Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved delovnega razmerja in regres

Odpoved delovnega razmerja in regres

Zaradi nemogočih razmer sem se odločila da dam odpoved. Zaposlena sem 7 let za nedoločen čas. Ker imam po pogodbi 3 mesečni odpovedni rok me zanima ali igra kaksno vlogo datum odpovedi (1.5 ali 1.6.), da mi ob tem pripada še regres. Prav tako imam vprašanje še glede dopusta. Ali ga lahko koristim zadnji mesec ( tretji mesec po pogodbi ) in v bistvu delam ( ter uvedem nekoga drugega) le dva meseca.

Imam občutek da se bo delodajalec želel izogniti tem dvem “ugodnostim” (dopust in regres) ki mi še pripadata.

Ker prvič dajem odpoved mi je ta situacija popolnoma nova.

Prosim za vaš nasvet. Hvala ze vnaprej,

Lina

Ob odpovedi vam pripada sorazmerni delež dopusta in regresa, kar v vašem primeru pomeni, da dobite 1/2 regresa in 1/2 dopusta. Če imate še stari dopust, ga tudi lahko koristite.

Ja, ampak če dobim regres izplačan v majski plači – ali to pomeni, da ga moram vrniti?
in če se dogovorim za izkoristek celega dopusta?
Zakaj ne bi mogla koristiti vseh 21 dni dopusta kolikor mi jih pripada za leto 2008?

Ne vem zakaj sorazmerni del, če začenjam znova?

Sem šla še malo pregledati, če sem kaj narobe razumela, ker je bila sprememba.

Če se delovno razmerje prekine pred 1.7. vam pripada samo sorazmerni del regresa in dopusta.

Če pa prekinete po 1.7. pa vam pripada cel del regresa in dopusta. V tem primeru lahko prvi delodajalec da samo del regresa in dopusta, če se drugi delodajalec strinja, da vam da drugo polovico.

Sorazmerni del je zato, ker sta dopust in regres za celo leto, vi pa na sredini leta pričenjate z delom drugje.

Naj se

Naj še nadaljujem s to temo…

V primeru, da daš odpoved 1.6. in imaš 3- mesečni odpovedni rok, kdaj se šteje za konec? kako je v tem primeru z regresom in dopustom?

Hvala

Potem je konec delovnega razmerja 1.9. in imaš sorazmerni del dopusta in cle regres (lahko pa ti sorazmerni del regresa že da nov delodajalec in potem tudi od starega dobiš samo sorazmerni del). Tu naj bi se dogovorila, če se pa ne, ti mora cel regres dati prvi delodajalec, ker je po 1.7.

Lahko še nekaj?

Kaj če delodajalec reče, da ne rabiš 3 mesečnega odpovednega roka? Ti mora vseeno dovoliti, da izkoristiš dopust? Ti v tem primeru pripada celoten dopust in regres, ker boš s koriščenjem dopusta končal po 1.7., seveda, če ti dovoli, da izkoristiš celotnega…

Za krajši odpovedni rok se morata strinjati delavec in delodajalec.
Koristite lahko samo sorazmerni del dopusta, regres je cel po 1.7.,
dopusta vam ni dolžan omogočiti, a v primeru da ga ne morete koristiti, ste upravičeni do odškodnine.

Pri koriščenju celega dopusta do npr. 1.9. morate potem upoštevati, da v novi službi nimate nobenega dopusta več do konca leta. Zato se meni zdi bolje, da se koristi sorazmerni delež. Se pa z obema delodajalcema točno dogovorite o dopustu, da ne boste razočarani.

delodajalec me bo v teh dneh zaposlil za nedoločen čas. vendar sem od drugod (v mojem primeri bliže domu in boljša plača) dobil ponudbo da me zaposlijo. sedaj me zanima kakšna je moja odgovornost če dam odpoved recimo po 1 mesecu? in odgovornost delodajalca? kakšne so posledice tega za mene?

prosim za odgovor

Lp

delodajalec me bo v teh dneh zaposlil za nedoločen čas. vendar sem od drugod (v mojem primeri bliže domu in boljša plača) dobil ponudbo da me zaposlijo. sedaj me zanima kakšna je moja odgovornost če dam odpoved recimo po 1 mesecu? in odgovornost delodajalca? kakšne so posledice tega za mene?

prosim za odgovor

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close