ocenjevanje pri športni vzgoji
Pozdravljeni,zanima me nekaj,kako lahko ima oseba,ki pri športni vzgoji ne sodeluje,ne more opraviti nobene vaje zaradi debelosti,samo pove kako bi naredil,nobenega truda ne vloži v vaje,celo leto samo izgovori,isto oceno kot oseba,ki je celo leto pri športu aktivna,uspešna,naredi vse vaje uspešno,le ena ji je spodletela in je dobil isto oceno kot tisti ki je povedal kako bi naredil.Kako se to ocenjuje?Torej naj rečem mojemu naj se ne trudi in naj ne dela vaj,saj bo dobil isto oceno kot tisti ki se mu ne da in ne more naredit vaje? A trud ni več vrlina?
Prvič slišim kaj takega, verjamem pa da je mogoče. Če je otrok tako pretežak, da ne more izvajati športnih elementov je zadnji čas za ukrepanje! Jaz bi ga še bolj poterala delat…ne da mi teorija razlaga.
Naši so zadnjič pisali test, ocene so bile vse od 1 do 5. Možnost za popravljanje imajo samo tisti ki so pisali 3 ali manj. Nobene logike, če se mene vpraša.
No, jaz sem razdvojena okoli tega. Ocena pri športni vzgoji bi morala biti kombinacija truda in dosežka.
Da padeš razred, ker ne preteče Cooperja ali pa prav dober uspeh ker je pri šv 2, ostalo pa 5 – ne zdi se mi prav.
Hkrati pa je tudi veliko takih, ki celo leto nič ne delajo pri šv ampak odtečejo vredu pa spet trud ne velja.
Če je ta sošolec tako debel, da dejansko ne more opraviti vaje, se mi zdi prav, da ima možnost s “trudom” in zagovorom priti do 3/4ke. Je pa tako, da, če ne more preteči Cooperja za pozitivno oceno, bi moral vsaj prehoditi za možnost zagovora.
Saj tudi pri matematiki je prav, da se šteje tako postopek kot rezultat.
Pa samo še to – otrok ni kriv, ker je otrok; ni v petih sekundah postal predebel za sklece in če jih skoraj nikoli ni delal je res težko konkurirati nekomu, ki je redno fizično aktiven tudi v prostem času. Graja gre za njegove starše, ne zaradi prehrane, ampak ker ga na nobeno zastonj obšolsko športno dejavnost niso vpisali že ob začetku šole!
krnekajno, 26.05.2021 ob 15:44
Je mogoče kdo pomislil, da je otrok bolan in ima kakšno bolezen zaradi katere se redi?
Al pa da hodi v 4 razred in je že od vrtva zavlajen – a je to krivda otroka ali staršev?
Mogoče ima celo zdravniško opravičilo, da ne sme telovadit.
Pri kateri bolezni se ne sme telovaditi? Se na posteljo prikovani ljudje se morajo razgibavati, da ne dobijo oblezanin.
zgodbice za lahko noč, 26.05.2021 ob 15:53
Pri kateri bolezni se ne sme telovaditi? Se na posteljo prikovani ljudje se morajo razgibavati, da ne dobijo oblezanin.
Če ima težave s ščitnico se lažje redi, kakšna delna invalidnost.
Je pa tu debata o ocenah pri športni vzgoji, ne same mobilnosti.
Definitivno so krivi starši, če ni nekaj resnega – in tudi te fore “od vrtca že zavaljen”, ja komu pa se je rodil? Definitivno je olajševalna okoliščina za npr. Enega 150kg 15letnika, ki nima popolne avtonomije nad prehrano doma tudi, če bi se odločil zdravo prehranjevati in telovaditi, je še vedno 150kg brez mišične mase zelo velik zalogaj in velika ovira pri ocenjevanju športne vzgoje; kar pa ni izgovor za nesodelovanje ampak olajševalna okoliščina za neuspeh!
Anonimno 4811, 26.05.2021 ob 16:04
Če ima težave s ščitnico se lažje redi, kakšna delna invalidnost.
Je pa tu debata o ocenah pri športni vzgoji, ne same mobilnosti.
Definitivno so krivi starši, če ni nekaj resnega – in tudi te fore “od vrtca že zavaljen”, ja komu pa se je rodil? Definitivno je olajševalna okoliščina za npr. Enega 150kg 15letnika, ki nima popolne avtonomije nad prehrano doma tudi, če bi se odločil zdravo prehranjevati in telovaditi, je še vedno 150kg brez mišične mase zelo velik zalogaj in velika ovira pri ocenjevanju športne vzgoje; kar pa ni izgovor za nesodelovanje ampak olajševalna okoliščina za neuspeh!
Pa srčne napake in astme so lahko dejansko opravičljivi razlogi za nesodelovanje pri športni vzgoji. Pač tu res ni vprašanje.
Samo ali jih ta omenjeni otrok ima ali ne pa je vprašanje.
Prvic slisim, da telovadba ni dobra za astmatike. Obicajno je ravno obratno. Meni bi se zdelo fer, ce bi otroku z veliko tezo ali zdravstvenim problemom dali poseben program telovadbe, recimo hojo, katere trajanje in tempo bi postopno vecali in bi se otroka ocenjevalo glede na sodelovanje in dosezke v njegovem prilagojenem programu. Tudi 150 kilski otrok bi tako lahko v 2 do 3 letih prisel v boljso formo in zgubil precej kilaze, seveda, ce bi starsi sodelovali tudi doma. Tudi astmatik bi imel korist od hoje, namesto da sedi na klopi.Ce se mu ne da in isce samo izgovore, naj sledi cvek.
zgodbice za lahko noč, 26.05.2021 ob 16:30
Prvic slisim, da telovadba ni dobra za astmatike. Obicajno je ravno obratno. Meni bi se zdelo fer, ce bi otroku z veliko tezo ali zdravstvenim problemom dali poseben program telovadbe, recimo hojo, katere trajanje in tempo bi postopno vecali in bi se otroka ocenjevalo glede na sodelovanje in dosezke v njegovem prilagojenem programu. Tudi 150 kilski otrok bi tako lahko v 2 do 3 letih prisel v boljso formo in zgubil precej kilaze, seveda, ce bi starsi sodelovali tudi doma. Tudi astmatik bi imel korist od hoje, namesto da sedi na klopi.Ce se mu ne da in isce samo izgovore, naj sledi cvek.
Učitelji telovadbe s pedagoško izobrazbo je presodil, da se mu je “dalo” dovolj.
In sorry – dihalna stiska ob hudem poslabšanju astme je resna zadeva.
Govorimo o otroku in čeprav avtorica ni konkretno izrazila starosti, je z izrazoslovjem nakazala, da je debata o OŠ otroku. Tu so vprašanja “koliko se otroku ljubi” in “izgovorov” odveč – izgovor je od staršev koliko se ljubi stvar pedagogike.
Kar se pa teh “posebnih programov” tiče, … Zato imamo zagovore pri telovadbi.
Forum je zaprt za komentiranje.