Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Oddajanje prek bookinga

Oddajanje prek bookinga

Očitno ti stvari poznaš še manj. AirBNB je bil sploh prvotno zasnovan tako, da naj bi lastniki ali najemniki oddajali kavč ali celo napihljivo posteljo (hence the name!) v lastnem fletu, v katerem bi celo bivali v času najema.

Jaz sem najela prek Wimdu (nemški klon AirBnB) flet, ki ga je lastnica uporabljala (in verjetno v času najema kreširala pri kakšnih loverjih ali prijateljicah), posledično so bile vse omare polne njenih oblek, hladilnik njene hrane, posoda je bila za umret svinjska, pa še lastnica je potem, ko sva se že vselila, oznanila, da bo “občasno prišla po kakšno svojo stvar”, s čimer nama je učinkovito zj**la ves občutek zasebnosti.

Od takrat AirBNBja in klonov niti povoham ne več, najemam samo servisirane apartmaje.
[/quote]

Ja, to je to.

Očitno stvari ne poznaš.
Na bookingu in na airbnbju oddajajo stanovanja v blokih/večstanovanjskih hišah, ki niso bila zgrajena v turistične namene ampak za bivanje. Se pa oddajajo v turistične namene, ves čas, in seveda lastniki ne bivajo v teh stanovanjih. Vsa stanovanja, v katerih sem bivala širom Evrope, so bila super opremljena, z vsem, kar potrebuješ, skoraj kot doma. Jaz se v takih stanovanjih počutim dosti bolje kot v kakšnem apartmaju sredi nekega turističnega kompleksa.
[/quote]

Pravzaprav ti ne poznaš stvari. Airbnb je namenjen “izmenjavi” stanovanj, to je da ga oddajaš, ko si ti na počitnicah, sicer v njem živiš sam. Booking je naslednik hostelworlda in podobnih ter je namenjen oddajanju turističnih kapacitet. Govorim o tem, kako je bilo na začetku. Sedaj pač vlada nekaj več kaosa, ki ga ti strani ne želita končati, ker je denar pač denar, medtem ko se vsi drugi ukvarjajo s težavami, ki jih prinaša takšno divje stanje.

In Tara očitno želi preživljati dopust v uradnih in legitimnih turističnih kapacitetah, brez stika s sosedi, ki morda tvojega bivanja tam niti ne odobravajo…

Potem pa naj še kdo reče kako lepo je živeti v bloku, japajade….
Jaz živim v hiši, delam kar hočem in oddajam komur hočem.
Za nič ampak za nič na svetu ne bi živela v bloku med ljudmi ala ti.
[/quote]

Ja, zivljenje v bloku zahteva kulturno sobivanje inteligentnih ljudi – ti pac mednje ne spadas. Zato kar ostani v svojem hlevu, tam vsaj nikogar ne motis s svojo primitivnostjo.

Hvala vsem za odgovore.. Najemnica nas je presenetila.. Konec januarja gre ven.. Tko da bova prej zacela z oddajanjem.. Se pravi jz ker delam. Po 4 h ne morem. Odpret popoldanski s. P.. Kaj pa moj. Ko ima redno sluzbo? Al je boljse met sp al. Oddajat kot sobodajalec al kako se temu recu.. Kakorkoli eno al drugo.. Moram. Prvo na ajpes it prijavit oziroma on ker je lastnik stanovanja? Hvala

Pozdravljeni,

bi lahko dobila vaš mail, ker bom začela oddajati stanovanje preko airbnb ali preko bookinga, pa bi več informacij o tem.

Res vam hvala,
Anja Kurečič

Pozdravljeni,

registriran kot BARCA bi prosila za mail, ker bi začela z oddajanjem stanovanja preko airbnb ali booking in bi mi informacije zelo prav prišle.

Na avtoričino vprašanje sicer odgovora ne vem, ti pa povem, da imaš lahko popoldanski sp na skrnšanem delovnem času zaradi starševstva. Ga imam tudi jaz.

