Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Obvezni pobot – nič jasno

Obvezni pobot – nič jasno

Če prav razumem, moram kot s.p. do 15.4. v AJPES vpisati vse neporavnane obveznosti?
Torej vse račune, ki jih še nismo poravnali in imajo zapadlost pred 15.4.? In pravočasno še zagotoviti vsa digitalna potrdila in pooblastila itd?

če sproti plačuješ obveznosti, teh težav nimaš

Ja, vse račune, ki so bili izdani po 16.3. (?), torej po sprejetju tega zakona in so zapadli do dneva obveznega pobota in še niso plačani.
Prostovoljno pa lahko prijaviš tudi nezapadle.

da tako

O cem tukaj govorite? Jaz sem sicer pred mesecem zaprl, nekaj prispevkov pa je se ostalo (nic druga). A to moram kam vpisovati ali kako. Meni je ocitno se manj jasno kot ta prvemu. Ne sledim vec neki novi zakonodaji, ker nisem vec v Sloveniji …

Potrebno je prijaviti tudi neporavnane obveznosti, ki so dospele že pred uveljavitvijo ZPreZP (pred 16.3.)!

Kdo pa je obvezen te podatke oddati – a vsi ? A tudi društva, lokalne skupnosti, s.p.???

s.p-ji da in če prav razumem zakon- vsi, ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo.
upam, da pride Barca mimo in pove še kaj.

Zakon velja za popolnoma vse!

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201118&stevilka=764

1. člen
(predmet zakona)
(1) Ta zakon ureja ukrepe za odpravo plačilne nediscipline.
(2) Ta zakon se uporablja za pogodbe, ki so sklenjene med gospodarskimi subjekti ali med gospodarskimi subjekti in javnimi organi, kadar mora ena stranka dobaviti blago ali opraviti storitev (v nadaljnjem besedilu: upnik), druga stranka pa izpolniti denarno obveznost (v nadaljnjem besedilu: dolžnik).
(3) Ta zakon se ne uporablja, če je bil nad dolžnikom začet postopek zaradi insolventnosti v skladu z zakonom, ki ureja postopke zaradi insolventnosti.
(4) S tem zakonom se v pravni red Republike Slovenije prenaša Direktiva Evropskega parlamenta in Sveta 2011/7/EU z dne 16. februarja 2011 o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih (UL L št. 48 z dne 23. februarja 2011, str. 1).

2. člen
(gospodarski subjekti in javni organi)
(1) Gospodarski subjekti po tem zakonu so gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki ali samostojne podjetnice posameznice (v nadaljnjem besedilu: podjetnik) in druge pravne in fizične osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, ter druge pravne osebe, kadar se v skladu s predpisom občasno ali ob svoji pretežni dejavnosti ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo, če gre za pogodbe, ki so v zvezi s tako pridobitno dejavnostjo.
(2) Javni organ po tem zakonu je:
– organ Republike Slovenije ali samoupravne lokalne skupnosti,
– javni sklad, javna agencija, javni zavod,
– javni gospodarski zavod, in
– druga oseba javnega prava.
(3) Druga oseba javnega prava je po tem zakonu vsaka oseba:
– ki je ustanovljena za opravljanje dejavnosti, ki je v splošnem interesu in je industrijske ali poslovne narave,
– ki je pravna oseba, in
– je v višini več kot 50 odstotkov financirana iz sredstev organov Republike Slovenije ali samoupravnih lokalnih skupnosti ali drugih oseb javnega prava ali ti organi opravljajo nadzor nad poslovanjem take osebe ali imajo upravljavski ali nadzorni odbor, katerega več kakor polovico članov imenujejo organi Republike Slovenije ali samoupravnih lokalnih skupnosti ali druge osebe javnega prava.
(4) Ta zakon se ne uporablja za Banko Slovenije, ko deluje v okviru izključnih pristojnosti v skladu z zakonom, ki ureja Banko Slovenije, ali z drugimi zakoni ali predpisi Evropske unije, ki določajo izključne pristojnosti Banke Slovenije.

Velja za s.p.-je tudi, če redno plačuješ račune? Ali velja to samo za tiste, ki vedo, da bodo do tega datuma imeli neporavnane račune?

