Očetovstvo
Pozdravljeni,
da vam pojasnim situacijo. 8 let imam starega sina, ki ga nisem videl nikoli. Pri rojstvu je bilo napisano oče neznan, očetovstva nisem uredil, ker bivša partnerka tega ni dovolila. Nisem nekako obstajal, dokler me ni nekega lepega dneva poklicala in rekla, da me sin želi spoznati.
Zanima me ali me kljub vsem mojem prizadevanju po stikih, brez odločbe o očetvstvu lahko le ta toži za nazaj???? Se mi ne zdi pravično. Za naprej mi je vse znano, ker so se po tolikem času moja čustva spremenila.
Hvala
Spoštovani!
Za očeta otroka, rojenega v zakonski zvezi ali v dobi tristo dni po prenehanju zakonske zveze, velja mož otrokove matere. Za očeta otroka, ki ni rojen v zakonski zvezi, pa velja tisti, ki otroka prizna za svojega ali katerega očetovstvo se ugotovi s sodno odločbo. Priznanje očetovstva velja in se vpiše v matično knjigo samo, če se s tem priznanjem strinja otrokova mati, ki jo matičar o tem obvesti. Priznanje očetovstva lahko da oseba, ki je razsodna in stara najmanj petnajst let. Tožbo na ugotovitev očetovstva lahko vloži mati ter tudi otrok do polnoletnosti po svoji materi oziroma skrbniku s privolitvijo centra za socialno delo, po polnoletnosti pa sam (do 23. leta). Oče lahko prizna otroka za svojega pri centru za socialno delo ali pred matičarjem ali v javni listini ali v oporoki. Če se mati s priznanjem ne strinja ali če ne da izjave v enem mesecu po prejemu obvestila, lahko tisti, ki je priznal otroka za svojega, vloži tožbo pri sodišču na ugotovitev, da je on otrokov oče. Ne otrok, prav tako tudi mati od očeta ne moreta zahtevati odškodnino! S tem, ko je ugotovljeno očetovstvo, je oče dolžan za otroka plačevati preživnino, pod pogoji, ki jih za plačevanje preživnine določa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.