Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpoved delovnega razmerja in posledice

odpoved delovnega razmerja in posledice

Spoštovani,

potrebovala bi nasvet iz prve roke. 22.1.2007 sem nastopila delovno razmerje v privatnem podjetju. Na razgovoru mi je delodajalec orisal kaj naj bi moje delo obsegalo in bila sem prav vesela, ko sem po slabih 4 mescih nezaposlenosti dobila službo.
Toda žal se je obrnilo na slabše- Že v pogodbi me je zaposlil kakor tehnologa, IV. tarifni razred (sama sem univ. dipl. ing.). Vendar se nisem obregnila ob to, ker v današnjih časih, je dobiti službo sveta stvar.
Vendar temu primerno so se potem vrstila tudi moja nadaljna dela in naloge. Ker sem prevzela tudi delo skladiščnika (obljubljal mi je računalniško vodeno poslovanje, prevzem materiala ob pomoči delavcev iz proizvodnje itd). Postala naj bi tudi skrbnik računalniške mreže in programa s katerim operiramo, pa nimamo niti osnov za takšno delo in od tega ni bilo nič.
Konec koncev sem pristala na tem, da sem postala del proizvodnje in opravljam dela, ki jih, kot je delodajalec rekel, lahko opravljal tudi nekdo, ki ima končano osnovno šolo ali pa skrajšan program srednje šole. Trenutno prenašam tovor, katerega posamezen kos tehta od 20 do 30 kilogramov. Več kosov moram naložiti na voziček in ga 300 m riniti do proizvodnje, ter ga spraviti po stopnicah do delovnih mest. Le redkokdaj imam srečo, da mi pomagajo, ker se vedno mudi…
Šla sem tako daleč, da sem se naučila voziti viličar in si olajšala delo, saj naenkrat dobim tudi dve toni robe. Posodobila sem tudi skladišče.

Ker pa mi je pred mesecem dni “počil film” ko sem se dobesedno polulala pod težo tovora, sem dala pismeno odpoved (ki je po pogodbi za nedoločen čas zanšala 2 meseca). Direktor je norel, mi grozil in me zmerjal, da sem neumna, ker vlačim material sama. Poudarjam, da sem ga večkrat prosila za pomoč in način kako bi organizirali prevoz materiala iz skladišča do proizvodnje.
Najprej mi ni hotel odobriti regresa in dopusta, potem pa se je pod težo mojih argumentov le vdal. Pripadalo naj bi mi 1/2 dopusta in 1/2 regresa. Ali je to res, z ozirom, da bom delala več kakor polovico leta?

Aja, naj še napišem, da me ves ta čas ni poslal na zdravniški pregled…samoiniciativno sem odšla tudi k zdravniku, ker se mi dela kila in sem napotena na UZ.

Sama firma nima sindikata itd.

Kako naj postopam, da bom nekako preživela do 22.8.2007 in ne bom neprestano dobivala polen pod noge. Kaj mi pripada glede regresa in dopusta? Ali lahko delodajalca pritisnem ob zid in zahtevam, da mi da on odpoved, saj bi mi v tem primeru pripadal še ostanek denarnega nadomestila, ki ga nisem izkoristila, ko sem med porodniško ostala brez podaljšane pogodbe v prejšnjem delovnem razmerju.
Hvala za odgovor, malo sem se razpisala in se vnaprej opravičujem za dolgoveznost.

Pia

Najprej enostavne reči: pripada ti ves dopust in ves regres za letni dopust, če delaš več kakor 1/2 leta. Če ti dopusta nočejo odobriti, vloži zahtevo za varstvo pravic po 204. členu Zakona o delovnih razmerjih, če ti ga ne bodo odobrili, lahko potem tožiš za odškodnino zaradi neizrabljenega dopusta.

Ne moreš pa jih prisiliti, da ti oni dajo odpoved, saj si nenazadnje ti dala prva odpoved. Saj so verjetno kršili pogodbo o zaposlitvi, ampak dvomim, da so podani razlogi za izredno odpoved (za te pobrskaj z iskalnikom, so nekje našteti na tem forumu). če slučajno so, potem še vedno lahko daš izredno odpoved (o tem moraš obvestiti inšpektorja za delo), pa ti potem pripadajo pravice na zavodu.

Moj nasvet: pojdi do nekega pravnika, ZSSS imajo dobre pravnike, lahko greš na PIC (Pravno informacijski center, tam dajejo brezplačno pravno pomoč, se mi zdi) ali h kakemu odvetniku, pa poskusite rešiti, kar se rešiti da. Drugače pa svetujem, če se lahko dogovoriš za bolniško do konca odpovednega roka.

Srečno!

Hvala jallena za ažuren odgovor.

Vsekakor moram poklicati na občinsko ZSSS, da me napotijo k ustreznim ljudem.

najbolj neumen je občutek, ker se počutim popolna bebka in ne vem kako pošlihtat stvari, da se kasneje ne bom tolkla po glavi.

Hvala še nekrat.

Pia

Kolikor je meni znano, obstaja neke vrste izredna odpoved, če se delodajalec ne drži pogodbe. Več o tem ne vem, žal. Sem ravno pred kratkim slišala od znanca, ki naj bi se tega poslužil, pa je rekel takrat da mora še do odvetnika, da bo točno vedel kakšne so njegove pravice.
Jaz na tvojem mestu bi vsekakor šla na posvet h kakšnemu odvetniku, ki se spozna na delovno pravo.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p554391.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://by.lilypie.com/50Izp2/.png[/img][/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close