Odpoved delovnega razmerja in dojenje
V službi me na vsak način hočejo spravit na cesto po povratku s porodniške. K sreči sem na teh forumih zasledila, da se je nekaterim mamicam uspelo izvleči, če so še dojile in to dokazovale z zdravniškim potrdilom.
Zelo resno me zanima, če je katera od vas ali vaših znank kljub temu dobila odpoved in nato iskala resnico na sodišču? Ali ste vedno na sodišču dosegle pravico ali je sodišče odločilo v prid delodajalca? Kaj so navedli za razlog, da je sodbo dobil delodajalec, kljub zdravniškemu potrdilu?
Moja zgodba menim da se bo končala na sodišču. Vse bolj pa dobivam slutnje, da se zadeve dogajajo bolj po drugih principih kot pa zakonu. Moram reči, da ima moj sinček sedaj že 15 mesecev in da ga še vedno dojim dva do tri krat dnevno. Zdravnica me je preverila in napisala potrdilo z veljavnostjo enega meseca. V službi pa mi težijo, da moram potrdilo nositi na 10 dni, sicer me bodo vrgli na cesto, ker da zakon ne določa pogostosti potrdila, zato se lahko oni samostojno odločijo.
No,tole z dojenjem se je pričelo zadnje čase precej izkoriščat…
Kolikor vem je v pravilniku,ki je podlaga za člen v ZDR,ki določa,da je noseče,doječe in matere na porodniški nemogoče odpustiti,to zelo ohlapno.Kot prvo:ni določeno kateri zdravnik izda potrdilo o dojenju (po moje ginekolog,ki je edini pristojen za pregled ženskih dojk);kot drugo,ni navedeno na koliko časa se potrdilo nosi;kot tretje ni časovnega limita za doječe matere in pademo v slučaj,ko ima mati zveze in prinaša potrdilo,da doji 5 let starega otroka…
Malo sem pogledala sodno prakso na tem področju in nikjer ni tožbe dobil delodajalec.Tvoja obveza je samo,da ga pravočasno in sprotno obveščaš o stanju.Bi se pa jaz na tvojem mestu obrnila na pravno službo ministrstva za delo,dom,družino in prosila za tolmačenje zakona oz.pravilnika.
Po mojem bi pa moralo biti ravno obratno.
Otrok, ki se doji, potrebuje mamico doma. Torej, če je brez službe, je še bolje zanj (grobo rečeno). Tudi stroškov z umetnim mlekom nima.
Če damo na tehtnico mamico z otročkom, ki se doji in mamico z enako starim otročkom, ki se ne doji…delovno mesto pa samo eno, katera bi imela po vašem občutku prednost?
zakon o delovnih razmerjih ščiti doječe matere in dokler dojijo se jih ne sme odpustiti, takšen je zakon in zakon je potrebno spoštovati, žal je slovenija država za katero zelo velja star rimski rek “najbolj pokvarjena država ima največ zakonov” in slovenija je takšna država, za vsako pasjo procesijo obstaja zakon, ki pa je potem tako ohlapno zapisan, da si ga lahko vsak razlaga po svoje in potem še dobimo zraven razne obvezne razlage zakonov; zdaj pa, če je zakon dober se točno ve kako in kaj, v gornjem primeru pa si zopet delodajalec razlaga zakon po svoje in zahteva potrdila na deset dni ki jih zakon ne predvideva, namreč zakon je po svoje jasen dokler mater otroka doji je zaščitena, s tem da so primeri ko mater doji otroka tudi več let ampak zakon to dopušča in tvoj delodajalec bo moral to sprejti, če pa bo še naprej zahteval ta potrdila na 10 dni ga pa prijavi na delovno inšpekcijo zaradi nadlegovanja in povzročanja nepotrebnega čustvenega stresa, ki lahko vodi tudi do iugube mleka, če se ti to zgodi potem pa jih še toži zaradi tega, ker so te s svojim ravnajem potisnili v stresno situacijo ki je vodila do izgube mleka in naj ti še izplačajo odškodnino…pač vsakdo gleda na svoje interese, delodajaci na svoje, delojemalci pač na svoje
Ja, imaš prav. Ženska, ki doji svojega otroka nima kaj početi v službi. Še več. Taka ženska ni za med ljudi. Njen prostor je doma, tako ko je bilo včasih. Če bi bila pridna potrošnica in bi adaptirano mleko kupovala, potem je pa upravičena do tega, da služi. Sicer pa res ne vem, kaj bi počela z vsem tem denarjem.
Poznam primer, kjer mamica doji otroka, ker je hud alergik. Zraven tega je mamica samohranilka. Grozijo ji, da bo izgubila službo. To, da je doječa ne upoštevajo. Kaj bi pa s tako naredila? Ah, že vem. Take je treba zapreti in zakleniti v drugo temno klet, ker mečejo slabo luč na urejeno družbo.
