Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved delodajalca – pogodba za nedoločen čas

Odpoved delodajalca – pogodba za nedoločen čas

S 1. septembrom se naša firma proda novemu lastniku. V firmi smo zaposleni trije – lastnik in dva zaposlena. Novi lastnik bo delal na mojem delovnem mestu. Razloga za odpoved ni drugega kot pa to, da se menja lastništvo in bo potem novi lastnik delal na mojem delovnem mestu. Radi bi mi dali odpoved s 31.8. – nisem dobil še nič pisnega, danes ustno.

Pri tem delodajalcu sem zaposlen že polnih 13 mesecev.

Če prav razumem je uradni odpovedni rok 30 dni, ampak a mi lahko kar tako brez pravega (pravnega) razloga dajo odpoved in na moje mesto zaposlijo drugega? Mi pripada odškodnina? Načeloma se sicer ne bi preveč obremenjeval, ampak sem letni dopust planiral šele v septembru in če s 1.9. nastopim novo službo ni varjante, da grem sredi septembra za 14 dni na dopust, potem pa imam še konec septembra planiran operativni poseg, in bom vsaj 2-5 tednov nezmožen za delo.

V bistvu je edino kar bi rad dosegel, da sem zaposlen do operativnega posega, če moram s koncem bolniške začet pri drugi firmi mi je popolnoma vseeno. Imam kake možnosti?

Pozdravljeni,

v vašem primeru gre lahko za individualno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. ZDR-1 pa pri poslovnem razlogu opušča obveznost predhodnega obveščanja delavcev o nameravani odpovedi v skladu z že zavzetim stališčem sodne prakse, da vnaprejšnje obvestilo o nameravani odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ne more biti bistven pogoj za samo zakonitost odpovedi.

V primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca je odpovedni rok:
– od enega leta zaposlitve pri delodajalcu 30 dni.
S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 60 dni.

Glede letnega dopusta: Delavec, ki mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve (v vašem primeru torej 8/12). Letni dopust boste lahko izkoristili v času trajanja odpovednega roka (delodajalec je zavezan omogočiti koriščenje letnega dopusta).

Nadomestilo bi vam pripadlo izjemoma, če dopusta iz objektivnih razlogov ne bi mogli koristiti.

Za dodatne informacije smo vam na voljo.
Lep pozdrav,
LEGAS Kranj
info@legas-kranj.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close