Od kje slovencem denar
Pri mojih prijateljih in znancih (plače od 1500-3000 neto) vidim, da si zemljo v dražjih krajih +gradnjo ali pa draga stanovanja lahko privoščijo tisti, ki so imeli dovolj pametne starše ali stare starše, da so že prej vlagali v nepremičnine in zdaj potomci dedujejo. Skoraj v vseh primerih je tako. Kdor tega nima in je moral sam sfinancirati vse, pa ponavadi zmore dvojčka na malem kosu zemlje 2o km od Ljubljane, to je nekako max., s plačo pod 1500 pa še to ne.
od kdaj pa to, 28.12.2021 ob 22:53
Hm, tule gor je tema, dolga 12 strani, kjer se monovci hvalite, da imate stanovanja, zmerjate najemnico, da je luzerka. Eni se hvalite, da imate več stanovanj, da jih oddajate pa več hiš imate. Ono najemnico pa dajete v nič, ker nima stanovanja.
Tule pa se skopvate na tiste, ki kupujejo stanovanja?
Pa 12 strani ste napocali, kjer se monovci hvalisate s svojimi napremičninami? Kako torej, jih imate ali jih nimate?
Je bistvena razlika med tem, da nekdo reši svoj stanovanjski problem, da se iz najema spravi v svoje stanovanje in tem, da nekdo kupuje v Ljubljani stanovanje za 4 ali 5 milijonov evrov, kar smo lahko videli v prispevku v Preverjeno.
Ravno to je problem, da se gradijo luksuzna stanovanja za elito, ne pa za nek srednji sloj, za ljudi kot je morda, ne vem, tudi avtorica tiste teme in na stotine drugi ljudi, ki živijo v najemu.
Pa ne mi spet, da to ni sramota. To ni sramota v tujini, kjer so stanovanja v lasti mest, kjer mestne uprave regulirajo cene najemnin na trgu itd. Tam si alhko v najemu do smrti, pa potem to stanovanje lahko najamejo dalje še tvoji sorodniki. Pri nas tega praktično ni. so smao privat stanovanja z dragimi najemninami za relativno kratka obdobja in pogodbe s kupom restrikcij. Vse bolj za neko študentarijo ne pa resne najemnike. Torej to je “sramota” v Sloveniji. Oziroma je to noro početje. Smo lahko v oddaji videli tudi primer družine dveh univerzitzetno izobraženih, ki si ne morejo kupiti lastnega stanovanja. Kot so rekli, hladilnik ni prazen, to je pa tudi vse.
Jaz ne preziram ljudi, ki živijo v najemu, nimam slabega mnenja o njih. Jih občudujem, da lahko plačujejo takšne zneske. Plačevanje tako dragih najemnin je kriminal. Ker je na trgu divji zahod.
In ne gre teh cen primerjat s tujino, ker tudi plače pri nas niso takšne kot v tujini in standard na sploh.
Zato tudi je v tisti temi vsak svetoval posvoji pameti, kar pač je. Je pa res, da je v trenutnih razmerah težko biti pameten.
Ampak, zanimivo, NOBEN ŽUPAN ne upa resno dregnit v to temo in narediti red. Si mislim zakaj.
yram, 29.12.2021 ob 08:39
Ni res, da smo vsi pod ceno kupili stanovanja po jazbinsku. Nasa druzina nima nobenega stanovanja oz nepremicnine po jazbinsku. Nam so vrnili kar nam je bilo vzeto in prav je tako. To je bilo nase in pripada nam. Kar nam ne pripada tega nimamo in ne bi vzeli. Nekaj sva pa sama kupila. Kombinacija obojega dobljeno in nekaj kupljeno. Stanovanje kupis kot nalozbo (lahko ga investiras tudi drugace ce zelis), imeti denar na banki je mimo, ker nimas nic od tega. Nekaj ga ze imas za nujno silo, ne pa vse. Res je, da se zadnje dve leti (tudi prej) okoriscajo na ljudstvu in jemljejo kar jim ne pripada, ampak nic za to. Oteto je prokleto.
Lahko je s polno ritjo srat!
ojojoj201, 29.12.2021 ob 10:07
matr vam enim seka foušija ven! Nesposobneži, namest da bi sami kaj nardil, da bi vam v lajfu bolje šlo, raje udrihate po drugih in zganjate foušijo! Eni so se znašli, drugi zaslužili, tretji pokradli. Na koncu vsakega čaka pravičen zaključek. Tudi vas foušljivce iin opravljivce!
Meni nič ne seka. SEm dobro preskrbljen.
Pravim samo, da trg ni pravilno reguliran.
Naj se prodajajo in kupujejo stanovanja za 10 milijonov, če hočejo. Briga me
A problem je, da se večinoma gradijo samo še luksuzna stanovanja.
