Odpoved delovnega razmerja + nekoriščen dopust
Pozdravljeni.
Imam par vprašanj, če bo kdo znal odgovoriti na njih bom zelo hvaležna.
Na začetku meseca sem na sedanjem delevnem mestu dala odpoved. Ker imam peto stopnjo izobrazbe in ker v pogodbi ni določenega odpovednega roka, sem kar sama napisala da začnem s 1.1. delati pri novem delodajalcu. Zaenkrat mi direktor še ni nič odgovoril jaz pa v stresu razmšljam kaj bi lahko še naredila. Ne ljubi se mi groziti s sodiščem ali čim podobnim. Kaj narediti v takem primeru? Kako je z delavno knjižico ali jo lahko dobim kadar hočem?
Druga stvar je še malo bolj zakomplicirana. Celo leto nisem imela možnosti izoristiti dopust. Imam ga še cca 21 dni. Ker je konec leta in začnem 1.1 z delom pri novem delodajalcu ga tudi nimam možnosti izkoristiti. Mi ga mora zdajšnji delodajalec izplačati? Kako je s tem?
Vsakršna informacija mi bo zelo pomagala.
Hvala že vnaprej,
Lp
Jasminajasmina
mislim,da je odpovedni rok 2 meseca,ce se delodajalec strinja,pa lahko gres prej.dopust se ti prenese k drugemu delodajalcu,s tem da bi po zakonu letos morala izkoristit 10 dni,ce ne se bo teh 10 dni unicilo.ce ti delodajalec ne pusti izoristit dopusta,ti ga je dolzan izplacat(10 dni)
92. člen ZDR 2002
(minimalni odpovedni roki)
(1) Če odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok 30 dni. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 150 dni.
39. člen ZDR 2007
92. člen se spremeni tako, da se glasi:
»92. člen
(minimalni odpovedni roki)
(1) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece.
Letošnji dopust se ti ne prenese, mora pa ti neizkoriščen del delodajalec izplačati (edino ob prenehanju del.razmerja je dopustno izplačevanje dopusta!).
Forum je zaprt za komentiranje.