklep ti je dal? Če daš sama odpoved ne rabiš nobenega sklepa. A delaš v gospodarstvu ali v javnem sektorju?
Tisto o 8ih dneh je zgodbica. Ob prehodu od enega delodajalca k drugemu, ti je vsak od njihu dolžan zagotoviti sorazmeren del dopusta.
Ustno odpoved sem dala v torek 12.7.2011, pisno odpoved je sprejela v četrtek 14.7.2011. V petek sem po njenih navodilih šla samo predat odprte zadeve.
Sporazumne odpovedi nisem podpisala.
V sklepu navaja, da sem seznanjena, da nisem upravičena do denarnega nadomestila na zavodu ( to mi je že bilo jasno prej), da med nami ni neporavnanih obveznosti v kolikor poravnam določen znesek vrednosti neke zadeve za katero trdi, da je bila napačna, da sporazum stopi v veljavo, ko ga podpišeta obe stranki, da sem prejela regres za letni dopust (katerega mi ni omogočila, koristila sem ga lahko le 5 delovnih dni, pa če še to grem preverjat, je to še bil stari dopust) in da moram spoštovati konkurenčno klavzulo ( le-ta v pogodbi ni ovrednotena z zneskom, zato je po tem takem nepredmetna).
Odjavila pa me je z včerajšnjim dnem.
Kako naprej?
Če je sklep ne more biti sporazum. A si kaj podpisovala tale “sklep”? A je v tem “sklepu” kaj napisano glede datuma zaključka? Da nisi s podpisom “sklepa” dejansko podpisala sporazum?! Kaj pa v odpovedi, si kaj navedla, kdaj želiš, da ti delovno razmerje preneha? Če nisi napisala nič in da nimate v kolektivnih oziroma kakih aktih delodajalca kaj drugega določenega, potem velja zakonski 30 dnevni odpovedni rok. A v pogodbi ti ne piše, kolikšen odpovedni rok imaš?
Če so te odjavili neupoštevaje odpovedni rok, pokliči na inšpekcijo.
Kako pa veš, da te je odjavil? Ti je dal potrdilo?
Glede “nadomestila” za neizkoriščen dopust bi se načeloma lahko z njim dogovorila, vendar le do sorazmernega dela, izrabo katerega ti je bil dolžan zagotovit.
Tale papir, ki me je čakal, je naslovljen kot ” sporazum o razveljavitvi pogodbe o zaposlitvi”.
Podpisovala nisem nič.
Sem pa v odpovedi navedla datum; ..dajem odpoved z dnem 14.7.2011.
V pogodbi piše, da moram v primeru, da jaz uveljavljam prenehanje poodbe, oddelati 90 dnevni odpovedni rok.
Direktor in direktorica sta sedaj dejansko na dopustu, papir mi je vročila računovodkinja, z obrazložitvijo: to podpiši, dobiš ostalo, pa odjavit sem te šla zjutraj.
Torej so oni vzeli datum 14.7. kot vaš predlog sporazumne odpovedi, s katero so se z izdajo “sporazuma” strinjali. Za sporazumno odoved je to dovolj, ni nujno, da obstaja papir, na katerega se oba podpišeta. Oni so vzeli, kot da želite 14.7. oditi in da se odpovedujete 3 mesečnemu odpovednemu roku. Če prav razumem, to ni bil ravno vaš namen?!
Če želite oddelati odpovedni rok vam ne ostane drugega, kot da vztrajate, da se odpovednemu roku niste odpovedala in da vaš dopis ni bil mišljen kot predlog sporazumne odpovedi, ampak kot redna odpoved. Glede na to, da so se vas kar z veseljem znebili, boste mogoče rabili kakšno “zunanjo” pomoč pri vzpostavitvi prejšnjega stanja. Mogoče inšpekcija ali pa dopis odvetnika. Vsekakor podajte v 8 dneh prisno pritožbo, da vaš dopis ni bil predlog sporazumne ampak redna odpoved, na podlagi katere imate še 3 mesece za oddelat, in da so vas neupravičeno odjavili. In seveda hodite še naprej v službo.
Če bi vidla konkretne papirje, bi lahko rekla kaj več, tako pa zgolj ugibam kam pes taco moli.
Madonca, upam, da niste tista, ki se je na sosednjem forumu “hvalila”, kako je pokazala delodajalcu zobe in dala odpoved. V vsakem primeru bo to draga šola, ki vam bo požrla nekaj
živcev.
Hvala za izčrpen odgovor.
Tudi jaz sem po sestanku , kjer je pač bila izrečena moja odpoved, dobila občutek, da je bilo to vse planirano. Ampak se s tem ne obremenjujem, ker poniževanja in podobne zadeve so bile na vsakdanjem repertuarju, pa ne samo zame, tudi za ostale zaposlene.
Nisem pa tista, kdorkoli že je, s sosednjega foruma.
Še enkrat hvala za vaš trud.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.