Odpoved dediščini in vzdrževanje starša
Pozdravljeni. Zanima me kako je z odpovedjo dediščini in odpovedjo vzdrževanja starša. Gre za to, da se z očetom nikakor ne razumeva (že od kar pomnim, zadnja leta pa je to še hujše; je najpametnejši, vse ostale ima za manj inteligentne, je gospodovalen, rad bi zapovedoval in kontroliral čisto vse, je žaljiv in prepirljiv itd.). Tega imam počasi že več kot dovolj. Drugače ne bo šlo, kot da se odselim na svoje in z njim prekinem vse stike, saj bo drugače nemogoče, da bi sam zaživel kot polna oseba. Tudi se nameravam odpovedati dediščini po njegovi strani (sprejel bi le dediščino po svoji materi, očetovemu premoženju pa bi se odpovedal). Starša sta poročena in živita skupaj. Glede na to, da z očetom ne mislim več imeti nikakršnih stikov in se bom popolnoma osamosvojil (BREZ njegove pomoči), me zanima kako je s preživljanjem očeta v primeru, da bi na starost obnemogel in bi moral naprimer v dom starejših oz. bi potreboval oskrbo? Jaz sem pripravljen poskrbeti za pomoč in oskrbo v starosti le za svojo mater. Sem polnoletna oseba. Hvala za odgovor in informacije.
Spoštovani!
Odpoved dedovanju, ki še ni uvedeno, nima pravnega učinka. Izjemoma se lahko potomec, ki sme samostojno razpolagati s svojimi pravicami, v sporazumu s prednikom odpove dediščini, ki bi mu šla po prednikovi smrti. Predlagamo, da naveden sporazum sklenete pred notarjem.
Obstaja zakonska dolžnost polnoletnih otrok skrbeti za svoje starše v primeru, da ti zase ne morejo poskrbeti sami. Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega. Predlagamo pa, da se o tem pozanimate tudi na Centru za socialno delo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.