Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Oddajanje stanovanja v najem – vaše izkušnje

Oddajanje stanovanja v najem – vaše izkušnje

In od kod ti ta podatek?

Sama sem bila dolga leta najemojemalka in sem naivno mislila enako. Potem pa je enkrat tako naneslo, da se je vloga zamenjala in sem sama oddajala stanovanje. Ko sem študirala stanovanjski zakon, me je postalo strah kogarkoli spustiti v stanovanje, saj so najemojemalci zaščiteni bolj kot si predstavljajo!

Kar pa se oderuštva tiče: Večina najemojemalcev vidi tistih 300 ali kolikor pač že €, pa sploh ne pomislijo, da je neko moral v dotično stanovanje najprej investirati, da ga vzdržuje, plačuje zavarovanje in ostale stroške, ki jih oni nikoli ne vidijo. In da je razmerje med cenami nepremičnin v Sloveniji tako, da lastnik z oddajanjem stanovanja NA ČRNO pokrije svojo investicijo v več kot 25 letih (pri predpostavki, da v to stanovanje ni potrebno nič več vlagati). Če pa prišteješ še ostale stroške in uradno prijavo, ko gre 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} najemnine v davčno napoved, in to odšteješ od najemnine, se ta doba bistveno podaljša.

Glede na to dejstvo me klevetanje najemnikov o ne vem kakšnih dobičkih, ki naj bi jih imeli lastniki z oddajanjem, pošteno razkurijo!

Mene tud zanima ta garsoniera, jaz zdaj redno plačujem na VIČU 63000 SIT, če bi bla za oddajo se i javi…

črna ovca pa res ni tako zelo hudo! Lastniku se nepremičnina sicer morda res pokrije v 20 ali več letih, ampak po teh 20 ali več letih je vrednost stanovanja ostala enaka oz. ve večini primerih se še povečala in je torej najemnina dejansko čisti in nič drugega kot profit. Ker je stanovanje še vedno TVOJE.

Najemniki pa najemnino gladko mečemo skozi okno ker drugače pač ne gre…. Če se oddajanje stanovanj ne bi izplačalo in bilo donosen posel, se ga ne bi lotevalo vedno več slovenčkov, veš? Pa ne mi zdaj jamrat tu kako težko je imeti stanovanje!!! Joooooooooj!

Aja, sicer pa če imaš kakšnega odveč in ti res predstavlja preveliko breme ga z veseljem vzamem :)))))

Črna ovca pravi … “pa je enkrat tako naneslo, da se je vloga zamenjala in sem sama oddajala stanovanje.”

Ponavadi “enkrat nanese” ravno takim, o katerih jaz govorim …

Kako ti je pa enkrat čist slučajno naneslo, da si kar imela eno stanovanje za oddajanje?

To sploh ni važno, dejstvo je, da šele takrat vidiš tudi drugo plat zgodbe. Se mi niti ne da polemizirat z aleo ipd., ki ne premorejo osnov matematike. Ostanejo dejstva, ki sem jih napisala zgoraj, in po njih ima lastnik, ki je stanovanje kupil, profit z oddajo šele čez 25 ali več let! Takrat, in nič prej.

Zelo dobro poznam osnove matematike, zato mi je tudi kristalno jasno, da ima lastnik stanovanja profit šele po 25 letih, ampak takrat ga ima za nekaj konkretnih deset milijončkov – kar marsikdo v teh letih niti zasluži ne.

Do časa, ko bo imel profit, pa nima dejansko nikakršnih stroškov, ker mu nekdo PLAČUJE NAJEMNINO, ki mu torej stroške investicije sproti pokrivajo, najemniki pa si v veliki večini tudi sami plačujejo stroške kot so voda, elektrika itd. in torej lastnik spet nima stroškov.

Zavarovanje in ostale dajatve pa res niso takšna stvar, da ti ne bi zneslo in če to šteješ kot tvojo investicijo v stanovanje tudi OK.

Da dejstva, da velika večina lastnikov davka NE plačuje, sploh ne začnemo govoriti. Če ne spadaš v to skupino, si svetla izjema.

