Ocvirkove pogačice
Moja pokojna soseda, doma sicer iz Prekmurja, je večkrat naredila nekakšne okrogle ocvirkove pogačice. Mmmmmm, kako so bile okusne. Žal se takrat nisem zanimala za peko, da bi jo vprašala za recept. Zdaj pa je ni več med nami, pa me zanima, če mogoče kdo pozna recept za take pogačice.
Hvala in lp!
te pogacice poznam-iz primorskega konca.
zal jih se nikoli nisem delala.
po obcutku in izgledu bi rekla,da je nekako tako:
naredis kvaseno testo iz bele moke. ko naraste ga zvaljas v ploscat “trak”. v kozici raztopis ocvirke ali zaseko. z mastjo pomazes “trak”,ga se malo popopras in zvijes v okroglo pogacico. ocvirke potem prelijes preko pogacice tako,da “zlezejo” v reze. nekaj jih ostane tudi povrhu. speces. zal,ne vem ne kolicin,ne casa pecenja…poiskusi nekako cca …!)) lp petra
Moja znanka iz Zagreba je pa naredila dobro kvaseno rahlejse testo
(jajcka,maslo,mleko – seveda slano) in vmes vmesila drobno zmlete ocvirke.
Vzhajala,oblikovala nizje hlebcke ,spet vzhajala in dala peci.
Bile so zelo rahle in okusne.Moje,ko nisem se bila vesca peke kruha,pa trde in zbite.Nisem vec poskusala.Recept pa sem nekam zalozila.
Dalo pa bi se narediti kot ocvirkovko,kot se spomni petra.
Jaz razvaljano testo namazem z razvzvrkljanim jajcem + stopljeno ali vsaj razmehcano maslo in ocvirki.Zavijem tesno kot poticojaz pecem v enem kodu. Lahko pa razrezes na 2 cm visoke rezine,obrnes spodaj zgoraj,da se vidi nadev,se malo vzhajaj, namazi in v pec.
Moja soseda da v ocvirkovko ali spehovko tudi cimet in malo sladkorja.
Ni slabo.
Lp Babi
Recept za ocvirkove pogačice:
TESTO: 1kg moke, 7,5dl mleka, 3 žlice sladkorja, 3 jajce, 3 dag kvasa
NADEV: 25 dkg mletih ocvirkov, sol, poper,malo sladkorja
Zamesiti kvašeno testo in pustiti vzhajati. Ocvirke posoliti, popoprati in dodati čisto malo sladkorja. Vzhajano testo tanko razvaljati , namazati z ocvirki in večkrat prepogniti (kakor za listnato testo). Dati na toplo, da zopet malo vzhaja. Vzhajano ponovno tanko razvaljati, večkrat prepogniti.
Ko ponovno vzhaja,ga je treba razvaljati na debelino približno 2cm,
narezati na kockice ali pa z okroglim modelčkom izrezati pogačice, premazati z jajcem in speči.
Alena,hej!
Tocno to je tisti zalozeni recept in zdaj vem,zakaj mi ni uspelo.
Takrat se tisto prepogibanje ni zdelo pomembno.Bila sem prav jezna,da so bili znankini tako dobri in rahli.In potem nisem vec poskusala.Skrivnost je ravno prepogibanju kot pri listnatem testu.
Se vprasnje:Se tiste tri zlice sladkorja zelo cutijo?
V tistih,ki sem jih jaz jedla,se ni.
Se zdaj vidim list z receptom pred ocmi. ” Cvarki ali cvarcici”
Hvala za recept in lep pozdrav Babi
Ne, sladkor se ne okusi, ker ga je itak treba dati v mleko, kamor dodaš kvas za vzhajanje. Seveda se pa lahko da manj sladkorja, samo ena žlica, bo tudi O.K. Ja, reče pa se “Pogačice sa čvarcima”. Recept je iz Vojvodine, kjer znajo peči res dobre stvari iz kvašenega testa, saj imajo moke na pretek. Vedno občudujem mojo taščo, kadar peče krofe. Pri nas je pač navada, da je velik pomp okrog pečenja krofov. Morajo imeti “krince” in tako dalje.Ona se lepo vsede, ročno zamesi čisto preprosto testo in speče krofe, da se ti sline cedijo. Pravi, da v testu ne sme biti preveč jajc. Meni pač še vedno ne uspejo preveč.