Občine imajo večjo moč glede tega, a marsikdo tega ne ve. Delajo vse živo, tudi razlaščajo ljudi z zazidljivimi parcelami, če se pojavi interes, da tam nek trgovski center zraste ali kaj podobnega.
Lahko naredijo marsikaj.
In tudi naredijo, za denar. Ogromno občin trenutno proti navadnim ljudem, ki nimajo za odvetnike, vodi razlastitvene postopke. To je pravi kriminal, kaj se dogaja. Stanovanjskih problemov ljudi pa to ne reši.
Ne naredijo pa nič ali bore malo,da bi rešili stanovanjske probleme ogromnega števila ljudi.
Tudi to, da greš iz Ljubljane ni rešitev, ker izven Ljubljane pa žal stanovanj za najem ni.
Desperadodajka, 29.12.2021 ob 10:28
Zanimivo, da ste najbolj strastni v debatah o stanovanjski problematiki ravno tisti, ki trdite, da ste “dobro preskrbljeni” z nepremičninami.
Za socialni čut še nisi slišala?
Ali pa za to, da nam mogoče ni vseeno, v kakšnem svetu bodo živeli naši otroci, vnuki?
Jaz zase, svoje apetite, lahko trdim, da sem res dobro preskrbljen. Ne kupujem luksuznih stanovanj po Ljubljani, imam pa udobje lastnega doma, do katerega nisem prišel na lahek način oz. postopoma. Nič mi ne manjka trenutno, je pa bila prva moja nepremičnina garsonjera v Ljubljani, velikosti pičlih 20 kvadratov. Nič fancy, je bil pa občutek fenomenalen, ko sem bil končno na svojem. Zato mi ni čisto vseeno, ko vidim, s kakšnimi težavami se nekateri spopadajo. Tudi podedoval bom nekaj, a v krajih, kjer trenutno ne živim. Si pa nekako predstavljam, da bodo otroci po vsej verjetnosti gravitirali na Ljubljano, morda tujino, kaj pa jaz vem, zato z zanimanjem spremljam dogajanje.
Ravno to je problem, se mi zdi, da se s to problematiko ne ukvarjajo ljudje, ki sami nimajo stanovanjskih težav ali pa jih nikoli niso imeli in ne razumejo bistva problema.
Tudi tisti, ki so angažirani, jih takoj vse mine, ko rešijo svoj problem. To se mi ne zdi v redu. Prav bi bilo, da se širša masa ljudi angažira okoli tega. Kot sem rekel, razmišljam, kako bo čez leta za moje otroke. Ostali pa se mi zdi, da bolj razmišljajo, kako čim več potegnit v svoj žep v tej situaciji. Zato se nič nikamor ne premakne. Ker ni interesa.
Ne vem, kmalu bodo volitve, to bi morala biti pomembna predvolilna tema.
Zaradi epidemije so centralne banke natisnile ogromno denarja. Zadnje 2 leti je bilo likvidnega denarja na trgih toliko, da si ga lahko pobiral po tleh.
Pač eni Slovenci so si ta denar vzeli in sedaj investirajo v nepremičnine drugim pa je bilo bolj pomembno to, kako cepiva delujejo, kako je cepljenje nevarno itd.
Pač vsakemu svoje. Eni kupujejo nepremičnine drugi pa so zdravi ali pa vsaj mislijo da so. Na koncu je najbolj važno, da smo vsi srečni.
brokoli541, 29.12.2021 ob 11:03
Jaz jim pa dam, mi je čisto vseeno za kaj porabijo. Kdo pa je brez razvad, da bi klošarju sodil?
Hja, veš, če bi doživel pijanca tako na blizu, bi drugače razmišljal. Nekateri smo preživeli otroštvo z alkoholikom. In na kraj pameti, ampak res na kraj pameti mi ne pride dajat denar za pijančevanje.
Če nekdo kadi, uničuje predvsem sebe (razen seveda, če starši kadijo v stanovanju, v avtu ob otrocih reicmo). PIjanec uničuje vse okrog sebe.
Mislim, da je za mlade najboljše, da poizkusijo v tujini. Danes je zelo enostavno delati v Nemčiji, Beneluxu, Skandinaviji, … Vprašanje, koliko časa bo še tako. In tudi, če ugotoviš, da to ni zate, ti da določene izkušnje, poznanstva in širino, ki ti potem pride prav v življenju. Z nekaj pameti ti lahko tudi ostane lep kupček denarja, da si potem lažje ustvariš dom v Sloveniji (če želiš).
