Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo odbitna franšiza – malus

odbitna franšiza – malus

Spoštovani,

prosim, če mi lahko pomagate z naslednjim vprašanjem:

Mož ima sp, ni zavezanec za DDV, knige pa mu vodim po sistemu enostavnega knjigovodstva. Pred kratkim smo izstavili račun zavarovalnici, ki nam je zaradi odbitne franšize plačala manjši znesek, kot je bil izstavljen račun. Ne vem, kam naj poknjižim razliko?

Ali mu lahko kot nosilcu sp obračunam nadomestilo za prehrano, ki nam gre v stroške? In če lahko, ali pri tem napišem temeljnico za vsak mesec posebej?

Najlepša hvala za odgovor,
Blanka

Odvisno kako ste dobili odbitno franšizo (sem videla vaše vprašanje že na računovodja.com)
Če je bil avto vaš, potem bi mi šla odbitna franšiza v stroške, če pa ste za nekoga popravljali avto in vam je zavarovalnica nakazala manj, vam je pa razliko plačal lastnik avtomobila. Se pravi da knjižite pod gotovinska plačila.

Za hrano lahko napišete temeljnico za vsak mesec posebej.

Najlepša hvala za vaš odgovor. Ker smo popravljali avto za nekoga drugega, bo šla razlika torej med gotovinska plačila. Ne vem pa še čisto točno, kako to prikazat, saj imam (ker vodim enostavno knjigovodstvo) tri stolpce (datum opravljene dobave, datum plačila in datum zapadlosti) in ko je izstavljen račun plačan, knjižim samo pod datum plačila dan plačila. Tukaj pa je bilo plačilo računa manjše in ne vem, kako prikazat to razliko.

Hvala še enkrat,
Blanka

Vpišite kot delno plačilo, v programu je to mogoče, če pa delate ročno pa sploh.
Še glede plačevanja z gotovino, če dvignete denar ali položite pri sp gre vse preko gospodinjstva.

Še enkrat hvala za vašo prijaznost in hiter odgovor,

Blanka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close