odpoved dedovanju
Mamo smo pokopali; po njeni smrti sem preko pogodbe o dosmrtnem preživljanju “podedovala” hišo, jo prepisala name in prodala. Imam brata, ki zadeve ni izpodbijal.
Na prvo zapuščinsko obravnavo sva bila vabljena oba z bratom, vendar ker ni bilo drugega premoženja, za mamine dolge pa nisva točno vedela, sva se strinjala, da se zapuščinski postopek ne zaključi (ne vem za kako dolgo se potem to prestavi??). Ne vem, če sva takrat ravno pravilno delovala, vendar tako nama je svetoval sodnik. To je bilo decembra 2011.
Meseca maja 2012 sem bila samo jaz (brat ne) vabljena na zapuščinsko obravnavo, ker je nekaj upnikov prijavilo mamine dolgove. Ker so bili prijavljeni samo dolgovi, sem sodišču poslala pisno izjavo, da se dedovanju odpovedujem.
Od takrat se ni več nič zgodilo. Sedaj me pa zanima:
– ali bi me moglo sodišče obvestiti o končnem sklepu (kljub temu, da sem se dedovanju odpovedala)?
– v kolikšnem času mora sodišče postopek v takem primeru zaključiti? in me obvestiti?
– v kolikšnem času se upniki še lahko odločijo izpodbijati pogodbo o dosmrtnem preživljanju med mano in mamo (čeprav sem se dedovanju odpovedala, hiša torej ni predmet dedovanja, sklepa o zaključku dedovanja pa še nisem dobila)?
– ali mora sodišče o končnem sklepu obvestiti brata, ki se dedovanju ni odpovedal (vendar pa bi podedoval le dolgove, torej se dedovanje nekako izniči?)?
HVala za odgovore in nasvete.
Spoštovani!
Na koncu zapuščinskega postopka izda sodišče sklep o dedovanju, s katerim razglasi dediče in njihove dedne deleže ter navede premoženje, ki spada v zapuščino. Čas odločitve oz. konca postopka je relativen in odvisen (tudi) od sodnih zamud. Pogodba o dosmrtnem preživljanju se izpodbija kot vsaka druga pogodba, subjektivni rok je eno leto oz. tri leta – razlog za izpodbijanje te pogodbe pa bo upnikom zelo težko poznan, torej imajo malo možnosti, da uspejo v takem postopku. Sklep o dedovanju je vročen vsem dedičem, torej tudi vašem bratu. Kljub temu, da bi brat podedoval le dolgove, ni dolžan vrniti nikomur nič, saj dedič odgovarja za dolgove pokojnega le do višine vrednosti zapuščine.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
načeloma odpoved dedovanju, ki še ni uvedeno nima pravnega učinka, vendar se lahko izjemoma potomec, ki sme samostojno razpolagati s svojimi pravicami, v sporazumu s prednikom odpove dediščini, ki bi mu šla po prednikovi smrti.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.