Poznam, poznam. In pravim, da mi v stanovanjih drugih ni prijetno bivati (pri tebi je, ko vidim, obratno). Zato me moti, da obe platformi – airbnb in booking – omogočata oddajo v najem obeh tipov kapacitet. In potem se znajdem v stanovanju, želela sem pa turistični apartma. 🙁

Airbnb naj bo za stanovanja (kot tak je bil tudi ustanovljen), booking pa za hotele in turistične apartmaje. Gostje pa naj najemajo tam, kjer jim ustreza.
[/quote]

Meni je bilo pa prav fajn. Lastnika sta stanovanje spraznila, v hladilniku sta pustila šampanjec za nas in to je bilo to. Omare prazne z izjemo ene. Vse spucano v nulo. Da dobiš svinjski apartma, se ti lahko zgodi v vsakem primeru in nima z ničemer nobene zveze. Če nisi zadovoljna, se to rešuje s slabo oceno apartmaja, ne pa pljuvanjem po nastanitvah kot takih. Jaz sem za to, da booking oddaja tudi zasedena stanovanja, ker ni s tem nič narobe! Če pa je, se pa potem ukrepa, ne kar vnaprej.

Barce ni več tu, že kaka dva meseca se ni oglasila.

Narobe je, da se to ne pove oz. označi v ponudbi, da bi se potem lahko potencialni gost sam odločil, ali mu takšno stanovanje ustreza ali ne.

Narobe je, da se to ne pove oz. označi v ponudbi, da bi se potem lahko potencialni gost sam odločil, ali mu takšno stanovanje ustreza ali ne.
[/quote]

In zakaj bi se označilo? Saj med takimi apartmaji ni nobene razlike, če lastnik opravi svoje delo. Torej spravi stvari iz apartmaja.

In zakaj bi se označilo? Saj med takimi apartmaji ni nobene razlike, če lastnik opravi svoje delo. Torej spravi stvari iz apartmaja.
[/quote]

Očitno ne razumeš, o čem je govora. V takšnih stanovanjih stvari ostajajo v apartmaju, ki sploh ni apartma, ampak človekovo lastno stanovanje, v katerem sicer načeloma biva. In seveda ne odstrani vseh svojih oblačil, posode, zalog hrane, posteljnine, kozmetike,… kam naj pa da vse to? A naj skladišče najame za tiste tri dni?

To je pač tako, kot če bi ti za ta bližajoči se vikend oddala svoje stanovanje/hišo, sama bi šla pa vmes na dopust ali se preselila k staršem. Najbrž ne bi čisto vsega svojega imetja s seboj vlekla.

In če jaz najemam apartma za dopust, v resnici tam ne želim na omarici v dnevni gledat fotografij lastnikovih vnukov, v predalniku v spalnici pa imet njegovega spodnjega perila. Zato bi se mi zdelo korektno, da bi bilo možno vnaprej razbrat, če gre za tovrstno ponudbo, da se lahko zanjo ne odločim. Ker jaz pač vidim razliko, tudi če je ti ne.

Očitno ne razumeš, o čem je govora. V takšnih stanovanjih stvari ostajajo v apartmaju, ki sploh ni apartma, ampak človekovo lastno stanovanje, v katerem sicer načeloma biva. In seveda ne odstrani vseh svojih oblačil, posode, zalog hrane, posteljnine, kozmetike,… kam naj pa da vse to? A naj skladišče najame za tiste tri dni?

To je pač tako, kot če bi ti za ta bližajoči se vikend oddala svoje stanovanje/hišo, sama bi šla pa vmes na dopust ali se preselila k staršem. Najbrž ne bi čisto vsega svojega imetja s seboj vlekla.

In če jaz najemam apartma za dopust, v resnici tam ne želim na omarici v dnevni gledat fotografij lastnikovih vnukov, v predalniku v spalnici pa imet njegovega spodnjega perila. Zato bi se mi zdelo korektno, da bi bilo možno vnaprej razbrat, če gre za tovrstno ponudbo, da se lahko zanjo ne odločim. Ker jaz pač vidim razliko, tudi če je ti ne.
[/quote]

Jaz dobro vem, o čem govorim, ker sem bila v takem apartmaju, ampak zgledno pripravljenem za turiste! Torej nikjer nobenih fotografij, predali so bili prazni, hrana je pa v omaricah res bila, kar je bila prednost – nam je bila vsa na voljo. Hladilnik – prazen. In samo po tej hrani se je vedelo, da gre za bivalno stanovanje. Kaj je torej narobe s tem, te vprašam? Če si imela problem s konkretnim apartmajem, rešuj to s tistimi lastniki, ne vsemi na počez.

