oče
Pred leti je umrla mami in oče je ostal sam. Star je že krepko čez osemdeset. Do danes je lepo sam skrbel zase tako, da z njim nismo imeli nobenih težav. S sestro sva uredili, da se je prehranjeval v domu, da ne bi bil lačen. Oče je v domu spoznal dvajset let mlajšo žensko katera hodi v dom k parim varovancem in jih vozi na sprehode. Na kakšen način pride do teh varovancev ne vem, vem pa da ji svojci za to dobro plačajo.
Oče je prepričan, da je ženska zelo dobra, ker je do njega pretirano prijazna. Ljudje, ki jo obkrožajo pa vedo povedati čisto drugače kot je prepričan on. Ker ne dam dosti na govorice ljudi sem tudi sama verjela očetu in jo imela za dobrega človeka.
Ta gospa se je potrudila in zmešala mojega očeta. O nas je vedela popolnoma vse. Tako, da sklepam, da je bilo to vse že prej zrežirano. Ker je bil oče v dobri kondiciji (vozil je avto, dobro priskrbljen, z lepo pokojnino, svojim stanovanjem, vikendom….) je bil očitno zelo zanimiv zanjo saj jo je vozil in ji pomagal pri varovanju oskrbovancev. Večkrat je tudi on odellal njeno delo plačilo pa je prejela ona (pa nimam nič proti tem samo toliko, da boste pogledali in mi boste lažje svetovali, ker niste vključeni v to zmešnjavo, ker morda jaz narobe gledam na vse) Naj še enkrat povem, da nisem imela nič proti, da se družita. Gospa je imela sicer še moža vendar je bil žal bolan in v postelji tako, da ji je čas ostajal tudi za mojega očeta, da jo je vozil in da sta hodila na izlete. Kmalu ji je mož umrl in takoj je prepričala očeta, da bo ona kuhala zanj. Kuha tudi za druge ljudi (seveda za plačilo) Z očetom sta hodila v nabavo plačal je vedno on. Tudi vozil jo je in razvažal hrano zanjo. Spal je vedno doma sam brez nje. Tudi pri njej ni nikdar prespal niti ona pri njem. Čez dan pa sta se družila. S sestro sva se sprli, ker je bila proti tej ženski, ker je slišala, da ni v redu.
Pred časom pa je oče hudo zbolel. Ta ženska me je poklicala in rekla “z očetom je nekaj narobe” in to je bilo vse.
Prišla sem k njemu in videla, da je slab. Ker nikdar ne prizna, da ga kaj boli je tudi tokrat tajil in me prepričal, da ni nič hudega. Naj povem, da mora biti pri njem zelo hudo, da me pokliče in pove da kaj ni v redu.
Naslednje jutro pa me je zelo zgodaj poklical, če ga peljem k zdravniku,…. Seveda sem takoj šla do njega in ko sem hotela, da greva ni moral hoditi. Zato sem poklicala dežurno….. Pristali smo v KC. Naslednje jutro, ko sem ga klicala se ni javil zato sem šla zopet zelo zgodaj k njemu in ga dobila, ko je ležal v krvi,….. Poklicala dežurno in zopet smo pristali v KC. Oče ne mora biti več sam. S sestro se odločava kako in kaj. Jaz sem s prva mislila, da bi to njegovo prijateljico poprosila za pomoč. Pa je naneslo, da v tem času z njene strani ni bilo nič razen klicanje po telefonu očeta in prepričevanje proti nama s sestrro (zna govoriti in ga je čisto obrnila) Enkrat je tudi prišla do njega in ga prepričevala, da ga bomo dali v dom (oče se doma zelo boli) Skratka rada bi ga obrnila proti nama in to ji kar dobro uspeva.
Ko bolan leži doma (večino časa sem pri njem) ga pokliče in praša če je sam in če ji odgovori, da ni odvrže slušalko tako, da je oče čisto zbegan. Mene skrbi, ker se ne sme vznemirjati. Potem jo kliče nazaj in se mu noče oglasiti tako oče postane čisto premočen in bled (na nek način ga muči) Mene je nadrla upila je in norela. Dejala je, da ga medve nisva tri leta povohali (kar ni res), da je ona skrbela zanj (me zanima kaj le saj je bil oče popolnoma priseben, mobilen in je sam skrbel zase. Razen, da je kuhala in mislim, da to ni nič narobe, če ji je oče za to plačeval in če jo je prevažal sem in tja Saj smo ljudje za to, da si pomagamo) in še mnogo grdih stvri. Z nami se ne pogovarja Pogovarja pa se samo z očetom. On je zaslepljen in ne vidi kaj nam počne. Vtika se v družinske zadeve, govori neresnice in nagaja.
Lepo prosim svetujte mi kaj lahko naredimo v tem primeru. Skrbi me, da nebi očeta naštimala, da bi ji podpisal kakšno listino o preživljanju, ker sklepamo, da se ji gre le za materialne stvari. To sem ugotovila skozi ta čas, ko je oče bolan. Sestra pa me je o tem že prej opozarjala pa ji nisem verjela.
Ali ona v primeru dedovanja lahko kaj zahteva od naju?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
predlagam vam, da se z očetom pogovorite glede tega, kdo bo skrbel zanj – v kolikor sam ne bi pristal na to, da sklene z vami ali vašo sestro pogodbo o dosmrtnem preživljanju, vam predlagam, da v reševanje problematike vključite pristojni CSD in odvetnika po vaši izbiri,ki vam bo pomagal rešiti problem. V kolikor bi namreč vaš oče odtujil svoje premoženje tej ženski, po tem pa bi ta ženska vašega očeta zapustila in ne bi skrbela zanj, bi dejansko vidve s sestro morali prevzeti skrb zanj kot hčerki – v skladu z določili ZZZDR. Če pa vaš oče premoženja ne bo odtujil, ta ženska v zapuščinskem postopku nima nobenih pravic, če ji jih vaš oče ne prizna npr. v oporoki.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.