Ja, imaš prav. Ženska, ki doji svojega otroka nima kaj početi v službi. Še več. Taka ženska ni za med ljudi. Njen prostor je doma, tako ko je bilo včasih. Če bi bila pridna potrošnica in bi adaptirano mleko kupovala, potem je pa upravičena do tega, da služi. Sicer pa res ne vem, kaj bi počela z vsem tem denarjem.
Poznam primer, kjer mamica doji otroka, ker je hud alergik. Zraven tega je mamica samohranilka. Grozijo ji, da bo izgubila službo. To, da je doječa ne upoštevajo. Kaj bi pa s tako naredila? Ah, že vem. Take je treba zapreti in zakleniti v drugo temno klet, ker mečejo slabo luč na urejeno družbo.[/quote]
Predstavila si povsem drug primer. Mislim, da ima avtorica nima takega primera, sicer bi taka dejstva že uvodoma izpostavila, se ti ne zdi?
Meni samo ni jasno, zakaj bi bila doječa mati 15 mesečnega otroka bolj zaščitena kot nedoječa mati. Samo to.
Poznam primer, kjer mamica doji otroka, ker je hud alergik. Zraven tega je mamica samohranilka. Grozijo ji, da bo izgubila službo. To, da je doječa ne upoštevajo. Kaj bi pa s tako naredila? Ah, že vem. Take je treba zapreti in zakleniti v drugo temno klet, ker mečejo slabo luč na urejeno družbo.[/quote]
Predstavila si povsem drug primer. Mislim, da ima avtorica nima takega primera, sicer bi taka dejstva že uvodoma izpostavila, se ti ne zdi?
Meni samo ni jasno, zakaj bi bila doječa mati 15 mesečnega otroka bolj zaščitena kot nedoječa mati. Samo to.[/quote]
da ti ne bo več čudno vzami v roke zakon o delovnih razmerjih in se načudi, zakon je jasen in zakon je potrebno spoštovati, če pa se ti zdi zakon nepotreben pa imaš vso možnost da začneš s proceduro za njgovo spremembo, in za spremembo vseh drugih še bolj neumnih zakonov v sloveniji, kot je recimo ta, da ima drugi otrok ki obiskuje vrtec le tega zastonj, medtem ko mi ki imamo pač razmak med otroki večji kot 5 ali 6 let v vsakem primeru plačujemo, pa ne samo to, za otoka težje dobimo mesto ker so vpisali v vrtce tudi otroke ki lahko imajo varstvo organizirano drugače samo iz razloga ker ni potrebno plačati? tudi to je diskriminacija pa kaj zdaj?
zakon o delovnih razmerjih ščiti doječe matere in dokler dojijo se jih ne sme odpustiti, takšen je zakon in zakon je potrebno spoštovati, žal je slovenija država za katero zelo velja star rimski rek “najbolj pokvarjena država ima največ zakonov” in slovenija je takšna država, za vsako pasjo procesijo obstaja zakon, ki pa je potem tako ohlapno zapisan, da si ga lahko vsak razlaga po svoje in potem še dobimo zraven razne obvezne razlage zakonov; zdaj pa, če je zakon dober se točno ve kako in kaj, v gornjem primeru pa si zopet delodajalec razlaga zakon po svoje in zahteva potrdila na deset dni ki jih zakon ne predvideva, namreč zakon je po svoje jasen dokler mater otroka doji je zaščitena, s tem da so primeri ko mater doji otroka tudi več let ampak zakon to dopušča in tvoj delodajalec bo moral to sprejti, če pa bo še naprej zahteval ta potrdila na 10 dni ga pa prijavi na delovno inšpekcijo zaradi nadlegovanja in povzročanja nepotrebnega čustvenega stresa, ki lahko vodi tudi do iugube mleka, če se ti to zgodi potem pa jih še toži zaradi tega, ker so te s svojim ravnajem potisnili v stresno situacijo ki je vodila do izgube mleka in naj ti še izplačajo odškodnino…pač vsakdo gleda na svoje interese, delodajaci na svoje, delojemalci pač na svoje[/quote]
Ampak,če nikjer ne piše,na koliko časa je treba prinašati potrdilo,ima po svoje prav tudi delodajalec,ki jih zahteva na 10 dni…
Ne vem, zakaj se delodajalec postavlja nad zdravnika in tako ignorira stroko? Saj potem se lahko izmisli, da hoče potrdilo vsak dan in še soboto in nedeljo.
Praksa pri gospodarskih družbah je takšna, da ti sodišče izda listino, ki npr. velja šest mesecev in potem lahko to potrdilo poljubno-krat prineseš in je vsakokrat veljavno. Ali se tu tudi kdo postavlja nad stroko?
