odklonitev nadurnega dela
Lepo pozdravljeni. Imam eno vprasanje. V sluzbi mi je nadrejeni rekel,da mi bo v primeru odklonitve podpisa za nadurno delo ( mladi ocka) dolocil izrabo dopusta, razen zakonsko in po kolektivni pogodbi doloceneganega stevila dni (3 dni) . Zanima me ce lahko to stori ali je to ze mobing. Zanima me se kam ga lahko prijavim. Zaposlenih nas je vec kot 300. bil bi edini tak primer. Hvala!
Vsak delavec ima že po zakonu pravico do dopusta v trajanju najmanj 4 tedne, ki se pa koristi v dogovoru z delodajalcem. 3 dnevi, ki jih omenjate, so tisti dnevi, ki jih lahko sami določite za koriščenje. Ne glede na to pa vam je delodajalec dolžan omogočiti koristiti dopust in se pravici do koriščenja dopusta ni mogoče odpovedati vnaprej. Je pa tako, da se lahko dopust koristi upoštevaje potrebe delovnega procesa, delodajalec pa vam lahko odreče izrabo letnega dopusta, če bi vaša odsotnost resneje ogrozila delovni proces.
V praksi je torej tako, da vam delodajalec že mora omogočiti npr 20 dni letnega dopusta, vendar lahko sami določite kvečjemu 3 dni (po ZDR je le 1 dan). Tako bi se lahko zgodilo, da bi vam delodajalec namerno nagajal in vam ne dopustil izkoristiti dopusta takrat, ko bi vi želeli. Eventuelno bi lahko prišlo tudi do tega, da bi vam kakšen dan dopusta propadel, vendar si tega kot delodajalec ne sme privoščiti, saj vam je dolžan omogočiti izrabo dopusta do konca leta, vi pa ste po zakonu dolžni do konca leta koristiti vsaj 2 tedna dopusta, več pa lahko prenesete v naslednje leto do 30.6. Če do takrat ne koristite starega dopusta, vam lahko propade.
Morebitne dodatne specifike, določene v vaši kolektivni pogodbi, vam bo sporočila Daša. Zgoraj so zakonske določbe, seveda lahko kolektivna pogodba določene stvari ureja ugodneje. Načeloma pa je tako, da vam mora delodajalec v osnovi omogočiti koriščenje dopusta, in sicer celo en del dopusta v dveh tednih (dopust je namreč namenjen regeneraciji), vendar je treba ob tem upoštevati delovni proces.
Dobro pa bi bilo, da bi pogledali še morebitne interne akte na tem področju.
Pozdravljeni!
Zanima me če ne bi bila to diskriminacija, ( v podjetju dela recimo mati ki je odklonila nočno delo in ni imela nikakršnih težav, ali recimo nosečnica, ki dela samo z dokumentacijo, primarnega dela, ki ga ima po pogodbi pa ne. Tudi delo , z izjemami na katere smo opozorjeni, ni nevarno za nosečnice ali doječe matere ) po 6. členu zakona o delavnih razmerjih (ZDR-1)
Pa, da ne bo pomote. Problem v dveh letih je do sedaj bil le v eni soboti in eni nedelji kjer sem kljub poskusu dopovedovanja, da ne morem delati naletel na “gluha” ušesa v smislu že omenjenih groženj in groženj v stilu, “si pa drugje najdi zaposlitev…”
Hvala!
Forum je zaprt za komentiranje.