Najdi forum

OCR skeniranje

Kako je najbolje skenirat z OCR? Jaz sem ugotovil da je bolje da greš direktno na OCR skeniranje, kot pa da bi najprej poskeniral, potem šele pa bi sliko pregledal z OCR.
Kakšne izkušnje mate vi?
Ali so novejsi OCR programi kaj boljsi? Jaz imam starega vsaj 3 leta-priložen je bil zraven skenerja.

….skeniram pa s 600 dpi

Ja, 600 dpi je čisto vredu. Shranjena besedila naj bodo v tiff ali bmp formatu, če je nujna kompresija naj bo gif. OCR programi so zelo različnih kvalitet. Meni najljubši še abby finereader.

pretiravate z dpi…. na 300 ali 400 prepozna 100%

Ok, ker smo že ravno pri pretiravanju in ker je že ravno ocr in icr moje področje, bom pa še jaz eno rekel 🙂

Za ocr je čez glavo zadosti 200-250 dpi, barvna globina pa naj bo 256 sivin ali celo mono 1 bit(čb).
Slika naj bo najprej poskenirana, nato je za boljši ocr potrebna dodatna obdelava slike (pretvorba v 1 bit globino, odstranjevanje šumov ipd). Na taki sliki pa nakoncu zaženeš ocr in prideš do najboljših rezultatov.

Seveda pa so ti tudi odvisni od kvalitete ocr knjižnice.

Prvo vse poskeniram v BMP-je. Resolucijo naštiamam po trenutnem navdihu na 300 ali 600. Potem pa vse te BMP-je naenkrat preberem z OCRjem (Abbyy Fine Reader).

meni pa ko skeniram črne barve sploh ne naredi črno ampak sivo-verjetno je kaj narobe s skenerjem-dolgo mi je stal v omari….

Pri skeniranju imaš ponavadi opcije v kakšen format naj ti poskenira, med drugimi tudi “greyscale” (prečita sivine) ali pa “Back&White” – izberi tega in rezulat je črno bel. Črno belo drastično zmanjša velikost datotke pri enaki resoluciji, pa še samo skeniranje poteka hitreje.

Delam z abby finereader in se super obnese.
Jaz tudi mislim, da je za navadne tekste 200 dpi čisto dovolj. Če je pa kaj bolj zahtevnega, pa pač spreminjaš nastavitve, a ne?

Nalozil sem fine reader 6.0 Pro. Ne vem zakaj mi ne prepoznava šumnikov-dela mi s,z,c potem je treba pa na velko popravlat popravlat popravlat v ščž

Že pred skeniranjem nastavi jezik v slovenski – s tem dobiš tudi slovenski slovar in ‘črkovalec’ …

sem iskal pa ne najdem

Tools/Options, zavihek Recognition, Recognition language

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close