Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Odličen uspeh v šoli = dobra služba?

Odličen uspeh v šoli = dobra služba?

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimna545, 09.09.2025 ob 21:45

tako je, 09.09.2025 ob 13:19

Masa718, 09.09.2025 ob 11:47

Kako to drži po vaših izkušnjah in po ljudeh, ki jih poznate?

Kakšne odgovore si pričakoval/a na tako vprašanje?

Saj veš da vsi poznajo dvojkarje in cvekarje ki danes služijo miljone, in piflarje ki so na socialki.

Kateti dvojkarji in cevkarji služijo milijone? Povej prosim

Milijone res ne, imam pa čisto solidno plačo.

Če se nekdo maksimalno trudi, pa nima končne ocene v OŠ / SŠ >= 3, je to skill issue. In za take je enostavno napovedati, da njihova kariera ne bo ravno bleščeča, mogoče bodo imeli uspešno obrt, ampak to je pa to. Seveda je poudarek na “se maksimalno trudi”, nekateri so leni ali pa imajo kot najstniki druge prioritete in potem kakšno leto “zabluzijo”.

Po drugi strani tudi tisti s 5 ponavadi ne pridejo do najboljših služb. Ok, postanejo zdravniki, pravniki, raziskovalci ali kaj takega. Njihov problem je, da so preveliki konformisti. Ne samo, da so pametni, morali so tudi vedno ubogati, da so lahko bili odlični. Izogibajo se tveganju in je za njih neka povprečna white-collar služba dovolj. Tako da če ne na prej naštetih pozicijah, se jih najde kvečjemu še kje v middle managementu kot marljive mravljice, kjer potrebujejo nekoga, ki jih usmerja.

Niti malo, ni korelacije. Vip in, da si vsaj za silo sposoben razumet in pol leta izkušenj, to vpliva.

X270, 10.09.2025 ob 00:53

Če se nekdo maksimalno trudi, pa nima končne ocene v OŠ / SŠ >= 3, je to skill issue. In za take je enostavno napovedati, da njihova kariera ne bo ravno bleščeča, mogoče bodo imeli uspešno obrt, ampak to je pa to. Seveda je poudarek na “se maksimalno trudi”, nekateri so leni ali pa imajo kot najstniki druge prioritete in potem kakšno leto “zabluzijo”.

Po drugi strani tudi tisti s 5 ponavadi ne pridejo do najboljših služb. Ok, postanejo zdravniki, pravniki, raziskovalci ali kaj takega. Njihov problem je, da so preveliki konformisti. Ne samo, da so pametni, morali so tudi vedno ubogati, da so lahko bili odlični. Izogibajo se tveganju in je za njih neka povprečna white-collar služba dovolj. Tako da če ne na prej naštetih pozicijah, se jih najde kvečjemu še kje v middle managementu kot marljive mravljice, kjer potrebujejo nekoga, ki jih usmerja.

Tole pa ne more biti dlje od resnice. Sem pravnica in zeloooo rada tvegam. Ker nisem konformistka, sem dosti menjala službe, dokler nisem našla takšne, ki mi res ustreza v vseh pogledih. Da bi tisti, ki so se slabo učili, raje sprejemali tveganja, tudi ne opažam. Večinoma so vse življenje v istih, mizernih službah. Vsaj kar jih poznam. Praktično se ne spomnim niti enega, ki bi v življenju uspel. Verjamem, da so tudi takšni, ampak to so bolj izjeme kot pravilo. Praviloma lažje uspejo tisti z boljšo izobrazbo. Na vsakega uspešnega avtomehanika ali mizarja, ki ga poznate, morate računati, da jih je pa zadaj še 100 ne tako uspešnih, ki so v delovnem razmerju in prejemajo minimalca. Tudi če ob tem še fušajo popoldne, nimajo neke visoke kvalitete življenja.

Nikoli se nisem družil z odličnjaki in tudi sam nisem bil. Družim se z ljudmi, ki znajo!

ni nujno..moje sošolke iz gimnazije, tri so celo ponavljale, so zdaj zelo uspešne..dve sta naredili faks potem, ena je delala nekaj višjega, ima svoje podjetje..iznajdljive, nihče ne ve, da so recimo eno leto padle..po drugi stani, dve sta bili zelo zagnani, vsa leta gimnazije odlični, čisto povprečni službici..

tako da, ni pravilo, kar pa vseeno ne pomeni,da bom jaz svojima otrokoma rekla, nima veze šola, znajdi se, kar bo pač bo..zelo je odvisno od tipa človeka, karakterja, priložnosti,ki so prav izkoriščene ali ne itd..

sploh fantje se eni zelo znajdejo kasneje, pa imajo mogoče samo srednjo šolo. Moj brat recimo ima samo srednjo računalniško, že 20 let nazaj se je intenzivno začel ukvarjat s programiranjem, ves čas dela v tujini in ima 4x višjo plačo od mene. ki imam faks in malo manj kot 2 jurja plače.