En mali popravekv tvojem razmišljanju: Po 25 letih se investicija povrne, to še ni dobiček. Dobiček je vse, kar od takrat naprej dobiš z oddajanjem, do nekaj 10 mio dobička bi moral hudo dolgo oddajati stanovanje, vsekakor je človeško življenje prekratko za to. In v 25 letih je treba marsikaj vložiti v stanovanje, gre oprema, gredo napeljave, tla, okna, fasada itd. itd., za kar vse nosi stroške lastnik. In ne boš verjela, vse to stane mnogo. Majhen pa ni niti znesek zavarovanja, ki ga spet nosi lastnik…

če so ti osnove matematike tako poznane, potem si pa zamišljaj situacijo, da mora lastnik vzeti npr brezobrestni kredit, ki ga poravnava z najemnino. če kredit v 20-25 letih poplača, kakšen profit je do takrat ustvaril?

ampak ravno ta primer, ki je zgoraj naveden, lepo razlaga, zakaj so stanovanja v ljubljani tako draga – zaradi študentov. Ogromno stanovanj so kupili lastniki iz ostale slovenije zato, da bodo šli lahko njihovi otroci študirat, ko bodo odrasli. In dokler so stanovanja prazna, jih pač drago oddajajo drugim študentom.

Če pa bi država zgradila dovolj študentskih postelj, bi bilo v ljubljani kar naenkrat ogromno stanovanj praznih, lastniki z njimi ne bi imeli kaj počet in bi jih začeli prodajat, cena stanovanj pa bi zaradi večje ponudbe padla.

na parketu se kar dobro pozna razlika če nosiš čevlje ali copate.

najemnica
to je trg
plačaš, kolikor si pripravljen
oddaš, če želiš
Najbrž bi bilo nesmiselno predpisat najvišje najemnine, ker bi stanovanja ostala prazna, vi pa bi se vozili vsak dan 200km v eno in 200 km v drugo stran. To da nekoga pustiš v svojem stanovanju je le rizik. Nikoli ne veš, ali ravno skrbno, ali pa dela kot svinja z mehom.

Ta podatek imam od znancev in prijateljev, ki so podnajemniki. Hm morda pa imajo le moji znanci tako nesrečo, da prav vsi naletijo na oderuhe, vsi drugi najemodajalci so pa super??? Ah daj no investicije ha ha ha. Kopalnica z betonom po tleh, gnilo in črvivo pohištvo, odpadajoč omet, 30 let stara okna….to so zate investicije?
Glede zakona pa dobro veš, da zakon je eno, realnost pa drugo.

Se mi zdi, da ti ne premoreš osnov matematike niti osnov realnosti. Ti govoriš o tistih, ki so se zakreditirali za 25 let in jim najemnina pokriva kredit, ampak takih najemodajalcev je zelo zelo malo. Večina jih je stanovanja podedovala ali kupila po jazbinškovem zakonu, tako da to je čisti profit. Res mi ni jasno, v kakšni prvaljici ti živiš, da sploh ne vidiš, kaj se okoli tebe dogaja.

Take lastnike, ki toliko investirajo v stanovanje, lahko prešteješ na prste ene roke. Večina jih pusti stanovanje v prvotnem stanju in se jim jebe.

Tega po zakonu ne sme. O tem, da se najemniki ne zavedajo svojih pravic, sem pa že zgoraj napisala. Malo si preberi stanovanjski zakon.

Midva sva recimo oddala popolnoma prenovljeno stanovanje, notri sva pustila od pribora, do mikrovalovke, pralnega in pomivalnega stroja – čisto vse. Pa še nov tepih sva šla kupit tik preden sta se najemnika vselila. Kar se mene tiče je fair play osnova za dobre odnose. In tudi jaz sem s svojimi landlordi vedno bila v dobrih odnosih, vse je bilo zrihtano in ko smo se razšli, sem se še vedno kdaj oglasila na kavi in je bilo skoraj kot bi prišla domov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close