odgovornost aplikacije zdravil
Zaposlena sem v zdravstvu.Po poklicu sem zdravstveni tehnik.. Pri svojem delu se vsakodnevno soočam z odgovornostjo dajanja oz. aplikacije zdravil. Tudi v delovni organizaciji sem že opozorila to težavo, a mi niso dali konkretnega odgovora ,zato se obračam na vas.
1.Pri svojem delu opažam , da zdravniki ne predpisujejo zdravila, ki je v lekarni dobavljivo, ampak zapišejo na temperaturno listo zdravilo z isto učinkovino( teh paralel.je včasih tudi 5) na meni pa ostaja odgovornost ,kaj naj bolniku dam.???????
2. predpisana zdravila niso predpisana na tekoči dan so predpisana tudi po teden ali 14 dni nazaj.
Kot zaposlena vem, kaj je moje delo vem, da se moram pri aplikaciji zdravil pravila 6P
1. pravo zdravilo
2 pravemu bolniku
3.pravo dozo
4.na prav način
5. ob pravem času
6. pravilno dokumentiranje
AMPAK ZDRAVNIKI NE IZVAJAJO SVOJEGA DELA… KAJ LAHKO STORIM V SVOJO ZAŠČITO KER SEM PRISILJENA VSAKODNEVNO DATI DRUGO ZDRAVILO ,KOT GA PREDPIŠE ZDRAVNIK
NAPRIMER : ZRAVNIK PREDPIŠE SANVAL 5mg = jaz imam v lekarni ZOLSANA 5mg
VPRAŠANJE:ČE JE BOLNIK PREOBČUTLJIV NA PRIMESI ISTE UČINKOVINE, KDO ODDGOVARJA?
HVALA ZA ODGOVOR IN NAPOTKE ZA NADALJNE DELO
To je malo čudno, da bi se to kar konstantno dogajalo. Ne rečem, da se zgodi, ker pač ni na zalogi, ampak kar vsakodnevno? Če sem bila kdaj v bolnici in če predpisanega zdravila ni bilo v lekarni, so medicinke vedno vprašale ali lahko dajo in niso nič na svojo roko dajale.
Je pa druga fora, ko recimo zdravnik napiše recept, pa prideš v lekarno in je slučajno zdravilo po tistem novem za doplačati. Farmacevt ti lahko izda drugo zdravilo z istimi sestavinami oz. učinki, ki ni doplačljivo, ti pa se odločil, ali boš vzel tega nadomestnega ali ga boš doplačal ali pa boš šel nazaj k zdravniku, da ti predpiše drug recept.
Ne razumem tega, ko pišeš o pravi dozi in na prav način ter še o pravem bolniku. Tudi če je nadomestno zdravilo, naj bi bila ista doza in ob istem času in istemu bolniku in ne sosedovemu.
Tudi ne razumem, da ob ustaljeni praksi ne zna nihče odgovoriti. Niti nadrejeni? Da ga konkretno vprašaš kot sprašuješ tu? A vsi zdravniki odklanjajo pisanje tistega, kar imate na zalogi oz. ni učinka pri tem, da bolnica ali kjer že si, nabavi tisto, kar se predpisuje? Ker ne moreš predpisovati v nedogled nečesa, česar ni. Potem je treba nekaj spremeniti. Najprej greš do nadrejenega, za začetek.
Malo mi je čudno to vse skupaj.
Forum je zaprt za komentiranje.