Vsa leta nazaj je vedno pekla zelo dobro pecivo, ki mu pravijo “Mađarice”.
Spečejo se štiri plasti testa, podobno kot za “belo pito”, premažejo s karamelno kremo, obtežijo in na koncu prelije z čokoladno glazuro.Hčerka je to pecivo oboževala.Prosila sem taščo, da mi napiše recept in seveda, ker imam veselje do peke, moram se pohvaliti, da mi še noben recept ni delal preglavic, sem hotela to pecivo doma sama speči. Vidi šmenta, vse delam po receptu, ampak to ni to. Pita trda, čisto drug okus, krema izgleda drugačna. Hčerka in mož oba v smeh, da pač ne znam. Normalno, da sem obdolžila taščo, češ noče mi dati pravega recepta. Lansko leto sem vztrajala, da mi pokaže celoten postopek izdelave peciva. Končno sem osvojila še to, tako , da mož ne more reči : “To zna najbolje le moja mama!”
Malo sem se zaklepetala, pa lep pozdrav !
Alena,
Glede na opis je to najbrž to! Že zdaj se mi cedijo sline… komaj čakam na vikend, da sprobam ta recept – zdajle trenutno nimam nikogar, ki bi jih jedel z mano :(.
Hvala vsem!
Lep dan!
Mađarice:
30 dkg moke, 5 dkg masti, 8 dkg sladkorja, 1 jajce, 1 dl mleka, pol žličke sode bikarbone. Iz tega zamesim testo in tanko razvaljam štiri plošče v velikosti pekača. (kakor za vsako pito)
Krema: 20 dkg sladkorja, 1 l mleka, 3 žlice moke+3 žlice gustina, 5 žlic sladkorja, 12,5 dkg margarine, malo čokolade.
Sladkor (20 dkg) daš na štedilnik in pustiš, da se naredi karamel, doliješ mleko in ko se sladkor stopi zakuhaš v to moko,gustin,5 žlic sladkorja, čokolado in počakaš, da se zgosti. Odstaviš in v še toplo zmes vmešaš margarino.
S tem premažeš vsak biskvit, malo ga obtežiš. Jaz navadno vzamem kar kakšno malo težjo knjigo. Pustiš stati par ur, nato pa napraviš čokoladno glazuro.
Moja napaka, da ni izpadlo kot mora je bila v tem, da sem jaz margarino zmiksala in jo vmešala v ohlajeno kremo. Krema ni bila prava, zato tudi ni bilo dobro.
Upam, da ti bo iz cuga uspelo.
Prijeten dan in lep pozdrav s Koroške !
Prvo spečeš vsako ploščo posebej. Enako kot za ostale pite, npr. bela pita, medena pita… . Paziti moraš, da se ti ne bo zlomilo, ko jo boš jemala iz pekača. Najboljši način je, da pekač narobe obrneš in na tej strani pečeš, ker boš ploščo lažje zvrnila iz pekača, da se ti slučajno ne zlomi. Če se zlomi pa tudi nič zato, bo krema to popravila.
Šele, ko imam plošče pečene, se lotim kuhanja kreme in ko je krema kuhana, takoj premažem vsako ploščo posebej. Najprej prvo ploščo, jo pokrijem z drugo, namažem to, pokrijem tretjo, premažem še to in pokrijem z četrto, ki pa jo ne namažeš.
Pozdravček tudi tebi, alena
jaz naredim takole:
jajčno kvašeno testo razvaljam zelo na tanko, potem premažem s precvrtimi ocvirki v katere vmešam malo dimljenega svinjskega mesa narezanega na majcene kockice (tudi malo prepražim med ocvirki, zavijem kot potico in potem narežem na 1 cm debele rezine.Obrnem na pekač, tako da sedaj ležijo (kot osja gnezda) in vzhajam in spešem na 200 st. celz. približno 20 minut, da so pač zlatorumeno zapečena..so zelo dobre
Forum je zaprt za komentiranje.