Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Obstojnost DVD-jev proti VHS

Obstojnost DVD-jev proti VHS

Zanima me,kako arhivirati video posnetke, da se bodo lahko gledali čez npr. 20 let? Pravijo, da tudi DVD ni dober za to češ da se podatki zgubljajo.Kaj pa če bi DVDje na 5 let presnel?

Kje so tiste stezice.......

Menim, da je veliko odvisno od sreče, najbrž tako od pekača kot od znamke dvd-jev. Po izkušnjah z navadnimi cd-ji, bi bilo varnostne kopije treba napraviti pogosteje kot vsakih pet let. Zanesljivo pa tovrstno shranjevanje še daleč ni. Žal.

Bom še jaz eno rekel, ker je ravno moje področje…

100% zanesljivosti pri arhiviranju skoraj ni, lahko pa narediš, da je verjetnost izgube podatkov čim manjša.

V tvojem primeru bo najbolj enostavno tako, da zapečeš 2 dvdja. Oba preveri, če sta OK. Enega imaš za uporabo, drugi naj bo arhivski. Arhivskega spravi na temno in suho mesto, temperatura naj bo v mejah sobne temperature. Če ugotoviš, da se je tisti dvd katerega gledaš poškodoval, zopet naredi kopijo iz arhivskega. Na 3-4 leta preveri tudi arhivski dvd. Če ugotoviš, da je kakorkoli poškodovan, narediš novo kopijo iz dvdja, katerega imaš za uporabo.

Tako boš skoraj sigurno ohranil tvoje posnetke za vnuke, vprašanje je edino, ali bo takrat še obstajala tehnologija, ki bo znala dvdje brat, ali bo moral vnuk na podstrehi iskat zaprašen dvd pekač, ki zmore brat s samo klinčevo 60x hitrostjo 🙂

Vse to je res, kar tako kot je rekel hmmm in bo arhiv obstojen še naprej… Pa še to: imam kar nekaj CD-jev, ki so stari več kot 10 let in moram rečt, da delajo tako kor pred 10. leti. Res da sem jih imel spravljene tako kot je svetoval hmmm… Tako da so CD/DVD kar obstojni…

Lp, Max

Tudi jaz, ampak možno je, da se tudi kakovost plošč slabša. Sedaj je na voljo polno različnih bolj ali manj znanih znak – celo slovenskih, tako da se rado dogaja, da so stari arhivi obstojnejši od novejših.
T. i. no name cd-ji so danes zelo poceni, skorajda zastonj, le pogledamo njihovo ceno še nekaj let nazaj, včasih tudi povsem zadoščajo našim potrebam po varnem shranjevanju podatkov. Po drugi strani pa se zalomi tudi pri TKD, Philipsu, Sonyju in drugih znanih cd-jih.
Skratka, poskusit je treba. Vsaka šola nekaj stane.
Previdnost velja tudi pri rw zapisih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close