Jaz dobro vem, o čem govorim, ker sem bila v takem apartmaju, ampak zgledno pripravljenem za turiste! Torej nikjer nobenih fotografij, predali so bili prazni, hrana je pa v omaricah res bila, kar je bila prednost – nam je bila vsa na voljo. Hladilnik – prazen. In samo po tej hrani se je vedelo, da gre za bivalno stanovanje. Kaj je torej narobe s tem, te vprašam? Če si imela problem s konkretnim apartmajem, rešuj to s tistimi lastniki, ne vsemi na počez.
[/quote]

Z Leelee – ne maram aapartmajev, kjer so določeni prostori ali omare zaklenjene, ker so lastniki pač tja pospravili svoje stvari.
Ko najamem, pričakujem, da je čisto in brez vseh osebnih stvari in tudi brez hrane v hladilniku ali omaricah.

[/quote]

A lahko prosim prebereš, o čem pišem?

Pišem, da me moti, da se brez opozorila oddaja zasebna stanovanja, v katerih so v omarah, po policah, na stenah,… osebni predmeti lastnikov. Ali recimo, da so določene sobe zaklenjene, kot piše nekdo nad menoj. Mene to moti. Želim vnaprej vedet, če gre za tovrstno ponudbo, ker takšnega stanovanja ne želim najet.

Ti pa odgovarjaš, da si že bila v apartmaju, kjer ni bilo nobenih osebnih predmetov lastnikov, nobenih fotografij, prazne omare, samo nekaj hrane. In da to pa res ni moteče. A res ne vidiš, da mi kontriraš s popolnoma drugačno situacijo? Kaj sploh hočeš povedat? Ker do spodnjega perila v spalnici in fotografij vnukov se zaenkrat še nisi opredelila, da bi ti bili nemoteči.

Just for info. Oddajamo preko Airbnb stanovanje na morju in Airbnb zahteva, da pustiš v stanovanju “basics” kot so – toaletni papir, sol, poper, olje, osnovne stvari za zajtrk itd… Tega sicer prej niso imeli, potem pa smo dobili change of policy in smo morali obkljukati, da se s tem strinjamo in meni je to všeč – da ne hitiš takoj v trgovino kupovat en kilo soli in cukra pa detergent in spužvice – al pa da jih s seboj nosiš, sploh če si nekam prišel z letalom.
V apartmaju imam tudi svoje stvari (predvsemrezervne posteljnine, brisače ipd), vendar so vse zložene pod posteljo, za kar gostje verjetno niti ne vedo. Oddajamo samo preko Airbnb, ker mi Booking ni všeč in mislim, da bi moral Booking ohraniti prvotni koncept in ne “malo mešano na žaru” kot ima sedaj.

Ko najamem apartma, pričakujem, da je v njem posteljnina, brisače, serviete, čistila za kuhinjo, gobice.

Ne pa, da so v omarah oblačila, v hladilniku 3 odprte steklenice bogvečesa, v omarah hrana, za katero ne vem, ali je res to, kar na škatlah piše in koliko časa je že odprta….

A lahko prosim prebereš, o čem pišem?

Pišem, da me moti, da se brez opozorila oddaja zasebna stanovanja, v katerih so v omarah, po policah, na stenah,… osebni predmeti lastnikov. Ali recimo, da so določene sobe zaklenjene, kot piše nekdo nad menoj. Mene to moti. Želim vnaprej vedet, če gre za tovrstno ponudbo, ker takšnega stanovanja ne želim najet.

Ti pa odgovarjaš, da si že bila v apartmaju, kjer ni bilo nobenih osebnih predmetov lastnikov, nobenih fotografij, prazne omare, samo nekaj hrane. In da to pa res ni moteče. A res ne vidiš, da mi kontriraš s popolnoma drugačno situacijo? Kaj sploh hočeš povedat? Ker do spodnjega perila v spalnici in fotografij vnukov se zaenkrat še nisi opredelila, da bi ti bili nemoteči.
[/quote]

Tvoj scenarij ni po pravilih Bookinga! A si se pritožila? Ali samo tako načelno pišeš, kaj ti ni všeč? Če potuješ prek Bookinga, bi lahko vedela, da se to, o čemer pišeš, ne dogaja, zato se mi do tega ni treba opredeljevati. Še nisem doživela, če pa bi, pa tak subjekt zaradi slabih ocen ne bi dolgo posloval. Močno dvomim, da kdo na dopustu rad gleda tuje gate.

Standard v Sloveniji se tako hitro povečuje, da bo kmalu že pol Ljubljane oddajalo preko airbnb-ja ali bookinga.

Konkretni primeri:

– Zakonca gresta za teden dni na obisk k sorodnikom. Oddata. Magari le za dve nočitvi. Je dosti več, kot za bencin.

