ocvirki
Izkušene gospodinje, imeli smo koline, in tako tudi špeh, ki bi ga jaz rada dala predelat v zaseko, mož pa se je odločil, da biimel ocvirke in mast. Kako se najboljše in najhitreje naredijo ocvirki.
Danes smo že cvli 1/2 količine. V večjo posodo sva dala zmlet špeh in malo vode, čebulo in lovorov list in kuhala – cvrla 4 ure, seveda ob stalnem mešanju. Na koncu pa ocvirke še posolila. Ker nama je ostalo še enkrat toliko, sprašujem, če je ta način OK, ali katera dela kako drugače.
Hvala za vse odgovore.
Lep večer
Letos bom izjemoma brez kolin. Drugače pa vedno naredim drobne ocvirke.
Špeh (gledam, da je še malo mesa na njem) zmeljem , dam v lonec, posolim, dolijem malo mleka (da je mast lepo bela) in počasi spuščam. Večkrat premešam. Ko so ocvirki lepo zlato rjavi, odstavim, precedim in to je to.
Te ocvirke potem porabim za razne zabeljen jedi, pa še jajca pečena na ocvirkih so njami.
Lep pozdrav in dober tek.
Jaz se spomnim da je pred leti moja mama, ko je cvrla mast za ocvirke (saj veste – časi sindikalnih svinjskih polovic) , vedno vrgla v raztopljeno maščobo eno majhno čebulo – celo in samo zarezano na četrtine. Ko je bila čebula rjavo ocvrta rožica je bila tudi mast z ocvirki dovolj pocvrta.
Takrat jih nisem marala za živo glavo ne, danes pa, ko se mi vsak posebej v celoti prilepi na rit in okoli pasu, danes jih imam pa sploh rada. Mmmm topla ocvirkovca….
lp tinca
Ja, ampak meni se zdi bolje zrezati slanino na kockice in ne zmleti, ker se potem ocvirki preveč drobijo. Vsaj mi smo jo vedno v času kolin rezali. Ocvirki so gotovi, ko se mast sčisti in ni več motna, ocvirki pa stekleni in čebula, dodana ocvirkom, porjavi. Toliko iz mojih mladostnih izkušenj, čeprav tega več ne delam, se pa spomnim, kako smo to delali nekoč doma.
Forum je zaprt za komentiranje.