Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo obresti

obresti

lep pozdrav
od banke sem prejel obvestilo o obrestih na vezani vlogi.Ker presegam 1000 eur me zanima kaj moram vpisat v e-davkih,celoten znesek od depozitov ali samo ta presežek nad 1000 eur.
hvala za odgovore

V davčno osnovo se vštevajo le obresti nad 1.000 EUR. V napoved vpišete vse dosežene obresti. Napoved se vloži le če ste presegli 1.000 EUR.

V napoved vpišem vse obresti,ki sem jih prejel od bank,pa bodo potem oni odšteli kar je nad 1000 eur in bodo obdavčili.Kolikšen je pa % obresti?
Hvala za odgovor

Najbrž misliš, kolikšen je % davka na tisti del obresti, ki presega 1.000 eur.

Ta del obresti je obdavčen z dohodnino, kar pomeni, da je obdavčen s 16%, 27% ali 41%, odvisno od tega, koliko imaš vseh ostalih dohodkov.
Če tvoji drugi bruto dohodki v letu 2011, zmanjšani za prispevke in olajšave, ki ti pripadajo, presegajo 15.268,77 eur, je del obresti nad 1.000 eur obdavčen s stopnjo 41%. V tem primeru torej, če si dobil 2.000 eur obresti, je davka na te obresti 410 eur.
Če pa so drugi tvoji dohodki nižji in torej ne presegajo meje, preko katere so obdavčeni z najvišjo stopnjo 41%, je davka na te obresti manj.

Lestvico za odmero davka imaš tukaj:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2011/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2011/

Obresti niso predmet letne dohodnine. Obresti so dohodek iz kapitala, ki se obdavčijo po stopnji 20% in so dokončni davek (glej 132. člen zakona o dohodnini). Obdavči se le razlika, ki presega 1.000€, prijavi pa se celotni znesek, davčni organ upošteva pa tistih neobdavčenih 1.000€

Pozdravljeni,
V letu 2011 sem prejel 780 eur obresti od depozitov in obveznic.
od tega so mi že odtegnili 20% akontacijo pri obresti od obveznic.
Ali naj vložim napoved (čeprav ne presegam 1000 eur obresti) in bom tako to akontacijo ki mi je bila odtegnjena dobil nazaj ?
Hvala za odgovor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close