Po čemu ljudje sploh merite uspeh?

Po “dobri” službi oz. položaju?

Po hiši, avtu, …?

Po družini?

Se zavedate kakšno vlogo v skorumpirani Sloveniji odigrajo zveze in poznanstva širše družine?  Dedovanje?

Enkrat sem tu bral pametnjakoviče razlagati pri kateri starosti mora uspešninimeti ne vem kakšno bajto, investicije, življenski slog, ipd da v Sloveniji ni plače s katero bi si lahko kdo to sam zaslužil.  V Sloveniji šteje vse kaj drugega.

Prvo morate dojeti, da je izobrazba zgolj en izmed načinov, da prideš do službe in plače.  Ta pa je spet zgolj način, da prideš do relativno malo denarja.  Karkoli več zahteva še marsikaj drugega.

Skratka, hecno mi je kako uspeh sploh vidite.  Miselnost sodobnega sužnja.

Najprej je potrebno definirati dobro službo.

Tako imaš recimo enega Šarca, ki je imel dva popravca v srednji in mu je prfoks rekel, da je glup kot K… pa je bil predsednik vlade, minister, evropski poslanec…

Ali pa recimo nekoga, ki je bil celo življenje nadpovprečen… danes pa je raziskovalec na Inštitutu Jožefa Stefana.

Za oba lahko rečeš, da imata ne samo dobro, temveč sanjsko službo. Edina razlika je v tem, da je eden do nje prišel s pasenjem in striženjem ovc… drugi pa s svojo sposobnostjo. ?

Anonimnež, 10.09.2025 ob 09:50

Najprej je potrebno definirati dobro službo.

Tako imaš recimo enega Šarca, ki je imel dva popravca v srednji in mu je prfoks rekel, da je glup kot K… pa je bil predsednik vlade, minister, evropski poslanec…

Ali pa recimo nekoga, ki je bil celo življenje nadpovprečen… danes pa je raziskovalec na Inštitutu Jožefa Stefana.

Za oba lahko rečeš, da imata ne samo dobro, temveč sanjsko službo. Edina razlika je v tem, da je eden do nje prišel s pasenjem in striženjem ovc… drugi pa s svojo sposobnostjo. ?

Oboje zahteva razne sposobnosti in še pa še truda.

Po mojem mnenju ima slovenska družba, bubus populus, daleč previsoko mnenje o pomenu izobrazbe, sploh doktorata.

Samo zato, ker se nekdo 15 let pridno uči in ozko specializira, še ne pomeni, da je ne vem kako sposoben na dolgem nizu drugih življensko pomembnih področij.  Danes, ko je izobrazba v dobrem delu predvsem ideološka indoktrinacija, pa napihnjen ego najbolj izobraženim še toliko bolj otežuje, da bi na karkoli pogledali zunaj indoktriniranega.

FYI,  Ideološka indoktrinacija je proces, pri katerem se posameznikom ali skupinam sistematično vsiljuje določen sklop prepričanj, vrednot ali ideologije, pogosto brez spodbujanja kritičnega mišljenja ali dvoma.  Glavni cilj je oblikovati način, kako ljudje razmišljajo, dojemajo svet, sprejemajo odločitve in ravnajo – tako, da ustreza interesom določene politične, verske ali družbene ideologije.

Že to, da je vseživljenska (no, do zaslužene penzije) DOBRA SLUŽBA, karkoli si pod tem kdo predstavlja, ideal bubus populusa, pove za kako brezupno zdresirane OVCE ZA STRIŽENJE ali SODOBNE SUŽNJE gre.

Ravno obnavljamo hišo in vam povem, naša vodovodar in električar sta zdaleč najbogatejša od vseh ki jih poznam. Tudi če prodamo hišo v Ljubljani, ne bomo dosegli vrednosti njunih poslov! Oba imata lastniške vikende na hrvaški obali skoraj ob morju. Notranja oprema pa stoj in glej!

Noben od naših vodilnih v službi, ne zasluži toliko kot onadva v nekaj dneh dela.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close