Oddaja stanovanja – etažna lastnina?
Pozdravljeni vsi skupaj. Po internetu že nekaj časa iščem podobni primer, vendar ga ne najdem, zato vas tu gor prosim za pomoč pri mojem primeru. Hvaležen bom za vsak odgovor.
Zanima me torej sledeče.
Sem lastnik 1/2 hiše – stanovanje, drugo polovico ima soseda prav tako v razmerju 1/2. Hiša ima torej dva stanovanja, ki sta nekako (ustno) razdeljena; jaz imam zgornjo etažo, soseda spodnjo. Svoj delež- stanovanje te hiše bi rad oddal oziroma prodal. Problem je, ker soseda noče pristati na razdelitev delov tako, da bi se za vsakega točno vedelo od koga je kateri del hiše – etažna lastnina. Želel pa sem svoj delež prodati/oddati tudi njej, vendar pravi da je cena previsoka in da za tak denar ne kupi/najame. Predlaga ceno in pogoje na katere katere ne morem pristati.
Ali lahko etažno lastnino sprožim sam? Ali lahko oddam/prodam stanovanje ne glede na etažno razdelitev?
Ali moram za oddajo stanovanja imeti soglasje od te sosede ali ne?
Ali lahko svoj delež zastavim?
Hvala za vaše odgovore!
Spoštovani!
Vsak solastnik nepremičnine lahko zahteva, da sodišče v nepravdnem postopku razdeli solastnino na nepremičnini v etažno lastnino, če je takšna delitev mogoča.
Solastnik lahko razpolaga s svojo pravico brez soglasja drugih solastnikov., kar pomeni, da lahko stanovanje oddate ter obremenite brez soglasja solastnice. Upoštevati je potrebno le to, da ima v primeru prodaje solastnica predkupno pravico.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.