Prijavit je treba vsak račun, ki do datuma pobota še ni plačan in je zapadel. Pa tudi, če znaša račun 1€ in se zamuja za en dan…

Če imaš na datum pobota neplačan in zapadel račun, ga moraš vnesti, sicer lahko plačaš globo in nimaš pravice do odbitka vstopnega DDV s tega računa v obdobju prejema računa, temveč šele, ko ga plačaš.

O, super, potem bodo pa zamudniki ta teden plačevali. Pa to se bo račun šibil pod evrčki. Čist sem hepi.

V teoriji ja, v praksi pa nikakor.

Temu zakonu in pa ZDDV-1D bo s prijavo v pobot zadoščeno, pa če bo šlo kaj skozi ali pa ne. Dolžnik te lahko prijavi v pobot, ker pa ti nisi komu dolžna, ne bo verige.. ampak on je zadostil vsem predpisom in tudi pravice do DDV ni izgubil.

Ker ni plačal, je prijavil in bo enako naredil naslednji mesec in še naslednji.. skratka, obrtniki so “zdrli” nek neživljenjski in pa predvsem neuporaben zakon.

Jaz se tudi bojim, da sedaj bodo pa še tisti, ki so plačevali, nehali in si mislili, da bodo raje počakali na pobot.

Barca kaj pa obveznosti nastale pred 16.03.2011, lanske, predlanske … odprte seveda, kdaj, če sploh se pa tiste prijavijo v pobot?

Hvala.

nisem Barca a vendar je tukaj odgovor: treba je prijaviti vse obveznosti, tudi tiste iz pamtiveka, ki so zapadle na 14.4.2011

Ja, glede na določila ZPreZP je treba prijavljati vse zapadle račune, za račune izstavljene po 16.3. pa se ob neprijavi (ali neplačilu) začasno izgubi pravica do uveljavljanja DDV in se dela popravek. Ko se račun plača, pa se spet vrne pravica do odbitka vstopnega DDV.

Skratka, zmešnjava bo :((

Mogoče še tole:
če je račun prijavljen v obvezni večstranski pobot, ni treba delati popravka odbitka DDV.

Me pa zanima, če bo jutri aplikacija ePobot zdržala tak naval. Vsi 15. do 13 ure. Hmmmm…

Kaj pa narediš če nimaš nobenega neplačanega računa? Ni treba nič oddat ali se je vseeno treba “pofočkat”?

V primeru, da nimaš nobene zapadle obveznosti, ne narediš nič. Ne rabiš se “pofočkat”.:)

Tako “težavo” imamo tudi mi: vedno (!) plačujemo čisto vse račune pred ali na valuto zapadlosti … Tako da seveda ne bomo ničesar prijavljali…. kar pomeni, da tudi našim dolžnikom ne bo v pomoč, če bodo prijavljali obveznosti do nas v pobot.

Pozdravljeni,
ali mi lahko prosim kdo pove, če je potrebno neplačane prispevke za socialno varnost za zasebnike za ta mesec tudi prijaviti v epobot?
Jaz jih bom plačala jutri, v četrtek. Skrbi pa me, da jih na davčni tako hitro ne bodo zasledili mojih plačil in bom dolžnik tudi v očeh novega zakona??
Če morda kdo ve, lepo prosim za odgovor.

Hvala.
Pika

Ne, neplačanih prispevkov ne prijavljate v obvezni večstranski pobot.

Vojka, najlepša hvala! Ste mi pa polepšala dan!

Glede uveljavljanja pravice do odbitka vstopnega DDV (66.a člen ZDDV-1): kot sem prebral, je ta določba absolutno neskladna s sitemom DDV in DDV direktivo, zato je osebno v praksi ne izvajam, če slučajno do zamude plačila računa že pride.

Resda tisti, ki ne prijavi odprtih finančnih obveznosti v prvi obvezni pobot po nastanku zamude, krši določila ZPreZP, vendar pa je zakonodajalec brcnil v temo s 66.a členom ZDDV-1 in zato je baje Evropska komisija že pozvala Slovenijo k pojasnilu, saj je o tem bila komisija tudi ustrezno obveščena.

Če koga zanima, predlagam, da si prebere tudi tožbo Evropske komisije proti Madžarski – zelo podoben primer, kot ga imamo v Sloveniji (C-274/10, link) ali pa članek avtorja Lukač Sašo: Plačilna nedisciplina in odbitek DDV.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close