odločba o porodniške dopustu in nadomestilu – prosim pomoč
Lepo pozdravljeni.
Imam vprašanji. Dobila sem odločbo o porodniškem dop. in nad., piše za 105 dni. A potem dobiš drugo odločbo za naprej (preostanek do 12 mesecev kolikor traja celoten porod.dop.)? Kako pa je z znesekom? Koliko tega bruto zneska dobiš dejansko izplačanega na TRR – v procentih mislim?
A ta znesek, ki je naveden v tej odločbi velja za celo leto, ali se to še potem kaj spreminja? Ni mi namreč čisto jasno, zakaj odločba za 105 dni? vem, da je to zakonska osnova, vendar, če je enako naprej, potem je tako za celo leto? Ali je kako drugače???
najlepša hvala za pojasnila in lp
jaz sem mesec dni nazaj prejela odločbo in se šla o tem pozanimat na socialno.
avtomatično ti pošljejo drugo odločbo pred potekom porodniškega dopusta (za koriščenje dopusta za nego in varstvo ) in tudi med “dopustom” prejemaš 100% nadomestilo povprečja plače, torej isti bruto kot ga boš dobivala teh 105 dni.
na trr dobiš izplačano neto znesek -procentualno je to odvisno od bruto zneska, večji kot je več procentov gre državi (logično). za izračun bruto zneska na netu najdi kako stran pa boš približno videla koliko ti bodo nakazali.
lp
105 je porodniški dopust, ki pripada izključno materi. ostalo do polnih 12 mesecev pa je dopust za varstvo in nego otroka, ki ga lahko koristi mati ali oče ali si pa ga razdelita.
Neto izplačilo je odvisno od bruta. 22,10 % je prispevkov potem pa še dohodnina po lestvici. Načeloma boš dobila toliko kot si dobivala plače.
Se sicer porodniška uklajuje ampak niso neka strašna odstopanja.
Forum je zaprt za komentiranje.