Primerjav in razmišljanj je res en kup, ampak najbolj bedni komenti so pač od tistih, ki po vsej verjetnosti sploh nimajo otrok in zato tudi tako razmišljajo oz. bodo nekega dne morda. Verjetno si je treba za dojenje vzeti še dodaten čas, ki si ga nam moškim pač ni treba. Mamice verjetno niso plačane po ameriško in tisto dodatno uro, ko gredo zato prej iz službe, jim verjetno ne plačajo. A naj bo doma, seveda gospod “čudno res” … ampak tudi družinski proračun in kvaliteta vzgoje je odvisna tudi od slovenskih dohodkov… a mamice niso ljudje za med ljudi.
Tokrat z dejstvi postavil na žensko stran, ker smo skozi to zgodbo že šli. Konec koncev se te bodo prej ko slej znebili na tak ali drugačen način.
Prav bi bilo, da žensk ne bi smeli odpustiti še tri leta po rojstvu otroka in ne bi bilo treba debatirat o šikaniranju glede dojenja. Tako bi se imele na delovnem mestu možnost ponovno dokazati. Žal bi to pomenilo, da mladih žensk ne bi zaposlovali oz. jih že danes na način, da morajo podpisati izjavo o prostovoljni odpovedi, ki jo delodajalec skrbno shrani v sef.
Dejstvo je, da veliko mamic po porodniški izgubi službo. Tako jih vsaj dojenje navidezno zavaruje pred odpustitvijo – verjetno v manjših firmah, na katere se bo inšpekcija že spravila.
Velikokrat slišijo, saj si zares zaslužiš višjo plačo, ampak ti žal lahko dam samo enomesečno stimulacijo 10% enkrat na leto. Logika: Saj jih ni treba bolje plačat, ker so za v lonec zadosti že pohvale in bodo zaradi specifičnih hormonov vseeno ostale lojalne delodajalcu.
Ženska ima v istem podjetju celo na mestu malega vodje nemalokrat nižjo plačo kot njen podrejeni.
Dejstvo je, da bo na oglas tipa m/ž isto delo prej dobil moški, razen v kakem baru/kozmetični trgovini…
Šikaniranja v kadrovskih službah po definiciji ni, ker oni samo opravljajo svoje delo… oz.je nedokazljivo, ker se dogaja za zaprtimi vrati.
Sindikalisti dobro nastopajo na televiziji, njihovi pravniki pa se obnašajo kot pripravniki.
Butn skala in Branko
Nosečnost in dojenje je najbolj normalna stvar na svetu.
Ljudje pa delamo iz tega dramo,bolezen,izredno stanje.Nikakršne potrebe ni po prosti uri za dojenje,ki je plačana,saj je bil ta člen bolj mišljen za države v EU,ki imajo bistveno krajšo porodniško.Ne mi govorit (imam 3 otroke),da je po 1 letu porodniške nujno treba oditi za 1 uro domov in podojiti otroka:))Če mati še doji to počne bolj za crkljanje kot pa za potrebo otroka.
Zaščito za dojilje,nosečnice in porodnice ženske izkoriščajo in so jo s tem naredile kontra sebi.Delodajalec ,potem ko je enkrat zaposlil eno “izkoriščevalko” nikoli več ne bo zaposlil mlade ženske,najbrž še ženske ne,pač pa moškega.
Torej si ženske lepo same sebi pljuvajo v skledo.
Kakšen odhod iz službe prej zaradi dojenja otroka? Avtorica ne govori o tem, da uveljavlja skrajšan delovni čas zaradi dojenja otroka. Govori o tem, da jo hočejo odpustiti po prihodu s porodniške. Nič ne govori o tem, da bi imela skrajšan delovni čas, najbrž ima kar lepo polnega. Vse kar jo skrbi je, da ne bi ostala na cesti.
Takole, zakon mamicam omogoča, da izkoristijo skrajšan delovni čas še nekaj časa po izteku porodniške, ne glede na to, ali dojijo ali ne. Tako da se nimate kaj vtikat v to in primerjat z ameriškimi dejstvi. Ker dejstvo je, da so ameriške vrednote fino zafurale ta svet.
Tu pa sploh ni govora o skrajšanem ali ne skrajšanem delavniku, ampak o tem, ali bo ta mamica sploh obdržala službo.
Ta delodajalec je izredno podel in nesramen in bi bila taka tudi jaz. Ok. Če zahtevaš potrdilo na 10 dni, ga boš dobival. Ampak jaz bom dojila 3 leta. Pa za vsak prehlad bom šla brez slabe vesti na bolniško. Vmes bom pa pridno zbirala dokaze o načrtnem šikaniranju in ostalih nepravilnosti v firmi in nazadnje predložila fascikel delovni inšpekciji. Pol se pa pejd.
Forum je zaprt za komentiranje.