Nazaj na temo – od kje Slovencem denar? Mislim, da je odgovor večplasten:
1. Še vedno ima narod veliko prihrankov. Ja, je veliko jamranja in kako smo vsi revni, ampak dejansko je na bankah še vedno za 20 ali 30 milijard evrov prihrankov.
2. Nasplošno je v ekonomiji veliko denarja in poceni krediti, ker želi politika oz. centralne banke preprečiti kolaps. Ta strah, da bo vse skupaj implodiralo, se vleče že od 2008 naprej. In ves ta denar mora nekje končati. Tukaj pridejo na svoje (poleg vplivnih in bogatih) iznajdljivi, vladni priskledniki, vse vrste korupcije, itd.
3. Dolgoletno pomanjkanje vizije v stanovanjski politiki. Za mlade bi morala država oz. občine graditi in to ne malo, v vseh mestih po Sloveniji. Najemniška stanovanja, se razume. Z neko maksimalno dobo najema, npr. 10 let, zato da se ta stanovanja obračajo oziroma je vedno kaj na voljo za nove mlade ljudi in družine.
Kripto milijonarji in podobno pa po mojem niso problem. Nekaj ljudi je s tem res lepo zaslužilo, močno pa dvomim, da to vpliva na stanovanjski trg. Glede Ljubljane pa … pritisk na stanovanja bi se lahko zmanjšal tudi tako, da bi država razselila ministrstva, urade, agencije, itd. v različne kraje po Sloveniji.
V glavnem, marsikaj se da narediti, nič pa se ne bo zgodilo samo od sebe. Problem je tudi v tem, da se to rešuje na dolgi rok, kar pa ni interesantno za politiko, ki živi do naslednjih volitev.
excell159, 29.12.2021 ob 11:52
Zaradi epidemije so centralne banke natisnile ogromno denarja. Zadnje 2 leti je bilo likvidnega denarja na trgih toliko, da si ga lahko pobiral po tleh.
Pač eni Slovenci so si ta denar vzeli in sedaj investirajo v nepremičnine drugim pa je bilo bolj pomembno to, kako cepiva delujejo, kako je cepljenje nevarno itd.
Pač vsakemu svoje. Eni kupujejo nepremičnine drugi pa so zdravi ali pa vsaj mislijo da so. Na koncu je najbolj važno, da smo vsi srečni.
Sej ni problem, da ljudje si se sami spognejo, da ga poberejo. Problem so tisti ki stiskajo ljudi v kot, da jim nosijo kuverte -če znaš brati med vrsticami.
Navadno taki poslovneži zaposlujejo za minimalca diplomirane in visoko solane ljudi, ker dobro plačanih delovnih mest ni, kot smo videli v prispevku in teh ni malo.
Nepremičnin je torej na trgu veliko. Za nepremičnino v kateri ne bi vas, pa naj močno obdavčijo, Oz imajo nižji davek če je stanovanje oddano. Mislim da bo precej “trenutno praznih” stanovanj dobilo najemnika od najemnin pa bo prišel davek v blagajno. Oddaja na črno pa cveti
ne bluzi, 29.12.2021 ob 10:19
Meni nič ne seka. SEm dobro preskrbljen.
Pravim samo, da trg ni pravilno reguliran.
Naj se prodajajo in kupujejo stanovanja za 10 milijonov, če hočejo. Briga me
A problem je, da se večinoma gradijo samo še luksuzna stanovanja.
Občine imajo večjo moč glede tega, a marsikdo tega ne ve. Delajo vse živo, tudi razlaščajo ljudi z zazidljivimi parcelami, če se pojavi interes, da tam nek trgovski center zraste ali kaj podobnega.
Lahko naredijo marsikaj.
In tudi naredijo, za denar. Ogromno občin trenutno proti navadnim ljudem, ki nimajo za odvetnike, vodi razlastitvene postopke. To je pravi kriminal, kaj se dogaja. Stanovanjskih problemov ljudi pa to ne reši.
Ne naredijo pa nič ali bore malo,da bi rešili stanovanjske probleme ogromnega števila ljudi.
Tudi to, da greš iz Ljubljane ni rešitev, ker izven Ljubljane pa žal stanovanj za najem ni.
Jaz o tem ne vem nič. Če bi se meni zgodilo kaj podobnega in bi bila prepričana, da se mi godi krivica, polg tega pa bi bilo podobnih primerov toliko, kot praviš da jih je, bi se sigurno povezala z njimi in šla v javnost in sigurno bi se našel odvetnik, ki bi nas zastopal.
Vem pa za kup primerov recimo v naši občini, kjer lasniki nekih zaplat nagajajo in ne želijo prodat, občina tako ne more ceste zrihtat že xy let in ja, take je začela razlaščat. Pravilno!
Forum je zaprt za komentiranje.