Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek oddaja stanovanja

oddaja stanovanja

Oddajam stanovanje in sedaj sem se odločila, da bom oddajanje prijavila na občini. Zanima me kakšen je davek na oddajo stanovanja. Koliko % od letne oddaje moraš plačati občini. Hvala že v naprej.

Od najemnine plačaš akontacijo dohodnine (to je državi, ne občini). Mislim, da za neopremljeno stanovanje 22,5%, za opremljeno pa 15% (to je preračunano, zaradi lažje predstave) od zneska najemnine, ampak nisem prepričana.

Po novem zakonu o dohodnini imaš 10 % normiranih stroškov, 90 % najemnine ti gre v kapitalsko napoved.

To pomeni, da če je najemnina 100 EUR, imaš davčno oproščenih 10 EUR.

90 EUR neseš v prijavo dobičkov iz kapitala in plačaš 20 % davka, to je 18 EUR.

V dohodninsko napoved pa potem neseš spet teh 90 EUR, jih prišteješ svojim drugim dohodkom in plačaš dohodnino skladno s tabelo, kam padeš. Teh 18 EUR pa odšteješ od obveznosti iz dohodnine.

Na odstotke se ne spoznam, lahko pa ti povem v znesku: za oddajanje neopremljenega stanovanja plačam občini eno najemnino in pol na leto.

baby, posreduj mi svoj e-mail, pa ti podrobno obrazložim svoje izkušnje.

Mislim, da se te stvari ne prijavljajo več na občini ampak na Stanovanjski sklad.

V bistvu se ne prijavljajo ne na eno ne na drugo institucijo pač pa na izpostavo DURS-a. In ker je v manjših krajih durs kar na občini ponavadi, enostavno rečemo – na občini.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close