– Upokojen par gre v predsezoni ali v posezoni na kakšen hrv. otok (apartma se takrat dobi že za 20-25 evrov na dan). 14 dni torej okroglo 300 evrov + strošek goriva.

Svoje dvosobno stanovanje dasta na booking, za najmanj 45 evrov na noč. Oddata recimo 8 dni, pa je 8×45=360 evrov. Torej pokrit dopust + gorivo za dopust.
Soseda pa malo popazi in zamenja rjuhe.

To sta le dva konkretna primera. Najbrž jih je 2000+…

Dokler bo za večino tako nizek štandard (v primerjavi z Avstrijo in Italijo, ne v primerjavi z Bosno), bomo oddajali/posojali tudi bor mašine, vrtne kosilnice, drone, svoje znanje polaganja ploščic, vozili/kasirali preko Prevozi, polagali bomo roke (bioenergija) in tako dalje do nezavesti.

Ali pa nam ponudite avstrijski standard: plača 1500 evrov+, penzija 1000 evrov+…

Tvoj scenarij ni po pravilih Bookinga! A si se pritožila? Ali samo tako načelno pišeš, kaj ti ni všeč? Če potuješ prek Bookinga, bi lahko vedela, da se to, o čemer pišeš, ne dogaja, zato se mi do tega ni treba opredeljevati. Še nisem doživela, če pa bi, pa tak subjekt zaradi slabih ocen ne bi dolgo posloval. Močno dvomim, da kdo na dopustu rad gleda tuje gate.
[/quote]

Seveda se dogaja. In točno o tem pišemo.

[/quote]

Dva znanca najela za teden dni v Munchenu (seminar).
Cena 45 evrov na noč PO OSEBI.

Dnevna soba nepospravljena, polno igrač.

Spalnica pa tako nabasana, da sta potovalki lako položila le na tistega pol metra med posteljo in zidom… Fotografije obstajajo.

Še kaj?

Dva znanca najela za teden dni v Munchenu (seminar).
Cena 45 evrov na noč PO OSEBI.

Dnevna soba nepospravljena, polno igrač.

Spalnica pa tako nabasana, da sta potovalki lako položila le na tistega pol metra med posteljo in zidom… Fotografije obstajajo.

Še kaj?
[/quote]

In kaj sta ukrenila v zvezi s tem?

[/quote]

A ti še enkrat rekonstruiram celo debato, ker očitno ne slediš 5 %, ampak kar nekaj pisariš samo zato, da kontriraš.

Prva uporabnica je napisala: “Prosila bi, da zasebnih stanovanj ne oddajate preko bookinga.” In obrazložila, kaj jo pri tem moti, zakaj ne želi najet zasebnega stanovanja, ampak turistični apartma.

Jaz jo v njeni tezi podpiram. S praktičnimi primeri poskušam ponazorit, kaj v zasebnih stanovanjih je tisto, kar je zame moteče in zato želim vnaprej vedet, kaj najemam.

Nekateri drugi trdijo/trdite, da ni nobene razlike med turističnim apartmajem in zasebnim stanovanjem.

Kaj ima zdaj veze to, kje sem jaz tisti apartma najela? Moja osnovna teza je, da bi bilo pošteno, da bi bilo v oglasu napisano, ali gre za turistični apartma, ki se oddaja zgolj turistom (in je tudi temu primerno opremljen), ali gre za stanovanje, ki je v pretežni meri za stalno naseljeno, občasno ga pa lastnik komu odda. Ker obstaja razlika, res obstaja. In eni to pač želimo pravočasno vedet.

Kaj naj rečem, če je nekaj proti pravilom bookinga, je pač proti pravilom. Ko si kot gost enkrat že tam in ugotoviš, da ti nekaj ne odgovarja, načeloma ne moreš nič več v zvezi s tem narest. Lahko se sicer spustiš v prijavo in narediš probleme lastniku, ampak to ne spremeni dejstva, da ti najet apartma ne ustreza. A je res tako težko razumet, da raje vnaprej to preprečim, kot naknadno pritožbo vlagam?

In kaj sta ukrenila v zvezi s tem?
[/quote]

Nič. Kaj pa naj? Kličeta policijo, medije?

Nič. Kaj pa naj? Kličeta policijo, medije?
[/quote]
Le kaj naj, mater, se pa vidi, da veliko uporabljas booking.

Poklice se jih (ali pa poslje mail), razlozi situacijo in zahteva povracilo denarja.

Poleg tega, da celo situacijo popises in oddas oceno temu primerno in opis prilozis.

Kapis?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close